Sestre iza Misala

Majstorice u spravljanju pjenušaca: ‘Gledali su nas kao hostese, a sad nas traže savjete‘

Istrijanke Ana i Katarina Peršurić jedine su žene koje se isključivo bave prozivodnjom pjenušavih vina i to po klasičnoj metodi, a kamo god odu na natjecanja, ne vraćaju se bez medalja i šampionskih odličja kao što se to dogodilo ovaj vikend u Višnjanu te prije dva mjeseca u Londonu.

Njihov pjenušac Misal Blanc de blancs ocijenjen je najvišim ocjenama na međunarodnom Festivalu pjenušaca koji se ovaj vikend održava u prekrasnom ambijentu Palače Sincich u Višnjanu, a isti pjenušac proglašen je najboljim među pjenušavim vinima i na festivalu Vinske zvijezde u Zagrebu.

Radi se o sestrama Katarini i Ani Peršurić koje stoje iza brenda Misal, jedine hrvatske vinske kuće koja proizvodi isključivo pjenušava vino i to po klasičnoj metodi - zrenju u bocama. Njihov podrum nalazi se u istarskom selu Peršurići, nedaleko Poreča, gdje je njihov otac Đordano Peršurić, istarski vinar, vrsni agronom i znanstvenik, prije trideset godina pokrenuo proizvodnju pjenušaca, prvenstveno sa željom da dokaže kako se od domaćih autohtonih sorti, prvenstveno od tada omalovažavane malvazije, može proizvesti vrhunsko pjenušavo vino. I bio je u pravu.

image

Po nagrade na festivalu Glass of Bubbly u Londonu, Katarina Peršurić došla je sinom

GLASS OF BUBBLY

Nažalost, ovaj dugogodišnji ravnatelj Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, preminuo je 2015., ali su već tada posao po njegovoj želji, vodile njegove kćeri. Ove vrijedne mlade žene, obje s diplomama Agronomskog fakulteta, sigurno su jedne od najboljih domaćih poznavateljica pjenušaca i bez sumnje najbolje proizvođačice. Nije to stvar nečija osobne procijene, već su njihovi pjenušci nositelji brojnih šampionskih priznanja s raznih domaćih i inozemnih festivala. Prije desetak dana su s udrugom WOW (Women on Wine) u zagrebačkom diWine Baru priredile druženje i kušanje svojih nagrađivanih pjenušaca povodom tridesete godišnjice podruma, te proslavu međunarodnih nagrada koje su u listopadu osvojile na festivalu pjenušavih vina Glas of Bubbly u Londonu. Trofeje su osvojili Misal Royal iz 2016. i poluslatki ružičasti pjenušac Misal Rouge, a zlatnu medalju dobio je Misal Prestige iz 2018.

image

Za proslavu tridesete obljetnice podruma, njihov najpoznatiji pjenušac Misal Millennium brut točio se iz šestlitarske Metuzalem boce

NERA SIMIC CROPIX

Sestre Peršurić proizvode dvanaest vrsta pjenušaca, a sada su na tržište izbacile i koktel pjenušac Mister, pjenušavo vino proizvedeno klasičnom metodom od sorti grožđa Pinot crni i Malvazija istarska uz dodatak istarskog likera Teranina koji se premijerno kušao na druženju u Zagrebu. Ali, kažu, nije njihov put bio od početka popločen "zlatom", odnosno "balončićima".

"U početku nismo kao žene bile priznate u ovom poslu, čak su nas naši kolege gledali s visoka i s podsmijehom, vjerojatno i s omalovažavanjem. Kada smo dolazili na festivale s našim pjenušcima i posjetitelji su mislili da smo samo hostese koje im pune čaše. No i ta se percepcija polako mijenja, pa nas sada neki kolege zovu i traže za savjete što nam je, naravno, veliki kompliment, jednako kao što su to i nagrade koje potvrđuju da dobro radimo svoj posao u što, iskreno, nikada nismo previše sumnjale", rekla nam je Katarina Peršurić, koja se od malena vidjela u vinskom poslu. Još kao djevojčica, kada su ju pitali što želi biti kada odraste, bez razmišljanja bi odgovarala - vinar.

image

Ana Perušurić i suprug Fran

NERA SIMIC CROPIX

"U vinu smo otkad znamo za sebe i oduvijek sam znala da je to moj život. Za mene je boravak u vinogradu uvijek bio igra i veselje. Nikada to nisam shvaćala kao neki ozbiljan posao jer je i tati vinogradarstvo i podrumarstvo bilo hobi", govori Katarina koja je danas zadužena za posao u podrumu, dok se sestra Ana bavi vinogradima koji se protežu na pet hektara. Svaka vodi svoj dio posla, ali kada se iz mirnih vina krenu raditi pjenušava, onda udruže znanje i zajedno traže okuse koje žele dobiti, eksperimentiraju i često u podrumu znaju ‘zapeti‘ do dugo u noć.

image

Ana i Katarina prozivode 12 vrsta pjenušaca

NERA SIMIC CROPIX

"Dok ne kažemo - to je to, ne izlazimo iz podruma pa nas naši muževi zafrkavaju da smo kao pravi pijanci. Gledamo nijanse okusa i boje, pazimo na kompletan dojam, ono što može samo žensko oko i nepce", smije se Ana koja je i pri kraju doktorata na temu ishrane vinove loze za proizvodnju pjenušaca. Njihovi muževi, Katarinin Marko Bernobić i Anin Fran Palčić, također su uključeni u rad obiteljske vinarije, ali prva i zadnja riječ pripada ženama. Katarinin suprug više radi s Anom u vinogradu, dok Anin više surađuje s Katarinom u podrumu.

image

Sestre Peršurić u jednom od svojih vinograda

PRIVATNI ALBUM

"Sestra i ja se izuzetno dobro nadopunjujemo, a otkad nema tate koji je bio naš "joker zovi", same vodimo proizvodnju i odlučujemo o svemu, uključujući kreacije pjenušaca pa sve do financija. Nemamo enologa, ni PR-a, ni osobe koje idu na sajmove i festivale, ni komercijalistu, ni vozača, ni master of cellar-a, ni hostese na štandovima. To obavljamo same, ali nam u svemu jako puno pomažu i naši muževi Marko i Fran. Ne dijelimo poslove na muške i ženske, zna se tko što radi, ali po potrebi svi obavljamo sve, no glavne odluke su na nama. Naš odnos je odličan, mi smo sestre, prijateljice, poslovne partnerice… Moje potrebe, želje, brige i obiteljske obaveze nitko ne razumije bolje od moje sestre. A na ovaj posao ne gledamo kao na obavezu nego je to naš stil života. Uvijek pjenušav, nekad slađi, nekad gorči, ali uvijek naš i beskompromisan", zaključuje Katarina.

Linker
20. travanj 2024 02:37