Proporcije

Zašto upravo ovaj oblik lica daje toliko željen mladolik izgled

Srcoliko lice percipira se kao mladenačko zbog toga što su kod njega masni jastučići smješteni u središnjem i gornjem dijelu lica. Dovoljno je masnoća u licu da prekriju koštanu strukturu te sve izgleda mekano i nema koščatosti koja nastaje s godinama

Kod upotrebe dermalnih filera i neurotoksina u svrhu pomlađivanja i poboljšanja izgleda lica, odgovoran će liječnik uzeti u obzir cjelovit oblik pacijentovog lica i razgovarati s pacijentom o ciljevima te na temelju toga napraviti plan liječenja u kojem su želje i mogućnosti pomireni. Mnogima je želja, ako je ikako moguće, postići srcolik izgled lica, jer upravo se takav oblik smatra mladolikim i svježim.

Iluzija mladosti

Zbog čega je srcoliko lice toliko privlačno i zašto takve proporcije lica doživljavamo kao mladenačke? „Srcoliko lice percipira se kao mladenačko zbog toga što su kod njega masni jastučići smješteni u središnjem i gornjem dijelu lica i upravo je tako u mladim godinama. Dovoljno je masnoća u licu da prekriju koštanu strukturu i linije kostiju. Sve izgleda mekano, ali čvrsto, i nema koščatosti koja nastaje s godinama. Kako starimo, tako gubimo masne jastučiće i ligamente te se lice pomalo 'spušta'. Starost je povezana s opuštanjem lica i sve se počinje nakupljati u donjoj trećini lica, čime nastaje više piramidalni oblik. Mlada lica imaju srcolik oblik – šira su na vrhu i uža na dnu”, objašnjava dermatolog dr. Kenneth Beer i dodaje „Ubrizgavanjem gušćih dermalnih filera u središnji i gornji dio lica možemo 'pretvoriti' trokut u oblik srca i dati licu iluziju mladosti.”

Definiranje linija

Pritom treba gledati na lice kao na cjelinu, kaže dr. Beer, a ne kao na niz linija i bora koje treba popuniti. On promatra lice kao kombinaciju kostiju, mekih tkiva i kože te njihovih međuodnosa, a naravno, gleda i oblik lica. „Kad filerima poboljšavamo usnice, kako bi izgledale svježe i puno, a ne veliko, pazimo da su u proporciji s ostalim dijelovima lica, posebno s donjom čeljusti. Fileri upotrijebljeni u donjoj trećini lica mogu pomoći u stvaranju bolje definirane, stabilnije i atraktivnije čeljusti. Bez takvog definiranja, donji dio lica samo bi se vizualno 'spojio' s vratom, dakle, izgubio bi se kut tog područja. Povučena brada percipira se kao slaba struktura lica, pa stavljanjem nekog od filera možemo licu dati bolju definiranost”, kaže dr. Beer. Nadalje navodi kako fileri u obrazima i sljepoočnicama vraćaju licu volumen koji se gubi sa starenjem, a botulinski toksini primjenjuju se za opuštanje mišića koji vuku lice prema dolje.

Linker
23. travanj 2024 19:21