LUKA GERLANC
Okusi i mirisi Mediterana

Novo priznanje hrvatskoj gastronomiji proslavljeno uz tradicionalne delicije i nastup Massima

Zadar je u utorak navečer bio domaćin predstavljanja Michelinova vodiča za 2022. u kojem i ove godine prestižno mjesto imaju brojni hrvatski restorani.

Zadar je u utorak navečer bio domaćin predstavljanja Michelinova vodiča za 2022. u kojem i ove godine prestižno mjesto imaju brojni hrvatski restorani.

Lijepa vijest za hrvatsku gastronomiju dolazi iz Zadra gdje je sinoć održana gala svečanost u znaku Michelinovih zvjezdica. Naime, Hrvatska turistička zajednica i METRO kao službeni partner Michelina za Hrvatsku, na imanju Maškovića Han u Vrani blizu Zadra sinoć su uručili Michelinova priznanja hrvatskim restoranima odabranima u Michelinov vodič za 2022.

image
LUKA GERLANC

U prestižnom gastro vodiču objavljenom 30. lipnja svoje mjesto imaju čak 84 naša restorana, a odlukom profesionalnih inspektora Michelina svi hrvatski restorani koji su već nositelji prestižne zvjezdice zadržali su svoju oznaku.

image

Može bez kavijara, ali ne i domaćeg pršuta

LUKA GERLANC

"Hrvatska se danas može pohvaliti s ukupno 84 restorana koji nose neku od prestižnih Michelinovih oznaka. HTZ je glavni nacionalni partner Michelina i naša suradnja s ovim globalno prepoznatim brendom, čija se preporuka uvažava i cijeni, svakako doprinosi još boljem pozicioniranju hrvatskih restorana na gastronomskoj mapi, a samim time i Hrvatske kao kvalitetne i autohtone gastronomske destinacije. Mislim da zaista možemo biti zadovoljni i nema razloga nezadovoljstvu. Mi smo relativno mladi kada govorimo o prisustvu u ovom prestižnom svjetskom gastro vodiču. Važno je istaknuti kako je zadržavanje ovih 10 zvjezdica potvrda da se gastro ponuda razvija u pravom pravcu", naglasio je na sinoćnjoj svečanosti direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

image

Svako je jelo ukusnije uz dobru glazbu za koju je bio zadužen Massimo.

LUKA GERLANC

Hrvatska gastro ponuda trenutno ima 10 restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicom, a to su:

Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj). Posebni razlog za slavlje sinoć je imao gastro tim Konobe Mate na Korčuli kojemu je dodijeljena nova Michelinova zelena zvjezdica (Michelin Green Star) za rad u smjeru održive i odgovornije gastronomije, a čime se može pohvaliti još jedino zagrebački Zinfandel‘s.

image

Michelinov vodič hrvatskoj je gastronomiji ponovno ukazao veliku čast.

LUKA GERLANC

Uz navedene prestižne zvjezdice, na listu Bib Gourmand od ove je godine uvršten i restoran Šug (Split) pa tako ovu oznaku u Hrvatskoj danas nosi ukupno 12 restorana.

image

Soparnik je u Zadar stigao iz omiškog zaleđa odakle je ovaj specijalitet

LUKA GERLANC

Na večeri u čast hrvatske gastronomije, kako se i očekuje, uživalo se u brojnim delicijama, a okupljene uzvanike zabavljao je Massimo Savić.

Čitajte i: STIGLE NOVE PRESTIŽNE ZVIJEZDICE: ČAK 84 RESTORANA U HRVATSKOJ NOSE MICHELINOVE OZNAKE

Linker
26. travanj 2024 15:33