ljetne draži grada na miljacki

Izlet u Sarajevo: Meka za filmofile i partijanere

Za trajanja kultnog filmskog festivala ulice grada na Miljacki pretvaraju se u plesnjake, a najbolji pogled na povijesne znamenitosti nudi obnovljena žičara.

Od 10. do 17. kolovoza - kad se održava 24. Sarajevo Film Festival - glavni grad Bosne i Hercegovine postaje meka društvenih zbivanja. Sedmodnevni festivalski program, na kojem se prikazuju najbolja regionalna, europska i svjetska ostvarenja, privlači umjetnike, entuzijastične filmske amatere i profesionalce, ali i one željne tulumarenja. Grad se pretvara u oazu dobrog raspoloženja - što uzrokuje migracijski val s morske obale u unutrašnjost kontinenta. A osim ljupkih zalogajnica, kafića i ljubaznih domaćina, u turističkoj ponudi od nedavno je i žičara u centru grada.

22. Sarajevo Film Festival 
200816
Fotograf Matej Dokic 200816
Matej Dokić

20. Sarajevo film festival SFF
Fotograf Matej Dokic 170814
Gloria
Matej Dokić
Festivalske svečanosti zbivaju se u Narodnom pozorištu, a tulumari se po cijelom gradu

JAZZ, KAVA I ANTIKVITETI

Bezbroj uokvirenih fotografija, razglednice, novčanice iz cijelog svijeta, ljubavne poruke i stari telefoni samo su dio ‘stalnog postava’ jednog od najšarmantnijih gradskih prostora, koji izgleda poput malog muzeja uspomena - kafića Zlatna ribica. U Ribici - smještenoj u centru, ali u ulici skrivenoj od gužve i buke - kavu je popio i holivudski glumac Richard Gere kad su se u Sarajevu snimale scene iz filma ‘Lov u Bosni’. Ugodnoj atmosferi kafića, koji obožavaju i lokalna ‘raja’ i turisti, pridonosi i glazbena kulisa - ondje se vrte jazz, blues i rock albumi...

Jazz i kava u kafiću uspomena

Antikviteti u Sarajevu

NA PUTU PREMA GORE

Na trasi žičare koja vozi prema Trebeviću - čija je ‘baza’ u starom dijelu Sarajeva, u naselju Bistrik (nasuprot Vijećnice, s druge strane Miljacke) - postavljeni su novi stupovi i montirane 33 kabine s deset mjesta. Njima se u jednom satu može prevesti do 1200 putnika, a vožnja do Vidikovca - koji se nalazi na nadmorskoj visini od oko 1160 metara - traje manje od deset minuta. Obnova žičare - koja je prvotno izgrađena i puštena u pogon 1959., a prestala je raditi u vrijeme opsade Sarajeva - trajala je deset godina. Izlet žičarom na Trebević, s čijih se padina pruža spektakularan pogled na grad, stoji dvadesetak kuna za vožnju u oba smjera.

EDUKATIVNA ŠETNJA

Umjesto besciljnog lutanja gradom, dobar način za upoznavanje znamenitosti kroz povijesne priče jest besplatna turistička tura koju svakodnevno vodi ekipa Sarajlija naziva Neno&friends. Na temelju edukativne šetnje, koja počinje u 10,30 sati u centru grada i traje otprilike dva sata, upotpunit ćete sliku o arhitekturi, kulturnom bogatstvu i raznolikosti Sarajeva, a otkrit ćete i gdje se mogu pojesti dobri ćevapi i pite te u kojim se obrtničkim radnjama još mogu pronaći autohtoni proizvodi.

sarajevo 15.08.2014
sarajevo film festival 2014
na slici:
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Raskošna unutrašnjost obnovljene sarajevske Vijećnice sagrađene u pseudomaurskom stilu

IZ BAŠČARŠIJE S LJUBAVLJU

Najstariji dio Sarajeva, čiji temelji sežu u 15. stoljeće, kulturno je i društveno središte grada gdje stanovnici piju kavu za stolovima na ulici, a turisti razgledavaju radnje lokalnih majstora koji prodaju vunene tepihe, bakreno posuđe, nakit... Ulice u Baščaršiji na neki su način tako i podijeljene - u jednoj su zlatari, u drugoj kovači, u trećoj kožari... A ako zastanete na Slatkom ćošetu, imat ćete osjećaj da ste na spoju dvaju svjetova: s jedne strane proteže se pogled na ulicu naziva Ferhadija, po tipu gradnje nalik na bilo koju zapadnoeuropsku ulicu, a s druge na monumentalne građevine orijentalnog stila.

Getty Images
Šetnju Baščaršijom prati zvuk lupkanja o bakar od kojeg obrtnici izrađuju posuđe i ukrase

ZABAVA UZ UKUSNE ZALOGAJE

Gostoljubivi domaćini i ukusna hrana mogli bi rezultirati time da se iz Sarajeva vratite s pokojim kilogramom viška. Osim standardno dobrih ćevapa i pita koje se kombiniraju s jogurtom, u gradu je velik izbor restorana koji tradicionalnu hranu interpretiraju na moderan način - kao, primjerice, u 4 sobe gospođe Safije. Ondje se povremeno održavaju i jazz i rock svirke, a tijekom trajanja festivala gotovo svaka ulica u gradu pretvara se u pozornicu za ples - jer se u svakom kafiću ‘tresu’ zvučnici.

Restoran 4 sobe gospodje Safije 
Sarajevo
Fotograf Matej Dokic 180816
Matej Dokić
Jedinstveni koncept restorana 4 sobe gospođe Safije u austrougarskoj vili s početka prošlog stoljeća: lounge bar i restoran s terasom i sjenicama u vrtu

sarajevo_maja bekto_foto almin zrno
Almin Zrno
Ideja za smještaj: sobe Secret Rooms, u kući sa zajedničkom blagovaonicom

Sarajevo_Zana Kalkin_Bazerdzan koncept_foto Almin Zrno
Almin Zrno
U koncept dućanu Bazerdžan prodaju se ručno rađeni proizvodi lokalnih dizajnera

RUČAK UZ GOLF-TEREN

U Slatini, udaljenoj desetak minuta vožnje od centra grada, uz prvi golf-teren u Bosni i Hercegovini smješten je lani preuređen restoran Golf-Klub. Njegova velika terasa dobar je izbor kad se poželite udaljiti s užarenog asfalta, a ondje se - osim u pogledu na 35 hektara travnjaka - uživa u najboljim regionalnim vinima i internacionalnim specijalitetima poput brancina s nori algama, jela u kojem su sljubljuju mediteranska i japanska kuhinja.

Vedran i Dunja Kosic, Golf Klub Restaurant, Sarajevo, 18082017, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić
Prvi golf-teren

Vedran i Dunja Kosic, Golf Klub Restaurant, Sarajevo, 18082017, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić
U Slatini uz prvi golf-teren u Bosni i Hercegovini smješten je lani preuređen restoran Golf-Klub

Linker
18. travanj 2024 05:27