fini recepti

Donosimo vam slasne i jednostavne recepte s kraljicom ljeta - smokvom

Smokve su zdrave i ljekovite, najslađe su ubrane tek sa stabla, a odličan su dodatak slanim i slatkim jelima.

Sezona smokava je u jeku, i vrijeme je da se u njima uživa bez zadrške jer su zdrave, a svježe se ne mogu dugo čuvati. Smokva je naravno, najslađa svježe ubrana sa stabla, no odličan je dodatak slanim i slatkim jelima. Može se koristiti u umacima uz meso, u salatama, kompotima te raznim vrstama kolača. Naravno i džem od smokava, pogotovo serviran uz neki zreli sir, prava je poslastica kao i sušene smokve koje se smatraju delikatesom. Smokve su bogate šećerima, kao i vlaknima te mineralima i vitaminima poput magnezija, kalcija fosfora, vitamina B, C, A i K. Smokve su vrlo osjetljive, brzo se kvare pa ih treba konzumirati čim se uberu. Domovina smokve je Bliski Istok, a danas je uz vinovu lozu i masline simbol Mediterana.

image
INES STIPETIć

U svijetu je poznato oko 600 vrsta smokve od kojih je u Hrvatskoj najzastupljenija obična smokva. Autohtone sorte jestivih smokava dijele se po boji kožice i prema tome koliko puta u godini donose plodove pa razlikujemo jednorotke i dvorotke te bjelice i crnice. No sve su slatke i slasne, i kada im je sezona ne treba ih preskakati niti kao svježe voće niti u kuhinji. A mi vam predlažemo nekoliko jednostavnih recepata u kojima će ti slasni ljetni plodovi vašim jelima donijeti nove okuse, a vama sigurno komplimente ukućana i prijatelja.

Kolač od jogurta sa smokvama

image

Slasni kolač od jogurta sa smokvama

INES STIPETIć

Mjerica za ovaj jednostavan kolač je posudica od jogurta.

Sastojci: 2 jaja, 2 jogurta, dvije mjerice šećera (može i jedna i pol), 1 mjerica ulja, 2 mjerice oštrog brašna, prašak za pecivo, desetak većih smokava

Priprava: Sastojke dobro promiješati te izliti u kalup za pečenje. Smokve narezati na kolutiće. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva te peći kolač bez smokava oko pola sata. Potom ga izvaditi, poslagati kolutiće smokava i vratiti u pećnicu na još 15 minuta.

Salata s rikolom i smokvama

image

Ljetna salata sa smokvama

INES STIPETIć

Sastojci: rikola (količina po želji), nekoliko mini rajčica, listići parmezana, nekoliko šnita pršuta, nekoliko smokava, bademi, krema od aceta balsamica, cvijet soli

Priprava: rikolu oprati i dobro posušiti, ostale sastojke usitniti, pomiješati, posoliti i pokapati acetom balsamicom

Smokve zapečene u medu

image

Smokve u medu može se servirati uz kravlju ili kozju skutu

DEPOSITPHOTOS

Sastojci: 4 velike smokve, 3 žlice meda

10 dag maslaca, 7 dag naribanih badema,

malo ruma

Priprava: U posudi zagrijati maslac i staviti smokve prerezane do pola. Popržiti smokve sa svih strana, zaliti tekućim medom pomiješanim s malo ruma i lagano prokuhati tako da se smokve stalno podlijevaju dobivenom smjesom. Kad je gotovo posuti bademima. Ovaj desert se može servirati uz kravlju ili kozju skutu.

Linker
20. travanj 2024 01:29