Peglanje bora

Od priprema do rezultata: Ovo je najpopularniji estetski tretman na svijetu

Nakon tretmana mišić miruje, pa se bore na mjestu primjene smanjuju ili čak potpuno nestaju. Koža iznad tretiranog mišića opušta se i zaglađuje, pa lice izgleda svježije, odmornije, zdravije i mlađe, objasnila je dr. Valentina Vučićević, spec. dermatologije i venerologije.

Botoks, odnosno botulinum toksin, koristi se u raznim granama medicine već pedesetak godina, u estetskoj medicini dulje od 20 godina i jedan je od najizvođenijih estetskih nekirurških postupaka. Ipak, prisutna je određena zabrinutost zbog mogućih posljedica, ponajprije strah od "zamrznutog" lica.

"Razloga za strah nema. Aplikacija botoksa je najdjelotvorniji i najpopularniji estetski tretman u svijetu, čiji rezultati uvelike ovise o stručnosti i iskustvu liječnika koji ga aplicira, zato je vrlo važno odabrati dobro educiranog, iskusnog i licenciranog liječnika. Ne treba se tada plašiti ni neprirodnog zaleđenog izraza lica nakon tretmana, jer najčešće zaleđeni izraz lica nastaje zbog neznanja osobe koja aplicira botoks, odnosno zbog pogrešnog doziranja botoksa u pogrešni mišić”, objasnila je dr. Valentina Vučićević, spec. dermatologije i venerologije iz Croatia poliklinike u Zagrebu.

Odmornije i mlađe lice

Botoks djeluje lokalizirano, samo na mjestima na kojima je injiciran. Utječe na mišić tako što blokira otpuštanje određenog neurotransmitera, čime onemogućuje kontrakciju mišića. Mišić tada miruje, pa se bore na mjestu primjene smanjuju ili čak potpuno nestaju. Koža iznad tretiranog mišića opušta se i zaglađuje, pa lice izgleda svježije, odmornije, zdravije i mlađe. Tretman botoksom preporučuje se osobama iznad 30. godine života koje žele izgledati svježije, odmornije i mlađe, a pri tome zadržati prirodan izgled lica.

image

Učinci botoksa vidljivi su tri do sedam dana nakon primjene

GENNADIY POZNYAKOV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Kada se primjenjuje?

"Najčešći su kandidati za tretman botoksom osobe koje imaju izrazito naglašene vertikalne bore između obrva vidljive kod najjačeg mrštenja (bore mrštilice), lateralne periorbitalne bore vidljive pri najjačem smijanju (bore smijalice ili tzv. vranine noge) i horizontalne čeone bore vidljive pri najjačoj kontrakciji mišića. To su i osobe koje imaju ‘gummy smile‘ (kod smijanja se previše vide desni) te osobe koje se pretjerano znoje na pazusima. Najčešće su to osobe iznad 35. godine života, ali mogu biti i mlađe, ovisno o mimici i mimičnim mišićima koji mogu biti dosta naglašeni te stvarati jače izražene bore", pojasnila je dr. Vučićević.

Ovo treba znati prije tretmana

Prije odluke o tretmanu botoksom važno je znati kontraindikacije za njegovu primjenu. Osoba ne smije ići na tretman botoksom ako je trudna, ako doji, ako je preosjetljiva na neki od sastojaka preparata, ako boluje od generalizirane smetnje mišićne aktivnosti (npr. miastenia gravis), ako uzima aminoglikozidne antibiotike, ako ima infekciju ili upalne bolesti kože i potkožja na mjestu ili oko mjesta primjene botoksa, ako ima poremećaj zgrušavanja krvi zbog koagulopatije ili uzimanja antikoagulantne terapije – zbog toga je obavezan detaljan pregled i uzimanje anamneze prije planiranja primjene botoksa. Liječniku osoba treba reći i planira li kakve kirurške zahvate ili ostale tretmane, a ispituju se i njene navike. Na pregledu liječnik pacijentu daje detaljne upute o tome što činiti, a što ne nakon aplikacije botoksa te ga informira o mogućim nuspojavama. Nakon što je sve objašnjeno, pacijent potpisuje suglasnost, odnosno informirani pristanak za tretman.

image

Na pregledu liječnik pacijentu daje detaljne upute o tome što činiti, a što ne nakon aplikacije botoksa, ističe dr. Valentina Vučićević, spec. dermatologije i venerologije

DOMAGOJ KUNIĆ

Traje dvadesetak minuta

"Još jednom tada ispitamo rad pojedinih mišića koji sudjeluju u mimici lica, kako bismo lakše identificirali one koji snažnim djelovanjem stvaraju neželjene bore. Tretman je gotovo bezbolan i mnogi liječnici ne stavljaju anestetsku kremu te eventualno područje aplikacije samo hlade ledom (krioanalgezija), no u radu u dermatološkoj ordinaciji u Croatia poliklinici stavljam anestetsku kremu na kožu 20-ak minuta prije aplikacije botoksa te tijekom tretmana hladim kožu ledom, kako bi tretman bio još ugodniji", opisala je dr. Vučićević. Neposredno prije tretmana koža se dobro očisti i dezinficira te se botoks vrlo tankom iglicom injicira u ciljane mišiće. Postupak traje 20 minuta.

