Nije samo lubenica

Idealne za paklene vrućine: Ovih 8 namirnica doista ljeti hlade

Ljeti je poželjno, osim odjeće i modnih dodataka, promijeniti i prehranu. Na stolu neka vam se nađu preporučene namirnice, no barem na neko vrijeme preskočite i navedenih sedam!

Vjerojatno ste i na svojoj koži već iskusili kako nam ljeti organizmu godi laganija prehrana. Juhe, salate, voće, limunada i sladoled s prvim ljetnim vrućinama iz prehrane izbacuju pečenja, teška variva, masne složence, slatke deserte i hektolitre kave. Ako osluškujete svoje tijelo, dobro znate kako mu u ljetnim mjesecima godi detoksikacija koja će vam ujedno pomoći i da se bolje nosite s vrućinom, jer unoseći "zimsku" hranu samo dodatno opterećujete organizam i potičete zagrijavanje tijela. Preporuke su da se za vrućih dana u prehranu uvrsti čim više voća i povrća, odnosno pomno biranih namirnica koje će nam pomoći rashladiti organizam, a evo i koje su.


VOĆE

Sad je pravi trenutak za ovu namirnicu jer možemo birati između lubenice, dinje, bresaka, nektarina, marelica, smokvi, grožđa, bobičastog voća... Voće je inače odličan izvor vitamina i minerala, ali i antioksidansa, kao što su ß-karoten i likopen, koji će nas dodatno zaštititi od štetnog djelovanja sunčevih zraka. Također, ono obiluje vodom, koja nam u vrućim mjesecima služi kao dodatni izvor prijeko potrebne tekućine te istovremeno hladi.

image

Voće je najbolja namirnica koju možete birati kad je vruće

UNSPLASH

POVRĆE
I na ovom polju nam se u ljetnim mjesecima baš sve posložilo. Povrća je u izobilju pa nema razloga da umjesto raznih vrsta salata, rajčice, paprike, tikvica, patlidžana i mahuna, baš sad jedete krumpir. Povrće je vrijedan izvor nutrijenata, a osobito antioksidansa. Ono sadrži i znatan udio vode pa na prirodan način hladi tijelo i nadoknađuje izgubljenu tekućinu. Dodatno, i povrće, kao i voće, obiluje kalijem, elektrolitom koji se gubi znojenjem i kojeg je nužno nadoknaditi kako bi organizam optimalno funkcionirao.

JOGURT

Osim što je izvor korisnih bakterija koje nas mogu zaštititi od neželjenih ljetnih infekcija, idealan je tijekom toplih ljetnih dana jer osvježava i hladi, a može se i zamrznuti. Posegnite za voćem, izblendajte ga, dodajte mu jogurt, po potrebi zasladite medom ili agavinim sirupom i - voila, imate domaći sladoled.

image

Sladoled nas baš neće u potpunosti, rashladiti - ali godi!

UNSPLASH

SLADOLED

Jedan sladoled neće učiniti čuda, ali će nam goditi. Trenutno će nas rashladiti, oraspoložiti i pružiti osjećaj ugode, što isto nije zanemarivo kad vas ljetno sunce nikako ne zaobilazi.

JUHE

Kad kažemo juhe, mislimo i na tople i na one koje smo prethodno ohladili. Nije mit, naime, da tople juhe gode ljeti, jer će nas oznojiti, a samim time i rashladiti. No, ne zaboravite naknadno i nadomjestiti gubitak tekućine nastao znojenjem. Svakako je najbolje ljeti posegnuti za hladnim juhama od sezonskih namirnica, kao što su krastavac, tikvica i buča.

image

Iskoristite ljetnu sezonu i namirnice kao što su riba, rakovi, sipa i školjke

UNSPLASH

ŽITARICE

Većina žitarica, poput ječma, zobi, prosa, kvinoje, amaranta, kus-kusa, bulgura - priprema se jednostavno. Skuha se prema preporukama na pakiranju, a potom začini uz malo maslinovog ulja, soli i papra. Kada se ohladi, ova je namirnica savršeni prilog uz sva jela - od juha, preko salata, do ribe i mesa.

VODA I IZOTONIČNI NAPITCI

Kroz znoj, tijelo izlučuje toksine, ali i elektrolite i vodu koju je neophodno nadomjestiti. Najbolje ćete to učiniti pijući dovoljne količine vode koja će vas ujedno i rashladiti. Kod vrlo intenzivnog znojenja, odličan su izbor i izotonični napitci koji uz tekućinu nadoknađuju i izgubljene elektrolite. Ipak, vodite računa o jednoj sitnici - ni voda, a ni izotonični napici ne bi smjeli biti ledeni, već ih se preporučuje piti ohlađene na sobnoj temperaturi.

image

Alkohol u ljetnim mjesecima dodatno zagrijava tijelo

UNSPLASH

Konačno, dobro je znati i koje namirnice bi bilo bolje izbjegavati dok je živa na termometru iznad 30 stupnjeva Celzijusovih. One su:

  • masno meso
  • teška jela i ugljikohidrati
  • suhomesnati proizvodi
  • zreli sirevi
  • zaslađeni i gazirani napitci
  • kofein
  • alkohol u svim oblicima
Linker
15. travanj 2024 22:37