Jaki mišići

Novo mjesto za bockanje: Injekcije botoksa mogu privremeno stanjiti i ovaj dio tijela

Uz ponavljane tretmane botoksom uvećani se mišići mogu smanjiti, bilo da su nabrekli od pretjerane upotrebe, bilo da su genetski veći.

Žene, a i muškarci, spremni su na svakakve ludorije u ime ljepote, pa tako i prilagođavati tijelo modnim trendovima. Jedan od njih su visoke i uske čizme u koje može biti teže uvući jače noge, pa su se domislili privremenom rješenju – ubrizgavanju neurotoksina (botoksa) u listove. Botoks, naime, može na neko vrijeme „stegnuti” stražnju stranu nogu, no za takav postupak nije odobren, pa se u tu svrhu koristi off-label, piše New Beauty. Off-label upotreba injekcija botulinum toksina nije novost. Njima se tretiraju suviše aktivni ili uvećani mišići kod pacijenata s poremećajima kretanja ili se pak koriste u estetske svrhe kako bi se suzio donji dio lica.

image

Botoks blokira živčane impulse i relaksira mišiće

GARIN CHADWICK/UNSPLASH

Opuštanje mišića

Sada se koristi i za konturiranje potkoljenica, a cilj je „botoksa za listove” stanjiti donji dio nogu te ih vizualno izdužiti. Procedura je prvo stekla popularnost u Aziji gdje se jače noge često smatraju nepoželjnima.

Kako botoks može stanjiti listove? Svojim djelovanjem blokira živčane impulse koji stežu mišiće, pa se mišići opuštaju. Uz ponavljane tretmane uvećani se mišići mogu smanjiti, bilo da su nabrekli od pretjerane upotrebe, bilo da su genetski veći. Djelovanje je jednako onom u licu, gdje se ubrizgavanjem botoksa slabi kontrakcija mišića koji se protežu duž čeljusti te se oni „oslobađaju”.

Veći mišići, veće doze

Uobičajeno se botoks ubrizgava u najistaknutiji dio potkoljenice (trbušasti mišić lista), odostraga ili sa strane, a smanjenje koje nastaje može se vidjeti i izmjeriti. Dozu određuje liječnik, a očekivano ovo područje zahtijeva veću dozu, jer su i mišići veći. Po riječima dermatologinje dr. Amelije Hausauer, za suptilne rezultate po jednoj se nozi ubrizgava od 32 do 40 jedinica botoksa, ovisno o proizvođaču. Za dramatičnije i dugotrajnije stezanje može se upotrijebiti od 100 do 360 jedinica botoksa, no to može dovesti do teškoća u hodanju, podizanja na prste i drugih nepravilnih pokreta.

Kakvi su rezultati

Kao i kod svakog injektiranja botoksa i ovdje su rezultati prolazni. Studije navode kako se rezultati postupka pojavljuju nakon jednog do četiri tjedna, snaga se u mišiće vraća poslije tri mjeseca, a postupno im se veličina vraća tijekom šest do dvanaest mjeseci. Prema tome, noge mogu izgledati vitkije oko pola godine. No, ne treba očekivati čuda – listovi se pomoću botoksa mogu stanjiti od nekoliko milimetara do najviše dva i pol centimetra. Za održavanje rezultata, postupak s botoksom treba ponavljati.

Linker
05. ožujak 2024 13:15