VEDRAN PETEH CROPIX
na putu do uspjeha

Razgovarali smo s lovkinjom na talente: "Mnogi padaju u jednu zamku"

Poduzetnica Ivona Zgrabljić uvjerena je da svatko na svijetu ima neki talent, samo ga treba prepoznati i naučiti iskoristiti.

Poduzetnica Ivona Zgrabljić uvjerena je da svatko na svijetu ima neki talent, samo ga treba prepoznati i naučiti iskoristiti.

"Za vrijeme jedne edukacije o talentima shvatila sam da sam licemjer jer svima govorim o razvoju talenata, a svoj vlastiti, kojeg najviše volim, skrivam od sebe i svih. Tako sam krenula na putovanje koje je s usponima i padovima trajalo 10 godina, u potragu za zakopanim talentom." Ovako svoju priču započinje Ivona Zgrabljić, diplomirana ekonomistica sa specijalizacijom u području osobnog karijernog i organizacijskog razvoja. Ovu suprugu i majku koja je u četrdesetima iznova otkrila svoj talent za glazbu srce je uvijek vuklo u smjeru razvoja ljudi, a njezin cilj je potaknuti svaku organizaciju i svakog pojedinca na otkrivanje vlastitih talenata i potencijala kako bi s onim što rade u području svoje karijere učinili nešto dobro u društvu.

image
VEDRAN PETEH CROPIX
image
VEDRAN PETEH CROPIX

Uz sva stečena znanja prepoznala je i poduzetničku crtu u sebi pa je tako prije 12 godina pokrenula vlastiti posao, kako ga sama naziva - ID priču koja obuhvaća tri platforme: Edukator ID inovativni je alat otkrivanja sposobnosti, talenata, interesa i osobne motivacije koji pomaže pojedincima da otkriju svoje kriterije za željenu karijeru te profesionalno područje u kojem se skriva najveći potencijal za uspjeh. Centar Talent4You čija je predsjednica, organizacija je koja služi kao mjesto okupljanja pojedinaca i profesionalaca s iskustvom koji su spremni svoje talente darovati za izgradnju pojedinaca, zajednica, crkve i društva, a platforma Put do uspjeha udruga je koja svojim programima prati razvoj djece od vrtićke dobi, preko osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata pa sve do pronalaska prvog posla.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Ako pitate Ivonu, reći će vam da apsolutno svatko na ovom svijetu ima neki talent. "Ono što ljudima radi konfuziju je preveliki fokus društva na iznimne talente, to su oni koji su u startu imali velik potencijal no uz to su ga usmjeravali i marljivo razvijali. Kada gledamo te pojedince u društvu i medijima uspoređujemo se s njima, zaključujemo da nismo kao oni, dakle nemamo talent. To nije istina. Svatko ima talent u nekoj mjeri i sa svakim tim talentom možemo negdje davati svoj doprinos", kaže. Štoviše, područje talenata grana se na različite kategorije. "Po Gallupu (organizaciji za otkrivanje talenata) imate 34 talenta - jedna skupina spada u izvršiteljske talente, druga u talente utjecaja, treća u izgradnje odnosa, a četvrta grupa u domenu strateškog razmišljanja. Također imamo i različite temperamente, neki su odlučniji, neki pokreću i iniciraju, neki su strpljivi i brižni, a neki pak detaljni i precizni", nastavlja Ivona i pritom naglašava da pri prepoznavanju talenata treba voditi računa o karakterima i temperamentima jer ih zapravo najčešće otkrivate tako da kada ih koristite izgubite osjećaj za vrijeme, imate dobar rezultat i pri tom se osjećate ispunjeno.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Upravo se tako osjeća Ivona kada piše pjesme, sklada ili pjeva. Pomažući drugima da otkriju svoje talente iznova je odlučila raditi na svojem pa je tako u 40-oj odlučila izdati svoj prvi album. "Album se zove ‘Izgubljeno nađeno‘ i govori o mojoj potrazi za zakopanim talentom, o potrazi za izgubljenim identitetom. Kroz pjesme prolazim sve svoje postaje i put povratka, a sam album je napravljen kao priča i koncept. Želja mi je napraviti scenski performans kako bi gledatelji mogli proći vlastiti put susreta sa sobom i onim najsvetijim u sebi", kaže. Isto tako, u suradnji s kolegicom psihoterapeutkinjom priprema program koji će biti osmišljen na temelju pjesama s albuma, a putem kojeg će grupa ljudi kroz grupnu psihoterapiju i kroz kreativne tehnike dolaziti u doticaj s onim izgubljenim i vrijednim u sebi.

Naša ispunjenost i radost ne dolaze iz otkrivanja talenata nego iz činjenice da talente živimo i koristimo te njima nekome služimo i dajemo doprinos

Što se pak nje same tiče, nekako osjeća da će upravo rad u području umjetnosti i kreativnosti sve više zahvaćati i njezinu karijeru jer smatra da su kreativnost i umjetnost najbrži načini za doći u kontakt sa samim sobom. Najveći utjecaj na nju imao je njezin mentor i voditelj zbora Zvjezdice Zdravko Šljivac jer ju je naučio gorljivosti i predanosti onome što radi pa će glazba i dalje biti njezin put, no postavlja se pitanje je li otkrivanje talenta dovoljno za uspjeh?

"Rekla bih da je ovo zamka na kojoj mnogi padaju. Naša ispunjenost i radost ne dolaze iz otkrivanja talenata nego iz činjenice da talente živimo i koristimo te njima nekome služimo i dajemo doprinos. Zato u sklopu naših radionica ljudima ne pomažemo samo otkriti talente nego gradimo karijerni plan implementacije, bavimo se temama kočnica u različitim područjima, vlastitih osobina kojima rušimo rezultate i razvijamo vještine poput bolje organizacije vremena itd.", kaže. Uspjeti u nečemu dakle ne znači samo si posvijestiti potencijal, nego ga i ostvariti.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Za Ivonu je uspjeh priča koju nam priča za kraj: "Jednu večer dok sam uspavljivala svoju sedmogodišnju kćerkicu Saru ona je u polusnu promrmljala nešto što je za mene postala krilatica života. Rekla je ‘Ja volim biti ja! Ja volim sebe i svoj život!‘. Ako prihvaćamo sebe i život kao dar, tada ćemo prirodno prepoznati da nam je taj život dan da bi od njega učinili remek djelo. Uspješni smo onda kad smo angažirani koristeći svoje talente, kad u tome što radimo težimo izvrsnosti i kad djelujemo vodeći se etikom i etičkim principima. Tada koristimo svoje talente za dobro ostavljajući iza sebe pozitivan trag na poslu, obitelji i društvu u kojem živimo", zaključuje Ivona.

Linker
25. srpanj 2024 05:58