Što je mewing?

Vježba jezikom koja navodno oblikuje čeljust osvojila TikTok, provjerili smo ima li smisla

Stavljanje jezika u određeni položaj može pomoći definiranju linije čeljusti, tvrde pobornici ove metode, dok službena medicina smatra kako od nje nema koristi. Ima li ta kontroverzna tehnika smisla, pitali smo dr. sc. Ivanu Rupić, spec. ortodoncije.

Među trendovima koji se neprestance roje na društvenim mrežama u posljednje je vrijeme iskočila metoda oblikovanja donje čeljusti i otvaranja dišnih puteva pomoću vježbi jezikom i mišićima grla. Sljedbenici su je nazvali mewing, po prezimenu njenog tvorca, britanskog facijalnog kirurga i stomatologa Johna Mewa, a širenje je dobilo toliko maha da je prema istraživanju portala Beauty Pie, koje se vodilo brojem internetskih pretraga i pojavljivanja na društvenim mrežama u 2022. godini, mewing došao na visoko treće mjesto estetskih trendova s oko 1,5 milijardi pregleda.

Površan pristup

Dr. John Mew još je pedesetih godina prošlog stoljeća osmislio pomagala i vježbe koji bi pridonosili ispravljanju krivih zagriza i krivih zubiju, ispravljanju položaja donje čeljusti, povećanju prostora usne šupljine i otvaranju dišnih putova te rješavanju još nekih tegoba sa čeljustima. No, naišao je na velik otpor službene ortodoncije i ismijavanje kolega i tek je prije nekoliko godina njegov stav dobio podršku dijela ortodonata i stomatologa, piše autor James Nestor u knjizi “Dah” (Planetopija, 2021.).

Naravno, na društvenim mrežama svemu se pristupa površnije - većinu nisu zanimala složena pitanja ortodoncije, nego u prvom redu oblikovanje i definiranje linije donje čeljusti, s obzirom na to da je isklesana donja čeljust ultimativni estetski trend. Pa ako se može dobiti bez zahvata i besplatno – još bolje.

Ludilo na mrežama

Na TikToku mewing demonstriraju tisuće nestručnih osoba, još veći broj ga prihvaća, a sve podgrijavaju i celebrityji poput supermodela Belle Hadid koja je izjavila kako kod fotografiranja uvijek stavi jezik u položaj mewinga ne bi li izgledala fotogeničnije. Koliko ova kontroverzna tehnika ima smisla, pitali smo dr. sc. Ivanu Rupić, spec. ortodoncije sa Stomatološke poliklinike Apolonija.

"Mewing negira potrebu za čeljusnom kirurgijom, estetskom kirurgijom lica i ponekad uistinu potrebnim vađenjem zuba iz ortodontskih razloga. Tvrdi se da je setom vježbi moguće ispraviti oblik donje čeljusti, pomoći u otvaranju dišnih putova, liječenju apneje, poboljšanju držanja tijela, smanjenju vrećica ispod očiju. Uglavnom, puno toga istovremeno. Dodatni problem nastaje kad se svemu tome doda ‘ludilo’ društvenih mreža na kojima je zajednički nazivnik jednosmjerno, nekritično i neselektivno primanje i shvaćanje informacija", kaže dr. sc. Rupić.

image

Dr. sc. Ivana Rupić, spec. ortodoncije, kaže kako ni estetski ni funkcionalni učinak mewinga nije dokazan

STOMATOLOŠKA POLIKLINIKA APOLONIJA

Kad su zubi preveliki

Sve je poteklo od ozbiljne Mossove teorije prema kojoj je uzrok izgleda lica, pozicije gornje i donje čeljusti međusobno i u odnosu na ostatak lica isključivo proizvod funkcija: govora, disanja, žvakanja te štetnih navika poput sisanja prsta, nepravilnog ili infantilnog gutanja. "Prema Mossovoj teoriji, modulacijom tih funkcija moguće je prevenirati pojedine blaže ortodontske nepravilnosti ili smanjiti pojavu pune kliničke slike nekih genetski određenih nepravilnosti. To je klinički i znanstveno utemeljena metoda na čijim se postavkama temelji cijela miofunkcijska terapija i ortopedija čeljusti koju danas radi većina ortodonata. No, kod mewinga ta se teorija shvaća isključivo i negira se potreba za dijelom kirurgije i ortodontskim vađenjem zubi", kaže dr. sc. Rupić.

