Rizični fileri

Hijaluronske olovke bez igle nisu igračka nego opasan trend, mogu trajno oštetiti kožu, usnice i oči

Punila kupljena na internetu mogu dovesti do formiranja kvržica hijaluronske kiseline na usnicama, a mogući su i krvarenje, modrice, infekcije, nastanak neravnina na koži, ožiljci, diskoloracije, alergijske reakcije, ozljede oka uređajem, ali i životno opasno začepljenje krvnih žila

Raznorazni trikovi za ljepotu i „ljepotu” preplavili su TikTok, neki od njih postali su svjetski trendovi, među njima i tzv. hijaluronske olovke bez igle (no needle hyaluron pens), proizvodi koji se mogu kupiti putem interneta i koji se nude kao „opcija popunjavanja usnica i finih linija na licu, jeftinija od profesionalnih injekcija dermalnih filera”. Hijaluronske olovke imaju više od stotinu milijuna pregleda na TikToku i očito su zainteresirale mnoge koji bi htjeli povoljno popuniti usnice ili borice i uz to se nadaju odličnim rezultatima, ali činjenica što za apliciranje hijalurona ne koriste iglicu, još ne znači da ih se može smatrati sigurnima.

Čitajte i: Zbog selfija sve češće ‘na stolu‘: Istraživanja pokazuju suludi trend koji je u porastu

Visoki rizici za zdravlje

Iako se ovi „kućni” fileri oglašavaju kao neinvazivni, vrlo sigurni i jednostavni za samostalnu upotrebu, njihovo korištenje često dovodi do formiranja kvržica hijaluronske kiseline na usnicama, a mogući su i brojni drugi rizici. Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) navodi krvarenje i modrice, infekcije bakterijama, gljivicama ili virusima iz filera ili uređaja, prijenos bolesti među osobama koje koriste isti uređaj, nastanak neravnina na koži, ožiljke, diskoloracije, alergijske reakcije, ozljede oka uređajem, a može se razviti i vaskularna okluzija (začepljenje krvnih žila), rijetka, ali vrlo opasna komplikacija koja može dovesti do blokiranja cirkulacije krvi te do odumiranja tkiva, do sljepoće ili moždanog udara. FDA je proglasila hijaluronske olovke bez igle opasnima te je upozorila javnost i zdravstvene djelatnike da ih ne kupuju i ne koriste.

image

Rizici mogu biti brojni

BIGNUCLEARGENIUS/DEPOSITPHOTOS

Bez igle, ali uz snažan udar

S obzirom na to da nemaju iglu, hijaluronske olovke ubrizgavaju, zapravo, utiskuju filer pod kožu pomoću snažnog pritiska (koji je, navode stručnjaci, na donjoj granici snage udara metka!), pa je puno teže odrediti i kontrolirati dubinu i brzinu punjenja, a zbog tolike snage upitna je i neinvazivnost. Pored toga, nestručnom je pojedincu teško odrediti točno mjesto na koje bi trebalo staviti filer.

Postoje brojni brendovi hijaluronskih olovaka s interneta koje se donekle razlikuju u primjeni, no uglavnom se navodi da prodiru od pet do 18 milimetara u dubinu, pa već i ta činjenica može predstavljati velik rizik za korisnika, budući da arterije u licu mogu biti vrlo blizu površine, pogotovo kod zrelije kože. Jedno je istraživanje pokazalo kako su arterije u donjoj usnici smještene na dubini od samo 1,8 do 5,8 mm, a u gornjoj na dubini od 3,1 do 5,1 mm.

image

Mogućnost pogreške pri upotrebi ovakvih olovaka je vrlo velika

TOMEK WISNIEWSKI/DEPOSITPHOTOS

Preporuka: klonite ih se

Zbog svega navedenog, mogućnost pogreške je velika i treba biti svjestan ozbiljnih ozljeda koje upotrebom ovih uređaja mogu nastati, upozoravaju dermatolozi i estetski kirurzi. Dvojbena je i sigurnost hijaluronske kiseline u ovim olovkama koje se prodaju izravno kupcima – nije poznata njezina kvaliteta, a i nema jamstva da nije kontaminirana kemikalijama ili zaraznim organizmima. Kako kaže američka plastična i rekonstruktivna facijalna kirurginja dr. Inessa Fishman, „zabilježena su trajna oštećenja kože, usnica i očiju zbog upotrebe uređaja bez igle za utiskivanje filera u usnice i lice”. Ona sama je dosad, kako je izjavila, „otopila brojne kvrge koje su nastale zbog korištenja hijaluronskih olovaka”, pa na osnovu iskustva pacijentima može preporučiti jedino da ih se klone.

Linker
13. travanj 2024 23:23