SHUTTERSTOCK
Pojačana njega

Ovaj tretman potiče stvaranje kolagena, ali važno je znati što tad smije, a što ne smije na kožu

Prve minute nakon bockanja iskoristite za nanošenje hijaluronske kiseline, peptida, ceramida..., a SPF je obavezan!

Prve minute nakon bockanja iskoristite za nanošenje hijaluronske kiseline, peptida, ceramida..., a SPF je obavezan!

Tretmani kože mikroiglicama, u liječničkim ordinacijama, kozmetičkim salonima, pa i oni kućni, postaju sve traženiji. Kako je nedavno izvijestio Treatwell, online platforma za rezerviranje tretmana za ljepotu na području Europe, potražnja za tretmanima mikroiglicama porasla je 127 posto, prodaja setova za kućno tretiranje u stalnom je porastu, a procvat doživljavaju i postupci mikroiglicama s dodatkom radiofrekvencije.

Zbog čega takvo zanimanje za mikroiglice? Kako je rekao britanski estetski liječnik dr. Tijion Esho, riječ je o medicinskom postupku kod kojeg se sićušnim iglicama na koži rade mikro ozljede kako bi se potaknula proizvodnja kolagena. Postupak se ubraja među minimalno invazivne, izaziva određenu neugodu, ali ne i bolove. Osim što ubrzavaju sintezu kolagena, mikroiglice ublažavaju vidljivost ožiljaka od akni te su, prema dermatologinji dr. Justine Kluk, odliča opcija za pomlađivanje lica. „Učinkovite su, rizik je malen, a potrebe za oporavkom minimalne”, kaže.


Različita dubina

Mikroiglice koje upotrebljavaju profesionalci duže su i dopiru do dermisa, srednjeg sloja kože punog žilica i završetaka živaca, u kojem potiču formiranje kolagena. Prije bockanja obavezno se nanosi anestetska krema, a može doći i do blagog krvarenja.

Kućne mikroiglice su kraće i prodiru samo u vanjski sloj kože, epidermis, što se osjeća kao blago bockanje. Njima se ne može stimulirati kolagen, ali omogućuje se pojačana apsorpcija proizvoda za njegu kože kroz mikrokanale nastale bockanjem. Po nekim procjenama, takvi kanalići omogućuju i do 300 posto bolju apsorpciju proizvoda za njegu kože.

image

Tretman mikroiglicama stimulira proizvodnju kolagena

SHUTTERSTOCK

Samo pet minuta

No, kanalići ostaju otvoreni samo pet minuta i to je zlatno vrijeme u kojem aktivni sastojci mogu prodrijeti dublje u kožu, kaže Jamie O'Banion, osnivačica britanske tvrtke BeautyBio, prve koja je razvila i patentirala kućni aparat s mikroiglicama. Za početak savjetuje iglice od 0,1 do 0,3 milimetra, s tim da svaki dio (usnice, područje oko očiju, vlasište, tijelo) traži drugačiju dubinu prodiranja iglica.

Iako ne doseže duboko, kućno bockanje mikroiglicama moglo bi pomoći u stvaranju kolagena, zahvaljujući tome što omogućuje dublje prodiranje proizvoda koji su tome namijenjeni. Osim toga, smatra dr. Johanna Ward, osnivačica brenda za njegu kože ZENii, kućne mikroiglice posvjetljuju kožu i omogućuju bolju opskrbu kisikom.

S kućnim tretmanima ne smije se pretjerivati - tri puta tjedno bit će i više nego dovoljno. Treba imati na umu i da se iglice nakon 12 do 15 upotreba istupe, pa takve mogu činiti više štete nego koristi.


Osjetljiva koža

Njega kože poslije tretiranja mikroiglicama važna je jer je koža osjetljiva zbog namjeno izazvane traume. Nakon tretmana i nanošenja dodatnih sastojaka u ordinaciji, liječnik preporučuje specifičan režim njege kože koji uključuje čišćenje antibakterijskim sredstvom, nježnu protuupalnu hidratantnu kremu i zaštitu od sunca najmanje 24 sata. Mikroiglice privremeno ozljeđuju kožnu barijeru te je ona osjetljiva na agresivnije sastojke, kao što su retinoidi, kiseline i mirisi.

image

Neki sastojci su više nego poželjni da ih baš sad stavite na kožu

SHUTTERSTOCK

Sastojci koje treba pustiti dublje

Hijaluronska kiselina: Možda i najvažniji sastojak koji treba primijeniti nakon tretmana mikroiglicama. Hijaluronska kiselina hidratantni je sastojak koji obnavlja kožu i to je upravo ono što je dermisu potrebno. Proces pokrenut mikroiglicama omogućuje maksimalnu apsorpciju proizvoda, a time pojačava i njegovo djelovanje. Poslije bockanja koža može biti malo suha, ali hijaluronska kiselina će joj vratiti vlagu i gipkost. U proizvodu ne smije biti mirisa, kako bi se smanjio rizik od iritacije kože.

Peptidi: Ako koži nedostaju peptidi, izgubit će čvrstoću, pojavit će se bore, promijenit će se tekstura i koža neće biti elastična kao ranije. Osim što ublažavaju sva navedena stanja, peptidi i smiruju kožu.

Ceramidi: Jedan su od ključnih strukturnih elemenata kože, to su masne kiseline koje čine čak 50 posto vanjskog sloja kože. Sudjeluju u održavanju kožne barijere i pomažu joj u zadržavanju vlage, a obje su te uloge pojačane uz korištenje mikroiglica.

Cink: Djeluje protuupalno i antibakterijski te uravnotežuje mikrobiom kože. Pored toga, umiruje nadraženu kožu.

SPF: Zaštitu od sunca trebalo bi nanositi svaki dan, a osobito nakon mikroiglica, jer je kožna barijera osjetljivija na oštećenja. Odaberite nježne proizvode širokog zaštitnog spektra, sa SPF-om najmanje 30 i bez dodanih mirisa.

image

Piling nije poželjan neposredno nakon tretmana

SHUTTERSTOCK

S ovim sastojcima oprezno

Retinol: Vitamin A i njegovi derivati dokazano pomažu u pomlađivanju kože, no zbog velike snage retinol može biti jednostavno prejak za primjenu poslije tretmana mikroiglicama. Ne poduzimajte ništa na svoju ruku, obavezno se prije upotrebe retinola konzultirajte s liječnikom.

Vitamin C: Serumi s vitaminom C pomažu učvršćenju kože, no nemojte ih nanositi poslije tretiranja mikroiglicama ako ih niste testirali na koži. Vitamin C obično dolazi u formi kiseline (na etiketi je navedena askorbinska kiselina), što u ovom slučaju može biti suviše agresivno. Potražite nježnije derivate ili proizvode za osjetljivu kožu.

Make up: Liječnici savjetuju izbjegavanje šminkanja 24 sata nakon tretmana mikroiglicama. Tako ćete biti sigurni da vam šminka neće začepiti kanaliće i nadražiti kožu.


VAŽNO! Izbjegavajte svaki piling

Suzdržite se barem 48 sati od bilo kakve vrste pilinga. Odnosi se to u prvom redu na AHA i BHA kiseline, ali i na blaže PHA kiseline, jer sve bi one mogle dovesti do upale kožne barijere ako se primjene izravno nakon tretmana mikroiglicama.

Linker
26. travanj 2024 19:00