Matejkin blog Like Chocolate krije prave divote, jedna od njih je i ovaj tart!
 Foto: likechocolate.net
Pripremite se na vrijeme

Jabuke, kruške i dunje: 30 recepata domaćih blogera koje želite isprobati

Evo je, dozvala sam je! Stigla je u punom kišnom sjaju - jesen! Mogu vam reći da što više o njoj razmišljam sve je više volim.

Ona nam donosi toliko toga lijepoga - ugodne temperature, nečiji rođendan, obilje plodova, kestene, grožđe, dunje, mandarine… Onda ide Halloween, i u konačnici pripreme za Božić. Sve divne stvari.

Jesen je jednostavno predivna. Predivna je čak i kada je sjetna kao danas i kiša ne prestaje padati. Onda nema bolje stvari nego se zavući u topli dom, pokriti se dekicom, gledati serije i uživati u nekom sočnom jesenskom kolaču.

Znate na kakve kolače mislim?

One što mirišu na cimet i sve toplo i lijepo. Kolače s jabukama ili s kruškama. Jedva sam dočekala njihovu sezonu, jer ništa nije utješnije i konkretnije od pite s jabukama.

Kako bi bila potpuno spremna za jesen napravila sam kolaž recepata s jabukama, kruškama i dunjama mojih najdražih domaćih blogova. Kako se taj kolaž pokazao vrelom inspiracije dijelim ga s vama.

Donosim vam 30 recepata s ovim sezonskim voćkama, njihovi autori su domaći blogeri koje volim, čitam i pratim. Zapravo ovo je samo jedan djelić recepata koje sam pinala ili sejvala, no jednostavno sam se negdje morala zaustaviti. Ipak ne pišem enciklopedijsko izdanje (još).

JABUKE

Jabuke su vjerojatno najuobičajenije voće na svijetu. Uvijek ih ima, dostupne su, ponekad čak i dosadne, ali u pitama su apsolutne kraljice.

Možete s njima raditi svašta, od torti, do kompota i pudinga, a meni je za oko posebno zapela ova povitica s Tanjinog bloga Cookam i guštam. Oduševila me i Ana-Marijina alzaška pita, kao i uštipci s jabukama.

Na mom popisu za isprobavanje našla se i Matejina Šarlotka, predivna ruska torta s jabukama. Ovaj recept je na samom vrhu moje liste za isprobavanje.

Jako mi je zanimljiva i Anina torta od banana, jabuka i badema, i nju moram obavezno isprobati.

Za one koji su ipak tradicionalnije raspoloženi tu su dvije krasne pite: Anjina pita od jabuka s krokantom od lješnjaka i Ivanina pita od jabuka.
Kad vam se ne petlja previše s korama i tijestima, crumble je uvijek odlična ideja, a meni se posebno svidjela Matejkina kombinacija crumblea od jabuka s karamelom. Isto je vrlo jednostavan, a apsolutno spektakularan, Darkov čarobni kolač od jabuka.

Za sve vas koji birate malo zdravije verzije kolača tu su Ivini mekani keksi od jabuke i kvinoje, Tamarina divna sirova torta od jabuka i šljiva te Lilin Embargo kolač koji, imenu unatoč, jednostavno očarava.

KRUŠKE

Iako nisu ni malo egzotične one kao da su pomalo zanemarene u gastronomiji. Bez obzira na to naišla sam na odlične ideje kod mojih kolega blogera.

Matjeka me oduševila tartom s kruškama, bademima i krem sirom, a jednako privlačno izgledaju i njezine pečene kruške s posipom od oraha i meda. Za ljubitelje hrskavih posipa tu je i Crumble od krušaka s bloga Tasy businesse.

Tamara na svom blogu Ave dulcis ima recept za jako privlačnu panna cottu s kompotom od krušaka koji bi vrijedilo isprobati, a tu su i mini tartovi s kruškama. Sličan recept sam našla i kod Darka u njegovoj web kuharici. Tihana pak predlaže čokoladnu tortu s kruškama, a sličnu stvar sam davano radila i ja.

Ako ste ljubitelji klasike sigurna sam da će vam se dopasti Tanjina verzija Tart tatina s kruškama. Našla sam i prijedloge zdravijih kolača s kruškama. Tako kod Ive možete naći recept za prekrasnu tortu s kruškama, lješnjacima i čokoladom.

DUNJE

S njima nisam imala puno sreće. Njih se zbilja malo spominje na našim blogovima, ali ipak donosim vam par prijedloga koji su mi se jako svidjeli.

Predivna mi je Lilina izvedba kompota od dunja koja je ujedno i bezglutenska. Također mi se jako dopada Anjino slatko od dunja i oraha, a tu je i moj creme brulee od dunja i pečene dunje.

Za kraj, ako se odlučite ove mirisne voćke pospremiti u teglice predlažem vam da pogledate Sanjin recept za marmeladu od krušaka. Kod Sanje ćete pronaći i recept za klasični kompot od jabuka - klasik kojemu je teško odoljeti.
Također mi je jako zanimljiv domaći ocat od krušaka i jabuka koji predlaže Anja.

Ako vam baš ništa od ovoga nije po volji možda je za vas neka cuga pa se zagrijte Sandrinim mirisnim jabučnim punčem.

Eto… Mogla bi još ovako danima nabrajati, ali negdje se treba zaustaviti. Nadam se da ste se inspirirali i da ste spremni za lijepu jesen. Puse i uživajte u vikendu!

LISTA SVIH RECEPATA

  1. POVITICA
  2. ALZAŠKA PITA S JABUKAMA
  3. UŠTIPCI S JABUKAMA
  4. ŠARLOTKA
  5. TORTA OD BANANA, JABUKA I BADEMA
  6. PITA OD JABUKA S KROKANTOM OD LJEŠNJAKA
  7. PITA OD JABUKA
  8. CRUMBLE OD JABUKA S KARAMELOM
  9. ČAROBNI KOLAČ OD JABUKA
  10. MEKANI KEKSI OD JABUKE I KVINOJE
  11. SIROVA PITA OD JABUKA I ŠLJIVA
  12. EMBARGO KOLAČ
  13. TART S KRUŠKAMA, BADEMIMA I KREM SIROM
  14. KRUŠKE S CRUMBLEOM OD ORAHA I MEDA
  15. CRUMBLE OD KRUŠAKA
  16. PANNA COTTA S KOMPOTOM OD KRUŠAKA
  17. MINI TARTOVI S KRUŠKAMA
  18. TART S TAMNOM ČOKOLADOM I PIJANIM KRUŠKAMA
  19. ČOKOLADNA TORTA S KRUŠKAMA
  20. ČOKOLADNI CLAFOUTIS S KRUŠKAMA U CRNOM VINU
  21. TART TATIN S KRUŠKAMA
  22. TORTA S KRUŠKAMA, LJEŠNJACIMA I ČOKOLADOM
  23. KOPOT OD DUNJA
  24. SLATKO OD DUNJA I ORAHA
  25. CREME BRULEE S DUNJAMA
  26. PEČENE DUNJE
  27. MARMELADA OD KRUŠAKA
  28. KOMPOT OD JABUKA
  29. DOMAĆI OCAT OD KRUŠAKA I JABUKA
  30. JABUČNI PUNČ
Linker
01. travanj 2024 23:57