Neurotoksini

Injekcije za finije linije donje čeljusti

Previše naglašeni mišići za žvakanje mogu uzrokovati puniji i uglatiji izgled cijelog donjeg dijela lica

Mišići za žvakanje među najsnažnijim su mišićima u ljudskom tijelu, svaki dan imaju puno posla, a kod onih koji nesvjesno stežu čeljust ili škrguću zubima rijetko se kada odmaraju, što može uzrokovati puniji i četvrtastiji izgled donjeg dijela lica. U takvom slučaju moguće je pomoću nekoliko injekcija reducirati aktivnost žvačnih mišića i licu dati nove, finije konture.

„Intervencije na čeljusti mogu, ovisno o potrebama pacijenta, uključivati širenje, dodavanje dužine ili pak sužavanje. Kako bismo suzili širinu čeljusne linije, veliki mišić odgovoran za žvakanje tretiramo neurotoksinom”, kaže facijalni plastični kirurg iz New Yorka dr. Edward Kwak. Pritom treba precizno odrediti mjesto ubrizgavanja kako se ne bi narušila definicija čeljusti.

Ublažavanje kontura

Injekcijama neurotoksina (botoksa) može se lice suziti, uz ublažavanje linija, odnosno smanjenje dojma uglate čeljusti, kaže dr. Konstantin Vasyukevich, također facijalni plastični kirurg iz New Yorka. Dodaje da je postupak učinkovit i kod ljudi s mršavim licima.

„Za konačan dobar rezultat potrebno je žvačni mišić tretirati nekoliko puta. Nakon toga se stanje može održavati rjeđim posjetima. Postupak može pomoći kod glavobolja izazvanih problemima s čeljusnim (temporomandibularnim) zglobovima”, kaže facijalni plastični kirurg dr. David Lieberman.

Djelovanje neurotoksina

Kako se ovim postupkom utječe na stanjivanje lica? Prema objašnjenju plastičnog kirurga dr. Alana Durkina, neuromodulatori, tj. neurotoksini, svojim djelovanjem uzrokuju privremenu blokadu mišića čime se sprečava njihova kontrakcija. Budući da se mišići ne stežu, s vremenom će se smanjiti, što će dovesti i do stanjivanja lica.

Tko je dobar kandidat

Injekcije neurotoksina mogu pomoći ljudima koji škrguću zubima te im se s vremenom pretjerano razviju i istaknu žvačni mišići. Kada su mišići tako povećani, lice izgleda šire i jako su naglašeni uglovi donje čeljusti. Dr. Vasyukevich kaže kako ovaj tretman ne bi bio od koristi za stanjivanje linija šireg lica kod osoba koje nemaju naglašene mišiće za žvakanje; u tom bi slučaju, kaže, liposukcija ili mini face lift bili bolja opcija.

Linker
20. travanj 2024 14:31