Stari trik, novi hit

Koji je najbolji način upotrebe vitamina E za blistavu kožu

Direktno nanošenje vitamina E iz kapsula na kožu jedan je od trendova na TikToku, no to vjerojatno nije najučinkovitija primjena tog antioksidansa

Poznati kućni trik za njegu ispucalih usnica, za posvjetljivanje mrlja na koži i blistav ten ili za sprečavanje pojave strija glasi: otvorite kapsulu vitamina E i sadržaj stavite izravno na mjesto koje želite tretirati. Ulje čistog vitamina E je koncentrirano, prilično gusto i slično gelu, pa mnogi pretpostavljaju da je najučinkovitije upravo u direktnom dodiru s kožom. Trik je dospio i na TikTok i prometnuo se u jedan od tamošnjih najnovijih beauty trendova.


Podrška kolagenu

U nekim od popularnijih objava obožavatelji ove tehnike tvrde kako kapsulirani oblik vitamina E pruža koži veće koncentracije tog vrijednog sastojka u usporedbi s uljima i kremama za njegu koji sadrže vitamin E, ali i neke druge sastojke. Podsjetimo, vitamin E je esencijalni vitamin topiv u mastima i snažan antioksidans koji nam je prijeko potreban za zdravlje kože. Ključan je za normalno umrežavanje kolagena, glavnog proteina u koži, a i pomaže stabilizirati kožnu barijeru, čiji je zadatak spriječiti gubitak vode iz kože, ali i obraniti tijelo do iritansa, alergena i ostalih napadača.

Trend nije odolio komentirati dermatolog Muneeb Shah, poznat i kao Dermdoctor, jedan od najutjecajnijih influencera na TikToku, koji smatra da se tu podiglo puno buke i da je uspješnost ovakvog postupka precijenjena. Studije, navodi, pokazuju vrlo malo dobrobiti od direktne primjene, štoviše, moglo bi biti više štete nego koristi. Kao prvo, ulje je vrlo, vrlo gusto te može izazvati začepljenje pora (upravo zbog te gustoće uobičajen je sastojak balzama za usnice). Rijetko je, ali direktna primjena vitamina E može iritirati osjetljivu kožu i izazvati osip, zbog čega je dobro napraviti test na unutrašnjoj strani ruke prije nanošenja na lice.

image

Vitamin E može iritirati nježnu kožu

UNSPLASH


Ne lomiti

No, nastavlja Shah, vitamin E ima brojne pozitivne učinke, zbog čega mnogi ljudi uzimaju kapsule (tome su i namijenjene) „koje tiktokeri lome”. Uzimanje suplemenata vitamina E, smatra Shah, može djelovati na kvalitetu kože, a time i na bolji izgled, upravo zahvaljujući njegovom antioksidativnom djelovanju koje, uz ovakvu primjenu, ide puno dublje od površine kože. Osim što je podrška izgradnji kolagena, vitamin E pomaže kod fotooštećenja i upalnih procesa u koži. Nadalje, potrebe za antioksidansima rastu sa starenjem, ali i kada se izlažemo suncu, a vitamini E i C dobro su poznati lovci na slobodne radikale, nestabilne spojeve koji potiču pojavu oštećenja na koži, kao i borci protiv oksidativnog stresa. Prema tim saznanjima, uzimanje suplementa vitamina E (o čemu se svakako konzultirajte s liječnikom, kao i prije početka uzimanja bilo kojeg dodatka prehrani) može učinkovitije pridonositi zaštiti barijere i blistavosti kože nego njegovo izravno nanošenje na kožu.

Linker
12. ožujak 2024 16:11