VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
Okusi tradicije

Imamo recept za najukusnije aromatizirane kozice s ružmarinom i to iz istarskog restorana koji spaja tri generacije obitelji

Restoran Zlatna vala u Umagu, kojim s ljubavlju upravlja obitelj Peroš, s nama je podijelio svoj tradicionalni recept za aromatizirane kozice s ružmarinom i krupnom soli.

Restoran Zlatna vala u Umagu, kojim s ljubavlju upravlja obitelj Peroš, s nama je podijelio svoj tradicionalni recept za aromatizirane kozice s ružmarinom i krupnom soli.

Smještena tik uz more, Zlatna vala u Umagu već gotovo pola stoljeća spaja tradiciju i ljubav prema dobroj hrani. Sve je započelo 1975., kada su djed i baka, vođeni vjerom da će dobra riba i osmijeh gosta uvijek pronaći put do svačijeg srca, otvorili svoj mali riblji restoran. Danas obiteljsku priču nastavlja njihov sin Robert Peroš sa suprugom Karmelom i kćerima Anom i Ivanom, čuvajući naslijeđe i duh domaće kuhinje.

image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX

Robert i Karmela upoznali su se i zaljubili upravo u Zlatnoj vali. On je pomagao roditeljima u restoranu, a ona je došla kao nova zaposlenica. Nije ni čudno što su njihove kćeri, koje su tamo doslovno napravile prve korake, zajedno sa svojim roditeljima nastavile obiteljsku tradiciju. "Moje kćeri su odrasle ovdje, igrale se skrivača u kuhinji, iskorištavale našu zaposlenost da bi pojele koju kuglu sladoleda više od dopuštenog, puštale da ih gosti razmaze te tako i naučile strane jezike. Uvijek su nam pomagale", prisjeća se vlasnik Zlatne vale.

image

Robert, Ana, Ivana i Karmela Peroš

VANESA PANDŽIĆ CROPIX

Iza svakog njihova jela krije se jednostavna ideja, ali bogata i promišljena izvedba u kojoj svaki sastojak ima svoju priču. Obitelj Peroš posebnu pažnju posvećuje suradnji s lokalnim proizvođačima – većina školjki dolazi iz istarskog akvatorija, povrće se nabavlja od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz okolice, a i pića, poput lokalnih vina, piva i likera, biraju se od istarskih proizvođača. Cilj je što više uključiti domaće namirnice i podržati lokalnu zajednicu.

Kad je riječ o jelovniku, oslanjaju se na provjerene, tradicionalne recepte kao što su klasična buzara od školjki ili škampa, riblji brudet i riblja juha čine temelj njihove kuhinje. No, uz poštovanje tradicije, mlađe generacije u obitelji unose svježe ideje i moderan pristup, koristeći suvremene aparate i tehnike koje dodatno podižu kvalitetu i sigurnost hrane. Na taj način uspijevaju spojiti duh prošlosti s potrebama i očekivanjima današnjih gostiju.

Posjetili smo ih, a oni su nam pripremili aromatizirane kozice s ružmarinom i krupnom soli te uz njih poslužili i domaći kruh s kiselim tijestom, koji se odlično slaže s nježnim okusima morskih plodova i maslinova ulja. Recepte za ova ukusna jela donosimo u nastavku.

Aromatizirane kozice s ružmarinom i krupnom soli

SASTOJCI:

  • 500 g svježih kozica (cijele ili samo repovi s ljuskom)
  • 3 žlice maslinova ulja
  • Nekoliko svježih listova ružmarina
  • Krupna morska sol

PRIPREMA:

U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte kozice i pržite ih nekoliko minuta, dok ne postanu ružičaste i lagano zapečene. Ubacite listove ružmarina i kratko ih propržite s kozicama kako bi pustili aromu. Prije posluživanja, pospite kozice krupnom morskom soli dok su još u tavi. Lagano protresite tavu ili, ako ste vješti, bacite kozice u zrak kako bi se ravnomjerno obložile solju i mirisnim uljem. Poslužite odmah, uz čašu rashlađenog bijelog vina i komad domaćeg kruha.

image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX

Kruh od kiselog tijesta

SASTOJCI:

  • 1 kg brašna po želji
  • 200 g obnovljenog startera
  • 700 g vode
  • 15 g soli
  • 1 žlica meda

PRIPREMA:

Starter umiješajte u hladnu vodu dok prosijavate brašno. Dodajte med i dobro razmutite. Umijesite tijesto, a sol dodajte pri kraju miješenja. Tijekom fermentacije napravite četiri preklopa u razmacima od 20 minuta. Nakon posljednjeg preklopa, tijesto stavite u zatvorenu posudu i spremite u hladnjak na osam do deset sati.

Ohlađeno tijesto oblikujte u štruce, stavite ih u pobrašnjene košarice obložene krpom, prekrijte i vratite u hladnjak na nekoliko sati prije pečenja. Pecite u poklopljenim posudama od lijevanog željeza u pećnici zagrijanoj na 250 stupnjeva 25 minuta. Zatim maknite poklopac i nastavite peći još pola sata na 190 do 200 stupnjeva.

image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
04. prosinac 2025 13:40