SEBASTIAN SCHERERV Stropna lampa Iris inspirirana balonima od sapunice www.sebastianscherer.com
PRESIJAVAJUĆE NIJANSE

Vizualna čarolija u domu: Predmeti obojeni 'dugom' poželjan su komad

Globalni trend bojenog stakla dobio je ekstenziju: namještaj i detalji ukrašavaju se glazurama od minerala i plemenitih metala te presijavajućim premazima, a efekt koji se postiže je vizualna čarolija

Od odjeće za ležernije prigode, poput balonera kuće Sies Marjan iz aktualne kolekcije, do haljine dizajnera Zuhaira Murada koju je glumica Jennifer Lopez odjenula za ceremoniju ovogodišnje dodjele Oscara - presijavajuće nijanse duge i bisera osvojile su modni svijet, a bilo je samo pitanje vremena kad će se šareni spektar uvući i u domove. Doduše, taj element u dekoru i nije novost već je svojevrsna “ekstenzija” globalnog trenda bojenog stakla, prisutna posljednjih godinu dana, te prozirnog namještaja - ali s više vizualne magije.

Mepra pribor za jelo od nehrđajućeg čelika, 1316,89 kn, www.neimanmarcus.com

Predmeti “obojeni dugom” trenutačno plijene pozornost - jednostavno, nešto očaravajuće i bajkovito nalazi se u svjetlucavom spektru koji, primjerice, vidimo u balonima od sapunice. Korijeni tog trenda sežu do kalifornijskog umjetničkog pokreta “Light and Space” nastalog šezdesetih godina, koji se temelji na eksperimentiranju s percepcijom i osjetilima pri čemu se koriste transparentni i translucentni materijali, prirodno i umjetno svjetlo te neonske boje.

STUDIO M-L-XL Efekt duge u kolekciji ‘L’ postignut je bojenjem autolakovima

Današnju popularnost “dugin efekt” zahvaljuje, pak, razvoju tehnologija uz pomoć kojih su završne obrade postale sofisticiranije i raznovrsnije, ali i jeftinije pa su dostupne većem broju autora. No za postizanje presijavajućeg efekta ne postoji univerzalni recept: mnogi dizajneri upotrebljavaju slojeve bojenog pleksiglasa s reflektirajućim premazom, dok drugi osmišljavaju vlastite metode.

Architecture and Interior Photography by Jim Stephenson
Paviljon galerije Serpentine u Londonu, koji je 2015. projektirao arhitektonski dvojac SelgasCano

Britanac Tom Dixon je za kolekciju kućanskih predmeta Iridescence razvio tajnu formulu glazure koja sadržava minerale i plemenite metale te tako dobio nijanse duge. Dizajner Sebastian Scherer je do “balona od sapunice” na lampi Iris došao tako što je stakleno sjenilo umočio u alkoholnu otopinu i potom zapalio, nakon čega je staklo prekrila specifična svjetlucava opna. No bez obzira na različite načine rada, rezultat je uvijek jedinstven - materijalizirana čarolija.

SEBASTIAN SCHERERV Stropna lampa Iris inspirirana balonima od sapunice www.sebastianscherer.com

Podna lampa u obliku lampiona 1709 kn, Kare

Stolić Mono 299,99 kn EMMEZETA

Komoda iz linije Color Flow WWW.ORIJEEN.COM

Set čaša Shimmerware WWW.STORE.MOMA.ORG

Stol Tobia Scarpa WWW.NICHOLASANDALISTAIR.COM

Lampa Marcus 64,95 kn JYSK

Stropna lampa Galaxy 6019 kn KARE

Surađivala Slavica Šagolj

Linker
20. travanj 2024 02:07