Savršen recept

Mladi pjevač ugostio nas je u svom domu i dao nam recept za brze medenjake

Obiteljska tradicija uvijek je nešto čemu se posebno okrećemo za vrijeme blagdana, a pjevač mlađe generacije otkrio nam je recept za najbrže i najfinije medenjake koje je dobio od svoje mame i bake.

Uz zimu i blagdane usko se veže i miris medenjaka, a gdje ćeš bolje od onih domaćih koji su gotovi za pola sata. Svoj obiteljski recept otkrio nam je Tomislav Marić ToMa, mladi pjevač i radijski voditelj koji nam ih je spremio u svom zagrebačkom stanu u kojem živi sa suprugom Marinom Antunović.

"To je stari bakin recept, koji je mama preuzela oko 2008., ja sam ga dobio 2014. i od tada više-manje za božićne praznike idu medenjaci", kazao nam je Toma.

kao veliki ljubitelj slatkog još uvijek se drži spravljanja slastica, dok u kuhanju slanih jela za sad odlično asistira.

"Bila je jedna scena da sam presolio jelo pa nisam znao to kako neutralizirati pa sam dodao šećer, nije slavno završilo. Više-manje Marina je zadužena za slano", dodao je.

S glazbenom pedagoginjom spojila ga je ljubav prema glazbi, vezu su započeli prije pet godina, prije tri su se zajedno doselili u Zagreb, a vjenčali su se u kolovozu 2021.

image

Medenjaci se u pećnici peku 15 minuta

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Još uvijek se smatramo friškim bračnim parom, kako Amerikanci kažu ‘newly weds‘ pa za blagdane idemo u goste našim obiteljima. Nismo onaj par koji doma kuha i priprema, ali iskreno jedva čekam taj trenutak kad će Božić postati samo naš i ako netko nekome treba dolaziti, da mi budemo domaćini. Ali da, još uvijek gostujemo po ručkovima i večerama kad su blagdani u pitanju", kroz smijeh je objasnio Toma.

I ovaj Božić provest će kod obitelji jednog i drugog, njegovi su u Žepču u Bosni i Hercegovini, a njezini u Trogiru, gdje pjevač vrlo rado ide, jer ima posebnu vezu s punicom.

image

Inače ToMa asistira Marini u kuhinji

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Za vrijeme studija u Splitu Tomislav je bio član Gospel Zbora Mihovil, pjevao je u njemu dvije godine kada se pridružila Marina. "Fun fact je da me uopće ona nije skužila, nego je mami pokazivala neki naš nastup i onda je njena mama rekla: ‘Uh, vidi ovog dečka kako je lijep‘. Tako da me zapravo punica pikirala, a Marina tek poslije", ne krije Toma da jako voli punicu, a i ona njega.

image

Osim šećera u prahu, s ukrašavanjem se možete poigrati

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Kada je veza ušla u fazu da upoznaju ostatak rodbine mladi par saznao je da su im obitelji na čudesan način isprepletene.

"Ono što je meni najsmješnije, moji su iz Žepča, njezini su iz Bugojna, ali cijeli život je u Trogiru. Kad je upoznala moje, ispostavilo se da je njezin djed kao momak živio u Žepču i da su moja baka i njezin djed bili skupa dok su bili klinci", prepričao je Toma.

image

Tomislav i Marina u vezi su pet godina, a u braku godinu i nekoliko mjeseci

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Marina se ubacuje točnom formulacijom njenog djeda i njegove bake. "Rekli su - malo su se zabavljali", kroz smijeh govori Marina.

"Uvijek kažemo da mi nastavljamo tu neku nesuđenu ljubav iz naše obitelji", zaključio je Toma.

Glazbena pedagoginja sada radi u odnosima s javnošću u jednoj glazbenoj izdavačkoj kući te i dalje pjeva prateće vokale. I dok će Božić provesti zajedno odmarajući kod obitelji, Nova godina će im proći radno. Toma nastupa za Staru godinu u Zagrebu ispred Klovićevih dvora na adventu, a Marina pjeva prateće vokale legendarnom Mati Miši Kovaču na dočeku u Vukovaru.

Do tada će se u njihovoj kući ispeći još koja tura obiteljskih medenjaka, a vjerojatno i neizostavna porcija francuske salate.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Tomini medenjaci

Sastojci:

  • 2 i pol šalice brašna
  • 1 i pol šalica šećera
  • 1 i pol šalica mlijeka
  • 2 žlice kakaa
  • 2 žlice ulja
  • 1 čajna žlica sode bikarbone
  • 1 čajna žlica začina za medenjake
  • Šećer u prahu za posip

Priprema:

Od svih sastojaka zamutiti smjenu i ostaviti je da odstoji 15 minuta.

Posudu za pečenje premazati uljem, izliti smjesu i staviti u pećnicu na 200 stupnjeva. Peku se oko 15 minuta, duljina pečenja ovisi o pećnici. Medenjaci su gotovi kada se tijesto uzdigne, metoda provjere je dobra stara čačkalica koja mora biti suha. Kada izvadite tijesto modlicama izrežite željene oblike koje zatim pospete šećerom u prahu ili ukrasite po želji.

Linker
19. travanj 2024 18:51