Na što treba paziti

Nakon tretmana, koža se ponovo očisti i nanosi se antiseptička umirujuća krema i osoba je spremna za povratak svakodnevici uz nekoliko ograničenja. Liječnica o tome kaže: "Preporučuje se nakon tretmana kod kuće još dan ili dva koristiti antiseptičku umirujuću kremu ovisno o promjenama na koži (ako su prisutne crvene točkice). U slučaju pojave hematoma ili ako je osoba sklona hematomima, preporučuje se aplicirati antiseptičku kremu s arnikom tri dana prije i nekoliko dana nakon tretmana, tj. do nestanka hematoma."

Posebno je važno da osoba četiri sata poslije tretmana provede u uspravnom položaju i da u to vrijeme ne ide spavati ili ležati, zbog mogućeg nesvjesnog pritiska na lice. U noći nakon primjene botoksa preporučuje se spavati na leđima. Nadalje, unutar prva četiri sata od tretmana savjetuje se pojačano raditi grimase (mrštiti se i smijati) te kroz sljedećih sedam dana izbjegavati bilo kakav pritisak na lice, uključujući masaže, kao i sve estetske, kozmetičke i laserske tretmane lica. U tom vremenu treba zaboraviti i na sunčanje, saunu, solarij te nošenje motorističkih kaciga i ronjenje. Preporuka je 24 sata nakon tretmana ne piti veće količine alkohola i izbjegavati jače fizičke aktivnosti. Ako je osobi apliciran botoks u pazuhe zbog pretjeranog znojenja, ne nanose se dezodoransi sljedeća 24 sata.

image

U pravim rukama botoks neće dati zaleđen izgled, kaže dr. Vučićević

DOMAGOJ KUNIĆ

Sigurna primjena

Aplikacija botoksa je sigurna, jer je botoks (neurotoksin botulinum toksin) pročišćeni protein proizveden iz bakterije Clostridium botulinum. Ozbiljne alergijske reakcije iznimno su rijetke, navodi dr. Vučićević i dodaje da se botoks metabolizira lokalno na mjestu injektiranja te se ne širi ostalim dijelovima tijela. Tretman, naravno, treba izvoditi isključivo licencirani liječnik u specijaliziranoj zdravstvenoj ustanovi, kako bi se moglo pravovremeno reagirati u slučaju nuspojava, kao što su alergijske reakcije. Ako pacijent kasnije osjeti otežano disanje i gutanje te otežan govor, ako se pojavi koprivnjača, oticanje lica i grla, ima osjećaj nesvjestice i nedostatka zraka, što su znakovi jače alergijske reakcije na toksin ili na bilo koji drugi sastojak lijeka, treba se javiti najbližem liječniku i potražiti hitnu medicinsku pomoć. O nuspojavama treba obavijestiti i liječnika koji je aplicirao botoks.

Koliko traje učinak

Oko botoksa su se ispleli razni mitovi, primjerice, da će nakon prestanka injektiranja botoksa bore biti još izraženije nego prije ili da se može postati ovisan o botoksu, no sve je to netočno. Održavati učinak botoksa ponovnim tretmanima botoksom nije nužno, ako to ne želite, kaže dr. Vučićević. Nema straha od ovisnosti, a ni od pojačavanja bora ako prestanete odlaziti na tretmane – kada botoks prestane djelovati, sve se vraća u prvotno stanje.

Učinci botoksa vidljivi su tri do sedam dana nakon primjene. Oni nisu trajni, jer se botoks razgrađuje, kao i svaki protein, pa će očekivano djelovati tri do šest mjeseci. Sljedeći tretman može biti najranije za tri mjeseca, no najčešće je to za četiri do šest mjeseci. Ako pacijent redovito ide na tretmane, mišići se postupno smanjuju čime se produljuje i poboljšava estetski učinak tretmana.

Moguće nuspojave

Nuspojave su moguće, no vrlo su rijetke. Neposredno nakon tretmana mogu se pojaviti sitna ispupčenja na koži, crvenilo i crvene točkice koje nestaju već za sat vremena. Rjeđi su glavobolja, suho oko, hematomi i osjećaj stezanja na mjestu primjene injekcije, a prolaze nakon nekoliko dana. U slučaju aplikacije botoksa na pogrešno mjesto, kod primjene većih doza i nestručne aplikacije ili ako se osoba nije pridržavala mjera opreza nakon tretmana, moguće su asimetrije lica, ptoze kapka, ptoze obrve, lateralno podizanje obrve (tzv. znak Mefista), kaže dr. Vučićević. Važno je stoga na tretman otići licenciranom liječniku, kako bi se smanjila mogućnost nuspojava.

Tretman botoksom dostupan je u Croatia Poliklinici kod dr. Valentine Vučićević po posebnoj cijeni uz 20% popusta od 17. do 21. travnja (rok iskoristivosti je 30. lipnja 2023.).


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria & Croatia poliklinika

Linker
05. ožujak 2024 13:01