Punila i neurotoksini

Pitanja koja trebate postaviti liječniku prije prvog tretmana injekcijom

Sljedećih šest pitanja nemojte preskočiti - što više znate o određenom zahvatu, to ćete lakše donijeti dobru odluku

Tretmani pomlađivanja i uljepšavanja iglom – neurotoksinima ili dermalnim filerima – među najpopularnijim su neinvazivnim kozmetičkim tretmanima; prema podacima Američkog udruženja plastičnih kirurga (American Society of Plastic Surgeons, ASPS) tijekom prošle godine u SAD-u su izvedena četiri milijuna tretmana neurotoksinima i gotovo tri i pol milijuna injektiranja filera. Može nam se činiti da i bez neke posebne pripreme znamo dosta o tim tretmanima, ali to je varljivo te prije donošenja odluke o najprikladnijem tretmanu za nas, moramo liječniku postaviti neka pitanja. Šest pitanja nikako ne smijemo preskočiti.

1. Kakve kvalifikacije imate?

Prvi je korak odabrati certificiranog liječnika koji je specijaliziran upravo za tretmane koji vas zanimaju. „Rezultati velikim dijelom ovise o tome tko je izveo tretman, a ne samo o proizvodu”, kaže dermatologinja iz New Yorka dr. Orit Markowitz. „Stoga potražite certificiranog plastičnog kirurga, facijalnog plastičnog kirurga, dermatologa ili okuloplastičnog kirurga koji je propisno kvalificiran za izvođenje tretmana injekcijama.”

2. Koje lijekove ne smijem uzimati prije tretmana?

Ako se pripremate za tretman injekcijom koji može uzrokovati modrice i podljeve, trebate izbjegavati acetilsalicilnu kiselinu, nesteroidne protuupalne lijekove, riblje ulje i sve razrjeđivače krvi, upozorava dermatologinja iz New Yorka dr. Doris Day. Uz to, treba izbjegavati prekomjerni vitamin E i suplemente zelenog čaja. „Možete ove sastojke uzimati prehranom, ali njihove suplemente nemojte uzimati dva tjedna prije tretmana, jer mogu pojačati pojavu podljeva”, kaže liječnica.

3. Koje mogućnosti postoje za liječenje glavnog problema?

Uvijek je bolje zanimati se za rješavanje cjelokupnog problema, umjesto fokusiranja samo na jedno područje lica ili na određenu skupinu bora, kaže dr. Markowitz i dodaje: „Ako se, primjerice, osjećate umorno, ili mislite da izgledate umorno, pitajte svog doktora na koje je sve načine to moguće ublažiti. Fokusirajte se na glavnu brigu, a ne na određeni tretman.” Možda je problem moguće ublažiti punilima ili se pak poboljšanje može postići neurotoksinima. Ovisno o odgovoru dalje pitajte o kojem se proizvodu radi, koje količine su potrebne, koje su moguće nuspojave itd.

4. Za koliko vremena će se otekline i podljevi povući?

Mnogi se za svoj prvi tretman botoksom odlučuju zbog nekog važnog događaja, primjerice, vjenčanja ili proslave rođendana. Treba pritom imati na umu da je potrebno određeno vrijeme kako bi posljedice tretmana splasnule i kako bi sve sjelo na svoje mjesto. Facijalni plastični kirurg dr. David Hartman kaže: „Za tretmane injekcijama dogovorite se najmanje tri tjedna do mjesec dana prije važnog događaja. Otekline i modrice će se tijekom tog vremena smanjivati i na koncu nestati, a istodobno će se postupno pojavljivati rezultati tretmana.”

5. Trebam li pokazati liječniku svoje stare fotografije?

Promatranje vaše fotografije u mlađim danima liječnicima može olakšati vizualiziranje vašeg novog izgleda, kao i izbor tretmana. O tome dr. Day kaže: „Fotografija iz mlađih dana može biti korisna, jer može liječniku dati bolju ideju o tome što bi na licu trebalo pokušati tretirati i obnoviti, a može mu i olakšati uvid u pokrete i izraze vašeg lica.”

6. Kada bi trebalo ponoviti tretman?

Mnogo puta će za postizanje najboljih rezultata biti potreban kombiniran pristup, navode liječnici. Potrebno je znati da će rezultati tretiranja neurotoksinima početi blijedjeti za četiri do šest mjeseci, dok dermalni fileri imaju dulji vijek trajanja. „Vaš liječnik uputit će vas kada trebate doći na tretmane održavanja, u skladu s cjelokupnim planom liječenja. Dakle, termin sljedećeg tretmana ovisit će o tome koji su sve tretmani provedeni, koji su proizvodi korišteni i u kojim količinama”, objašnjava dr. Hartman.

Linker
19. travanj 2024 12:26