Livio Andrijic
Kutnakvadrat

Betonski laboratorij sreće: Iz depresije karantene nastale kreacije u ružičastom i boji lavande

Kako od hladnog industrijskog materijala napraviti predmete koji bude optimizam znaju Krešimir Tušak i Tonći Urošević čije su nove šarene tegle, zdjele, tanjuri i lampe pravo osvježenje u kućnom inventaru,.

Nedavna karantena mnogim je kreativcima pomrsila poslovne planove, no ne i Zagrepčaninu Krešimiru Tušaku i Splićaninu Tonćiju Uroševiću, pokretačima kreativnog studija za izradu funkcionalnih i dekorativnih predmeta od betona Kutnakvadrat. U svom “betonskom laboratoriju” u podrumu Krešimirove kuće u zagrebačkom Vrapču “iskemijali” su tijekom posljednja tri mjeseca novu kolekciju tegli za biljke, zdjela, podmetača, lampi i zidnih tanjura - prigodno nazvanu Buđenje.

- S obzirom na to da je tijekom karantene vladala opća depresija, željeli smo napraviti nešto vedro i toplo, što asocira na proljetno buđenje. Zato je ovo prva kolekcija u kojoj smo inače hladni, sivi beton obojili prirodnim bojama suhih pigmenata željezo-oksida, oko kojih nam je pomogla prijateljica Sanja Stojković iz studija za dizajn tekstila Sitolab. Poigrali smo se ružičastom, plavom, oker, zelenom, bojom lavande... - kaže Tonći Urošević.

PRivatna arhiva
U neutralnim, minimalističkim teglama od betona maksimalno dolazi do izražaja ljepota biljaka.

Taj diplomirani fizioterapeut upoznao se s Tonćijem Uroševićem, magistrom geologije i zaštite okoliša, prije šest godina na jednom partyju, na kojem su kroz razgovor ubrzo shvatili da ih zanimaju iste stvari - recikliranje, upcycling i kreativnost.

'Sviđaju nam se geometrijske forme, a nadahnjuju nas brutalizam i suvremena umjetnost', kaže Krešimir Tušak.

Obojica su uživala u prenamjenjivanju odbačenih stvari s otpada u nešto novo i drugačije te restauriranju starog namještaja. A kad su se nedugo potom slučajno sreli na zagrebačkom buvljaku u potrazi za zanimljivim predmetima, poželjeli su se udružiti i raditi zajedno.

Privatna arhiva
U teglama brenda Kutnakvadrat može se držati voće, nakit, grickalice, ključevi, pa čak i sapun.

- Počeli smo s izradom kreveta i vrtnih garnitura za sjedenje od odbačenih paleta, a onda smo prešli na beton. Od mame Božice naslijedio sam veliku ljubav prema biljkama - imam ih punu kuću i vrt - pa sam baš u to vrijeme bio u potrazi za zanimljivim teglama. Nigdje nisam mogao naći ništa što mi se sviđalo pa mi je palo na pamet da ih napravim sam - i to od betona. Beton sam odabrao jer je neutralan i minimalistički pa ljepota biljaka maksimalno dolazi do izražaja - kaže Krešimir, koji je savjet kako to izvesti potražio od prijatelja geologa.

Proces izrade, laicima možda zvuči čudno

Bila je to prilika da Tonći - koji je u to vrijeme u nedostatku posla u struci radio kao menadžer u jednom lancu dućana - ponovno prelista stare knjige s fakulteta kako bi se što bolje upoznali sa svojstvima betona. I njemu se ideja svidjela, a kako je veliki zaljubljenik u lampe, odlučio je izraditi jednu od betona. No, iako na prvu zvuči jednostavno, u praksi je to kompliciran i dugotrajan posao.

PRivatna arhiva
Ovaj dvojac nadahnjuje brutalizam i suvremena umjetnost.

- Potrebno je imati plastične vanjske i unutarnje kalupe, a kako mi sve volimo reciklirati, tražimo ih na otpadu ili nam ih daruju prijatelji. Primjerice, plastična kantica od kilograma čvrstog jogurta može sjajno poslužiti kao vanjski, a ona od posnog sira kao unutarnji kalup za manju teglu. Između dva kalupa lijeva se beton, potom se suši tri do četiri dana, zatim premazuje specijalnim uljima te grubo brusi. Nakon toga ide na dvotjedno “mokro sušenje” u kantama s vodom - objašnjava Tonči i dodaje da je to - iako laicima zvuči čudno - nužno kako bi se kemijske reakcije dovršile.

Pritom je, otkriva, mnogo bolje ako je betonski predmet uronjen u kišnicu nego u vodu iz pipe, jer tada na njemu ostaju karakteristične bijele mrlje. Nakon “mokrog sušenja” predmeti se još tri-četiri dana suše na zraku, poslije toga fino se bruse i premazuju netoksičnom zaštitom te se na njih nanosi boja.

Privatna arhiva
Sive kreacije obojali su jarkim bojama

- Za izradu jednog predmeta, neovisno o tome je li malen ili velik, potrebno je gotovo mjesec dana, no rad s betonom zanimljiv je i izazovan. Volimo minimalizam i geometrijske forme, a inspiracija su nam brutalisti i suvremena umjetnost. U duhu održivosti, naše tegle su multifunkcionalne: mogu poslužiti kao zdjele za voće, posude za nakit, grickalice ili ključeve, pa čak i kao držač za sapun - govori Krešimir.

Kreativni dvojac stalno nešto smišlja, a trenutačno eksperimentiraju s dodavanjem ekspandirane gline umjesto pijeska u cement. To, pokazalo se, velike betonske tegle čini mnogo lakšima. Također, rade na novoj kolekciji visilica od betona i celuloze te već osmišljavaju novu jesensku kolekciju u smeđim tonovima.

Privatna arhiva
Lampa brenda Kutnakvadrat

Njihovi proizvodi mogu se kupiti na društvenim mrežama i webshopu te u specijaliziranim trgovinama u Zagrebu, Splitu i Rijeci, a cijena im se kreće od 90 do 450 kuna.

Pročitajte i:

Svjetlosna bajka talentirane Brođanke: Unikatne i originalne lampe izrađuje sama po narudžbi

Sreća obojena zelenom: Jelena Šangarelo pokazala kako udomiti više od 60 biljaka u centru Zagreba

Ured iz snova nalazi se u Dubrovniku. Osvojio nas je na prvu, drugu, a i treću

Ostavština velikana! Nikola Filipović obožavao je Zagreb, a ostavio mu je projekte koji oduzimaju dah

Linker
16. travanj 2024 07:10