Višestruki učinak

Četiri razloga za stavljanje filera u usnice

Samo želja za ‘seksi‘ izgledom nije jedini motiv zbog kojeg se netko odlučuje za punilo za usne

Punila za usne podjednako su popularna i među mlađim i među starijim osobama, a u (zapadnim) zemljama u kojima se stanje s pandemijom popravlja bilježi se i povećanje potražnje za injekcijama za usnice. Želja za punijim usnama pritom nije jedini motiv, iako svakako može igrati važnu odluku kod odlučivanja. Širok je raspon pacijenata koji mogu imati dobrobiti od filera za usnice, to nije samo manji broj osoba koji žudi za većim usnama, smatra plastična kirurginja dr. Michele Shermak.

Ne mora biti „patkasto”

„Fileri ne moraju dati 'patkasti' izgled, to je predrasuda. Glavno je pitanje zapravo odabir pacijenata – može li kirurg ispuniti pacijentove ciljeve, a s druge strane, kirurg mora odrediti jesu li ti ciljevi realni i primjereni”, kaže liječnica koja je posljednjih godina često ispravljala usne koje su prepunili drugi liječnici.

Istina je da su fileri za usne postali sinonim za „pumpanje” volumena, no oni imaju i niz manje poznatih, ali važnih učinaka. Zbog toga ne iznenađuje što je u 2020. godini, prema podacima ASPS-a (American Society of Plastic Surgeons, Američko udruženje plastičnih kirurga), oko 3,4 milijuna Amerikanaca primilo injekcije filera za meko tkivo. Od toga je tip punila koji se koristi za usne, a to je hijaluronska kiselina, ubrizgan kod više od 2,6 milijuna ljudi. Iako nisu svi oni primili filere za usnice, nije teško pretpostaviti da velik postotak otpada upravo na njih.

Korekcija asimetričnih usnica

Svako je lice donekle asimetrično. Sitne nejednakosti nisu očigledne, no umjerene i jače izražene neproporcionalnosti usnica mogu ozbiljno opterećivati osobu i utjecati na njeno samopouzdanje.

„Nejednaka debljina usnica na lijevoj i desnoj strani ili ožiljak koji utječe na oblik usnica primjeri su asimetričnosti koje možemo korigirati filerima za usnice. Cilj je punilom promijeniti postojeći oblik usnica kako bismo postigli proporcionalnost”, kaže plastična kirurginja dr. Kelly Sullivan.

Za europeide je tipično da je gornja usnica tanja od donje, tumači dr. Shermak, dok su kod ostalih gornja i donja usnica otprilike jednakog volumena. Kod ujednačavanja asimetričnih usnica i to se, uz želje pacijenta, uzima u obzir.

Smanjuju se fine bore na usnama i oko usta

Fileri za usne učinkovit su pomlađujući tretman za žene kod kojih su se počeli javljati znakovi starenja, obično u njihovim 50-ima i dalje, kaže dr. Shermak i dodaje kako studije pokazuju da je jedan od najuočljivijih znakova starenja stanjivanje usana. „No, pomoću filera možemo pružiti stvarno širok raspon punjenja, od sasvim blagog do stvarno punog, ovisno o potrebama i ciljevima pacijenta”, kaže ona.

Prema dr. Sullivan, mnogi pacijenti zrele dobi dolaze zbog finih bora oko usta. To su okomite linije koje se pružaju od ruba usnice, često ih nazivaju pušačkim borama, iako ih imaju i nepušači. Kod većine nastaju kao „rezultat dinamičke neravnoteže između zadebljanja mišića zbog desetljeća i desetljeća aktivnosti i stanjivanja kože do čega prirodno dolazi starenjem”, objašnjava dr. Shermak i dodaje kako se ove bore mogu tretirati i uspješno izgladiti pomoću filera čime će se ublažiti znaci starenja i postići svježiji izgled.

Definiranje oblika usana i kupidovog luka

Postoji i kategorija pacijenata koji nemaju asimetrične, nego slabo definirane usnice, čiji se rub „ulijeva” u okolnu kožu. Strateški apliciranim filerima moguće je dodati dimenziju usnicama, izoštriti njihovu prirodnu liniju i definirati kupidov luk (manje ili više udubljena krivulja na sredini gornje usnice). „Takvi pacijenti često ujedno žele promijeniti oblik usnica, ali uvijek blago. Primjerice, možda žele malo naglasiti kupidov luk ili blago pojačati usnice”, navodi dr. Sullivan te naglašava kako je iznimno važno na tretman otići educiranom i certificiranom plastičnom kirurgu koji razumije svojstva različitih vrsta punila, posebnosti anatomije i sve ostale uključene elemente.

Dodavanje punoće

Dobri kandidati za filere su i mlade žene koje žele punije usne i starije žene koje žele osvježiti izgled. Pritom starije pacijentice uglavnom samo žele vratiti usnama izgled iz mladih dana, dok mlađe traže više volumena, kaže dr. Shermak.

„Za veći volumen i napuhnutije usnice primjenjuje se gušći tip filera koji se injektira nešto dublje. No, osnovno je da filer bude prilagođen pacijentovoj anatomiji, željama i ciljevima”, kaže dr. Sullivan. Njezina je filozofija „početi konzervativno, jer uvijek je moguće dodati više, osim toga, posao je plastičnog kirurga da educira pacijente o opasnostima prenaglog i previše intenzivnog injektiranja punila.”

Linker
14. travanj 2024 16:04