GORAN MEHKEK/CROPIX
Obilježili proteklu godinu

Nagrade Vladmir Nazor za 2020.: Posebno dirljiva dodjela domaćim umjetnicima u sjeni pandemije

Najvišu nagradu Republike Hrvatske na području kulture i umjetnosti - ‘Nagradu Vladimir Nazor‘ - za 2020, primili su u četvrtak navečer šestero istaknutih umjetnika i kulturnih djelatnika za životno djelo, a osmero njihovih kolega godišnju ‘Nagradu Vladimir Nazor‘.

Najvišu nagradu Republike Hrvatske na području kulture i umjetnosti - ‘Nagradu Vladimir Nazor‘ - za 2020, primili su u četvrtak navečer šestero istaknutih umjetnika i kulturnih djelatnika za životno djelo, a osmero njihovih kolega godišnju ‘Nagradu Vladimir Nazor‘.

Na "Sunčanoj strani Prisavlja" Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo, koja se dodjeljuje 62. put, primili su akademkinja Dubravka Oraić Tolić za književnost, pijanistica Sretna Meštrović za glazbu, redatelj Branko Ivanda za filmsku umjetnost, dramska umjetnica Branka Cvitković za kazališnu umjetnost, arhitekt Vinko Uhlik za arhitekturu i urbanizam, dok je za Jurja Dobrovića, laureata za životno djelo za likovne i primijenjene umjetnosti, nagradu preuzela Iva Babaja.

image
Dobitnici Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo.
GORAN MEHKEK/CROPIX

Godišnju nagrada za područje književnosti primio je Marko Gregur za roman "Vošicki", a na području glazbene umjetnosti Valentina Fijačko Kobić za operne i koncertne nastupe u 2020.

Na području filmske umjetnosti godišnja nagrada dodijeljena je Danilu Šerbedžiji za film "Tereza 37", Doris Šarić Kukuljica primila je godišnju nagrade za kazališnu umjetnost za ulogu Elze u drami "Dobro je dok umiremo po redu" Ivora Martinića, u režiji Aleksandra Švabića i produkciji Zagrebačkoga kazališta mladih.

Godišnja nagrada za likovne i primijenjene umjetnosti uručena je Zlatku Kopljaru za izložbu "Tenebroso" u Gradskom muzeju u Varaždinu i postavljanje skulpture K19 na Šetalište Vatroslava Jagića u Varaždinu.

image
Dodjela Nagrada Vladimir Nazor na 'Sunčanoj strani Prisavlja'.
GORAN MEHKEK/CROPIX

Tin Sven Franić, Vanja Rister i Ana Martinčić Vareško primili su godišnju nagradu na području arhitekture i urbanizma za Kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku.

Laureatima su nagrade uručili domaćini svečanosti ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i predsjednik Odbora "Nagrade Vladimir Nazor" akademik Zvonko Kusić.

Nagrade hrvatskoj umjetnosti i kulturi, te nacionalnoj samobitnosti

U ime svih nagrađenih zahvalila je akademkinja Dubravka Oraić Tolić istaknuvši kako nitko od laureata nije mislio na nagrade kada su stvarali. Jer, rekla je, "nagrade su kao ptice, slete kada im se najmanje nadamo i najmanje ih očekujemo, a kada stignu postanu velika obveza".

image
Tomislav Tomašević popratio je dodjelu nagrada.
GORAN MEHKEK/CROPIX

Akademkinja Oraić Tolić poručila je kako se laureati "Nagrade Vladimir Nazor" za životno djelo ne namjeravaju uljuljkati nego nastaviti tamo gdje su stali.

Čitajte i: Velika čast: Producent Mike Downey za orden od kraljice Elizabete saznao je u svom istarskom domu

Smatra kako onima koji su dobili godišnje nagrade ne preostaje pak ništa drugo nego da ih opravdaju novim, još boljim i uspjelijim, djelima.

image
Branka Cvitković primila je životnu nagradu za kazališnu umjetnost.
GORAN MEHKEK/CROPIX

Zahvalila je svima koji su s laureatima dijelili njihove dvojbe i radovali se njihovim ostvarenjima, istaknuvši kako su to nagrade hrvatskoj umjetnosti i kulturi, nacionalnoj samobitnosti i opstojnosti.

