Gastro

Gozba na otvorenom: Četiri neodoljiva recepta za uživanje u prirodi i dobrom društvu

Iskoristite lijepo vrijeme za piknik - sve što vam treba su dobro društvo, dekica i - košara puna proljetnih delicija!

Sunce je izašlo, proljetno - ljetne temperature zovu vas u prirodu. Zašto ne biste potražili najbliži park ili šumicu, uzeli deku i košaru za piknik i prepustili se dražesnim trenucima u omiljenom društvu? Za dobru zabavu, važna je i dobra hrana, a mi donosimo prijedloge što pripremiti za piknik u prirodi.

Desert u čaši s jagodama

Sastojci

  • 150 g integralnih keksa,
  • 50 g maslaca, 1 žlica meda,
  • 500 g jagoda,
  • 250 g grčkog jogurta, 250 g mascarponea,
  • 100 g šećera u prahu, 1 žlica ekstrakta od vanilije
image
BERISLAVA PICEK CROPIX

Priprema

Kekse usitniti u multipraktiku. Staviti u manju posudu te dodati otopljeni maslac i med. Promiješati te raspodijeliti po dnu teglica. Manjom žlicom kekse malo utisnuti. Jagode oprati pod mlazom hladne vode te im ukloniti peteljku. Pokupiti s jagoda višak tekućine kuhinjskim ručnikom. Prepoloviti ih popola i složiti uz stijenku tegle. Ostale jagode usitniti na manje kockice, pustiti sa strane. U drugu posudu staviti grčki jogurt i mascarpone, promiješati. Dodati šećer u prahu i ekstrakt vanilije i sjediniti sve sastojke. U kremu lagano umiješati jagode narezane na sitne kockice. Žlicom lagano dodati kremu u svaku teglicu, zatvoriti i staviti u hladnjak da se ohladi. Dobro ohlađen desert u hladnjaku te pohranjen u prijenosnu rashladnu torbu prilikom odlaska na piknik ostat će satima na idealnoj temperaturi.

Sendvič s pršutom i sirom

Sastojci

  • 2 mini bageta,
  • 100 g svježe salate,
  • 50 g maslaca, 150 g sira po izboru,
  • 150 g pršuta, 150 g trajne kobasice po izboru,
  • 200 g mini rajčica
image
BERISLAVA PICEK CROPIX

Priprema

Salatu dobro oprati ispod mlaza hladne vode. Dobro ocijediti, po potrebi osušiti kuhinjskim papirom. Mini baget prerezati na pola. Maslacem premazati svaku polovicu peciva. Složiti listiće sira, pršuta, kobasice i na kraju složiti salatu. Sendvič prije odlaska na izlet dobro ohladiti u hladnjaku.

Povrće u umaku

Sastojci

  • 3 mrkve, 2 veća krastavca,
  • 250 g kiselog vrhnja, 100 g grčkog jogurta, 100 g sirnog namaza,
  • 1 žličica hrena, sol, papar, prstohvat dimljene pečene paprike
image
BERISLAVA PICEK CROPIX

Priprema

Mrkvu oguliti i narezati na tanke prutiće. Isto to učiniti sa svježim krastavcem. U posudu staviti vrhnje, grčki jogurt i sirni namaz te dobro promiješati da smjesa bude glatka. Dodati hren i začine te sve dobro sjediniti. Na dno staklenke staviti umak te u njega uroniti povrće narezano na prutiće. Prije serviranja staviti na hladno.

Čitajte i: Veganske delicije iz Dalmacije: Inspirativna priča braće u veganskom pothvatu

Hladna salata s tjesteninom

Sastojci

  • 250 g tjestenine u obliku pužića,
  • 400 g pilećeg filea,
  • 2 crvene paprike, 50 g maslaca,
  • 200 g kukuruza, 100 g rikole, 4 mlada luka,
  • sol, papar, jabučni ocat i ulje kikirikija
image
BERISLAVA PICEK CROPIX

Priprema

Tjesteninu skuhati prema uputama na pakiranju. Procijediti je, dodati žlicu maslinovog ulja, promiješati i pustiti da se ohladi. Papriku dobro oprati pod mlazom hladne vode, osušiti je kuhinjskim papirom te narezati na male kockice. U tavu staviti maslac, zagrijati i dodati na kockice narezanu papriku, kratko pržiti dok ne omekša. Maknuti s vatre i pustiti da se ohladi. Piletinu narezati na manje trakice. Začiniti solju te ispeći na zagrijanom maslacu. Ohladiti. U veću posudu staviti kuhanu tjesteninu, dodati pečenu papriku, promiješati. Zatim dodati kukuruz, mladi luk narezan na kolutiće. Dodati začine te sve lagano promiješati. Na dno posude staviti svježu rikolu, zatim sloj tijesta te na vrh pečenu piletinu.

Aromatizirana voda

Sastojci

  • 150 g jagoda,
  • 2 limete, sok dva limuna,
  • sirup od bazge, listići mente
image
BERISLAVA PICEK CROPIX
Priprema

U vrč staviti vodu te dodati sirup mente i sok limuna, promiješati. Aromatiziranu tekućinu uliti u manje boce. Jagode dobro oprati pod mlazom hladne vode. Maknuti peteljke. Manje jagode ostaviti cijele, veće prerezati na pola. Limetu narezati na manje komade ili listiće. Listove mente također oprati pod mlazom hladne vode. U jednu bocu staviti jagode, zatvoriti dobro čepom i ostaviti da se ohladi. U drugu bocu staviti listiće mente, u treću bocu dodati limetu. Staviti u hladnjak te dobro ohladiti prije odlaska na piknik. Poželjno je prilikom odlaska na odredište napitke, kao i jela nositi u prikladn

Linker
04. travanj 2024 21:13