No, koliko god žvakali i vježbali mišiće lica, nastavlja liječnica, postoje situacije u kojima će kod djeteta trebati izvaditi neke zube, jer su jednostavno preveliki za čeljust u kojoj su smješteni.

Jačanje mišića

Problematična je po njoj i dob u kojoj se provode vježbe, jer je koštani rast moguće modulirati miofunkcijskom terapijom samo kod djece. S druge strane, učinci mewinga potkrijepljeni na internetu tisućama fotografija "prije" i "poslije" pokazuju vježbače mewinga različitih dobi kojima se promijenio profil, ispravio položaj donje čeljusti, izoštrila čeljust… Navodi se i kako se bolji rezultati postižu u mlađoj dobi, primjerice, osoba od dvadesetak godina trebala bi uočiti promjene kroz šest mjeseci, a što je osoba starija to bi trebala dulje vježbati.

Osim što treba imati na umu da je fotografijama lako manipulirati, dr. sc. Rupić naglašava kako takve promjene zapravo nije moguće postići: "Kad je rast završen nikakve vježbe, pa ni mewing, neće moći mijenjati veličinu i poziciju kostiju. Moguće je samo ojačati mišiće lica, kao što možete jačati mišiće tijela u teretani."

image

Supermodel Bella Hadid izjavila je kako kod fotografiranja uvijek radi mewing

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Definiranje linije čeljusti

Naša sugovornica smatra da mewing ne može pomoći ni u estetskom smislu, tj. u definiranju linije donje čeljusti: "Istraživanja nisu dokazala tu mogućnost, čak ni istraživanja koja je proveo tvorac metode. Danas razgovaramo o unaprijeđenju pojedinih postupaka i unaprijeđenju tehnologije, pa i o korištenju tradicionalnih načina liječenja koji su se dokazali kao kvalitetni i neštetni, no njihov uspjeh mora biti dokazan. To je koncept medicine koja se temelji na dokazima, a mewing ne prolazi takva testiranja."

Čuda ne postoje

Temelj mewinga je iskorištavanje snage jezika. Najkraće rečeno, usta treba zatvoriti, prednje donje i gornje zube ovlaš spojiti te stražnjim dijelom jezika lagano uprijeti u nepce. U tom bi položaju jezik trebao postupno utjecati na pomicanje struktura u usnoj šupljini.

image

Službena ortodoncija koristi određene vježbe mišića i jezika kao pomoć u ortodontskoj terapiji

MART PRODUCTION/PEXELS

I službena ortodoncija koristi određene vježbe mišića i jezika, u svrhu ispravljanja nepravilnog obrasca gutanja ili žvakanja. Zbog jedenja mekane i rafinirane hrane mnogi se ljudi, naime, ne prebace s dječjeg (infantilnog) na odrasli obrazac gutanja, što bi se trebalo dogoditi spontano te kod gutanja i dalje koriste jezik, kao bebe, umjesto mišića grkljana, a toga često nisu ni svjesni.

"Uz takvu nepravilnu poziciju jezika često idu i nagnuti prednji gornji i/ili donji zubi te naprijed otvoren zagriz koji otežava izgovor pojedinih glasova. Vježbe ispravljanja temelje se na postavljanju jezika na nepce kako bi se navelo druge mišiće da sudjeluju kod gutanja. Takve su nam vježbe pomoćno sredstvo uz neki od oblika ortodontske terapije, dok mewing terapiju ciljanu za određenu nepravilnost prodaje kao univerzalnu", kaže dr. sc. Rupić i zaključuje: "Svaka ortodontska terapija je individualna. Predaleko smo otišli u medicini da bismo mogli naivno prihvaćati metode koje liječe sve i kod svakoga. Čudotvorno rješenje za sve probleme ne postoji."

Linker
02. travanj 2024 09:01