Umjerenost je ključna

Možete li zbog previše filera izgledati starije nego što jeste?

Pretjerivanje s dermalim filerima može stvoriti kontraefekt i dati vam umoran i neprirodan umjesto osvježenog i prirodnog izgleda

Dermalni fileri osmišljeni su kako bi prividno vratili vrijeme i dali nam mlađi izgled, ali ponekad se može dogoditi da u tome ne uspiju, odnosno da osoba s njima izgleda starije nego prije njih. Glavni uzrok za takvu pojavu je pretjerivanje.

Fileri nude više dobrobiti – zaglađuju linije i bore te obnavljaju volumen – no ako se upotrijebe pogrešno te nastane neproporcionalan i iskrivljen izgled, lice će djelovati starije. "Razlog leži u tome što u prirodi ne postoje prepunjena lica, pa ni u mlađoj dobi, stoga promatrač automatski pretpostavlja da je lice zrelije nego što jest", tumači okuloplastična kirurginja iz New Yorka dr. Irene Gladstein. Pored toga, ako je u lice ubrizgano previše filera, ono će djelovati umjetno i lažno.

Putujući fileri

Sljedeći mogući problem je migracija punila, što se događa kod gornje usnice i obraza ako liječnik ima lošu tehniku ubrizgavanja, ako je upotrijebio pogrešno punilo, pregusto punilo ili je injektirao previše proizvoda. Zbog utjecaja sile teže fileri su skloni spuštati se, što licu može dati opušten izgled. „Ako se filer pomiče, može uzrokovati oticanje i plavkastu nijansu koja se vidi na koži, što je poznato kao Tyndallov efekt. Nadalje, može dovesti do rastezanja kože, uglavnom ispod očiju, do ispupčenja iznad usnice i općenito do neprirodnog izgleda”, kaže dr. Gladstein.

Sklad se ne smije narušiti

Hoće li pacijent nakon filera izgledati osvježeno i prirodno ili pak umorno i starije, ovisi i o točnom mjestu ubrizgavanja punila. „Nepravilno aplicirani fileri iskrivljuju vašu normalnu anatomiju i daju vam stariji izgled”, kaže dermatolog dr. Matthew Elias. Zbog toga je važno obratiti se isključivo pouzdanom i certificiranom liječniku koji će paziti na to da pacijentovo lice nakon intervencije izgleda skladno. Ako se usredotoči na samo jednu značajku, lice će izgubiti harmoničnost i vrlo vjerojatno će djelovati starije.

Kako se pretjerivanje s filerima odražava po regijama lica

* Obrazi

Pretjerivanje će dovesti do ukočenih ili natečenih obraza. U tom je slučaju poremećeno prirodno razgraničenje između očiju i obraza, što daje izgled koji se povezuje s loše izvedenim zatezanjem lica.

* Obrve

Ako se u području obrva pretjera, u ovom slučaju, s neurotoksinima, mišići iznad obrva mogu se ispupčiti, a obrve se spustiti prema očima. To će licu dati otežao i stariji izgled.

* Brada

Pretjera li se bezrazložno s filerima u području brade, narušit će se ravnoteža lica. Donja trećina lica izgledat će četvrtasto, a ne srcoliko, a upravo je oblik srca poželjan oblik koji se povezuje s mlađim izgledom.

* Usnice

Previše napumpane usnice na nikome ne izgledaju prirodno, osobito stoga što usnice gube volumen i oblik s godinama. Agresivna upotreba filera može trajno rastegnuti kožu, pa lako može doći do obješenosti, time i do starijeg izgleda.

* Oči

Podočnjaci su vrlo zahtjevni za tretiranje, pa ako se pogriješi s procjenom uzroka njihovog nastanka i kod apliciranja punila, može se učiniti više štete nego koristi. Ako je područje već otečeno ili na njemu ima viška kože, dodatni volumen samo će naglasiti stariji izgled očiju.

Zatezanje kože

Cilj je punila da, privlačeći na sebe vodu, dodaju volumen na područjima na kojima ga nedostaje. No, koža se s vremenom od prekomjerne upotrebe filera može rastegnuti. Dr. Gladstein objašnjava: „Ta se pojava najčešće može vidjeti ispod očiju, no obično nije povezana s filerom, nego s oticanjem do kojeg dolazi ako je filer loše postavljen ili ako je upotrijebljeni filer pregust za određeno područje. Dugotrajno oticanje kože ispod očiju nerijetko će oštetiti i rastegnuti kožu, a problemi u tom području ostaju i nakon što se fileri izvade. No, kada su ubrizgani pravilno, fileri ne bi trebali rastegnuti kožu, nego poboljšati izgled tog područja.”

Tkivo s vremenom gubi elastičnost i koža se neće vratiti u prvobitno stanje, bez obzira na količinu filera. Zbog toga facijalni plastični kirurg iz New Yorka dr. Dilip Madnani smatra da rastegnuto tkivo prvo treba ispraviti, za što preporučuje postupke zatezanja kože, poput ultrazvučnog poticanja produkcije kolagena i elastina.

Linker
11. travanj 2024 08:59