Izbjegnite iznenađenja

Što se događa na licu nakon stavljanja filera

Pacijenti su nerijetko nakon apliciranja filera iznenađeni značajnom promjenom izgleda, posebno nakon nekirurške rinoplastike ili tekućeg face liftinga

Apliciranje dermalnih punila, odnosno filera, na području lica može vam donijeti i neke pojave koje niste očekivali. No, ako su fileri aplicirani u odgovarajućim količinama i na odgovarajuća mjesta, iznenađenja će biti vrlo pozitivna.

I dijelovi lica koji nisu tretirani mogu bolje izgledati

Bili ste na apliciranju filera u obraze ili usnice, a sada primjećujete poboljšanja i na drugim dijelovima lica. Takva se ugodna iznenađenja događaju, kaže dermatologinja dr. Linda Honet. „Primjerice, popunjavanje usnica koje su izgubile volumen može im, uz povećanje, i poboljšati liniju te ublažiti vidljivost okomitih borica iznad gornje usnice. Ujedno i cijelo lice može dobiti uravnoteženiji izgled. Vraćanje volumena obrazima pomoću filera poboljšava izgled strukture lica i kontura koje stvara masnoća u obrazima, a upravo nju gubimo starenjem. Također se može postići bolji izgled podočnjaka, bora smijalica, nazolabijalnog područja, tzv. marionetskih bora i čeljusti, iako im iglom niste došli ni blizu”, kaže liječnica.

Velika promjena

Pacijenti su nerijetko nakon apliciranja filera iznenađeni značajnom promjenom izgleda, kažu liječnici. Posebno to primjećuju nakon nekirurške rinoplastike ili tekućeg face liftinga kod kojeg se filerima ublažavaju bore, povećava punoća i smanjuje ovješenost kože. Njime se mogu tretirati područja obraza, čeljust, sljepoočnice, dio ispod očiju, oko obrva i između nosa i usta.

Modrice i oticanje

S vremenom će filer sjesti na svoje mjesto i izgled će biti prirodniji, ali neko vrijeme za očekivati je pojavu oticanja i modrica, ponekad i čvorića. „Važno je znati da fileri koji se ubrizgavaju u usnice često uzrokuju blago do umjereno oticanje, koje uobičajeno traje oko tjedan dana. No, nakon što se filer kroz nekoliko tjedana integrira u okolno tkivo, izgled će biti poboljšan – prirodan, graciozan i skladan”, kaže dermatologinja dr. Marianna Blyumin-Karasik.

Filer se može pomaknuti

Jedan od rizika postupka je moguće migriranje filera. Zbog toga u prvo vrijeme treba paziti i ničime ne pritiskati lice, kako ne biste nenamjerno pomaknuli svježe postavljeno punilo.

Moguća je preosjetljivost

Tretirano područje često može biti preosjetljivo. Dermatolog dr. Fredric Haberman kaže da se nakon postavljanja filera mogu javiti oticanje i osip, što može biti znak alergijske reakcije, no nuspojave su najčešće samo znak preosjetljivosti. Ako je reakcija jaka, svakako se obratite liječniku.

Možete izgledati „prepunjeno”

Liječnici upozoravaju kako odmah nakon apliciranja filera možete izgledati „prepunjeno”. To vas ne treba brinuti, jer će kroz neko vrijeme takav izgled nestati.

Crvenilo, utrnulost, ali i kvržice

Mogući su nakon tretmana crvenilo i osjećaj utrnulosti na tretiranom području, ali to je samo privremeno. Veća su briga kvržice ili tvrda područja koja se mogu formirati na mjestu uboda injekcijom. Ako se takva kvržica ili otvrdnuće s vremenom ne povuku, obratite se za pomoć svom estetskom kirurgu ili dermatologu.

Linker
05. ožujak 2024 16:52