"Hvala svima vama koji s nama zajedno vjerujete u istinske vrijednosti i istinu umjetnosti", zaključila je akademkinja Oraić Tolić.

Posebno dirljiva dodjela prestižne nagrade zbog sjene pandemije

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinke na početku svečanosti podsjetila je kako se prestižna nagrada i ove godine dodjeljuje u sjeni pandemije koronavirusa koja je svijet umjetnosti i kulture paralizirala do neslućenih razmjera.

image
Valentina Fijačko Kobić nagrađena je za operne i koncertne nastupe u 2020.
GORAN MEHKEK/CROPIX

Ustvrdila je kako su svi koji žive od umjetnost kao kulturni radnici i publika na predstavama, izložbama, u kinima, predstavljanjima knjiga i umjetničkih projekata snažno osjetili prazninu koja se pred nama otvorila, a umjetnici su se posljedično našli i u ozbiljnim egzistencijalnim poteškoćama.

Podsjetila je kako je mjerodavno ministarstvo donesenim mjerama za potporu kulturnom i kreativnom sektoru uslijed pandemije stalo uz umjetnike formirajući sustav zaštite pojedinaca i institucija u kulturi. Ministrica je najavila da će zaštita umjetnika biti i osnovna zadaća Ministarstva do trenutka konačnoga suzbijanja pandemije za koju čvrsto vjeruje kako joj je kraj na pomolu.

Čitajte i: Novina s velikim ‘N‘! Slobodna Dalmacija proslavila je svoj 78. rođendan: ‘Još brži, još jači i spremni na nove izazove‘

"Svaka je kriza vrijeme preispitivanja osnovnih ljudskih vrijednosti - ova nas je poučila da moderna tehnologija uza sve svoje prednosti ne može zamijeniti izravan ljudski kontakt, da smo potrebniji jedni drugima nego nam se dosad činilo te da je život u zajednici neprocjenjiv, nezamjenjiv i od vitalne važnosti za naše mentalno zdravlje i razvoj u najširem smislu", istaknula je.

image
Doris Šarić Kukuljica primila je godišnju nagradu za kazališnu umjetnost za ulogu Elze u drami 'Dobro je dok umiremo po redu'.
GORAN MEHKEK/CROPIX

Rekavši da je umjetnost neizostavni segment života koja na poseban način oblikuje i povezuje našu stvarnost, dajući smisao i ljepotu ustaljenom ritmu svakodnevice, ustvrdila je da da je bespredmetno govoriti o umjetnosti kao luksuzu u ljudskome životu jer je ona njegova esencija. U tom je smislu, dodala je, dodjela 62. Nagrade Vladimir Nazor za 2020. posebno dirljiva.

Akademik Zvonko Kusić podsjetio je na neke od velikana kulture i umjetnosti koji su ovjenčani ovim visokim priznanjem koji su nam, istaknuo je, na neki način pokazali tko smo i što smo, što nas povezuje kao narod, a istodobno pokazuje da trebamo biti tolerantni i povezivati se s cijelom svijetom.

image
Danilo Šerbedžija nagrađen je za film 'Tereza 37'.
GORAN MEHKEK/CROPIX

Osvrnuo se i na globalnu pandemiju koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet ustvrdivši da je pandemija na neki način dovela u kušnju svako društvo. Dodao je kako se i u kulturi i umjetnosti, slično kao u gospodarstvu, pokušalo raznim mjerama koliko-toliko omogućiti rad i djelovanje.

Pritom se, istaknuo je akademik Kusić, pokazalo koliko nam znače kultura i umjetnosti što nismo bili uvijek svjesni, a pokazala se i vitalnost kulture i umjetničkoga stvaralaštva.

image
Tin Sven Franić, Vanja Rister i Ana Martinčić Vareško
GORAN MEHKEK/CROPIX

Među uzvanicima na svečanosti bili su i Zdravko Zima, izaslanik predsjednika Republike, Vesna Bedeković, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

image
Svi dobitnici Nagrade Vladimir Nazor
GORAN MEHKEK/CROPIX
Linker
15. srpanj 2024 14:09