DRUGI DIO

Od sada možete pripremati jela iz filma "Harry Potter": Kuharica ima više od 40 recepata

Nastavak kuharice o delicijama koje su jeli Harry, Ron i Hermione objavljen je u hrvatskom prijevodu.

Ljubitelji najslavnijeg čarobnjaka na svijetu bit će oduševljeni informacijom da je "Harry Potter kuharica – Čarobna predjela, magična glavna jela, očaravajuće slastice i čudesni napitci, drugi dio" objavljena u izdanju Lumena i u hrvatskom prijevodu Mirjane Paić Jurinić.

image
PRESS

Baš kao i prvi dio, nova knjiga nadahnuta je filmovima o najpoznatijem čarobnjaku svih vremena, a sadržava više od 40 ilustriranih recepata s kojima čitatelji raznih dobnih skupina mogu nastaviti ili tek započeti čarobne kulinarske pustolovine. Kuharica sadržava recepte za 12 predjela, 16 glavnih jela, 10 slastica i pet napitaka. Svi su recepti, s obzirom na težinu izvedbe, podijeljeni u tri kategorije i označeni s jednom, dvije ili tri munje (recepti za početnike, laki i srednje teški) te obilježeni zastavicama različitih boja koje označavaju jela i napitke prikladne za vegane, vegetarijance i osobe koje biraju bezglutensku prehranu.

image
PRESS

Hogwarts je sa svojim kućnim duhovima, pomičnim stubištima i portretima slavnih vještica i čarobnjaka, a čitatelji mogu pokušati raditi jela počevši od Načosmetlosa, divnih načosa sa sirom i mesom, preko zgodnih keksića Leteći Ford Anglie g. Weasleyja s kojim su se Harry i Ron svojedobno zabili u Napadačku vrbu, do Parcel-ustovih peciva u obliku ukusnih zmijica, Vatrenog umaka u Plamenom peharu i Munjevitih sirnih zalogajčića koji nalikuju na glasoviti ožiljak na čelu Harryja Pottera.

image
PRESS

Na listi glavnih jela pozornost plijeni privlačna Pita za Weasleyje koja se može unaprijed pripremiti i staviti u pećnicu u odgovarajućem trenutku, Zlatne poluge čarobnjačke banke – izdašni riblji štapići s ljutkasto-slatkim zlatnim umakom, nevjerojatni Pladanj za početak škole s kombinacijom pizze, pilećih bataka, mini hrenovki i pomfrita, zasitna Pastirska pita Velike dvorane – jedno od Harryjevih najdražih jela, Hagridov golemi krepki složenac, zmajska jaja, krušni autobus s tri sloja mesne štruce…

Uz neodoljive slastice kao što su Dumbledoreov čarobni limunski nabujak, Đavolja pita s jabukama i puslice u obliku snježne sove Hedwige, čitatelji će uživati u maštovitim i osvježavajućim voćnim napitcima,među kojima su i Sasvim fine trolove bale.

image
PRESS

Svako jelo u ovoj knjizi nadahnuto je filmovima o Harryju Potteru. Primjerice, Juha Napadačke vrbe ima vitice tikvica i kupusa slične nasilnim granama koji se najviše pamte iz prizora kada napadaju Harryja, Rona i leteći automobil u "Harryju Potteru i Odaji tajni". S dna voćnog napitka Gruvaličin gutljaj vreba vodeni zloduh, sličan neugodnim malim stvorenjima u filmu "Harry Potter i Plameni pehar". Bez brige,

"Mnogi su ljubitelji Škole vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts čeznutljivo zamišljali okus hrane koju su Harry, Hermiona i Ron jeli u Velikoj dvorani", rekla je urednica knjige Miroslava Vučić, dodavši da zahvaljujući receptima, korisnim savjetima i podsjetnicima na detalje iz filmova moguće je gozbu iz Hogwartsa prirediti u vlastitu domu. "Osim recepata, čitateljima su potrebni Hermionin oštar um, Harryjeva glasovita hrabrost i Ronova slavna ljubav prema hrani. Sretno s čarolijom kuhanja”, poručuje je Vučić.

image
PRESS
Linker
05. prosinac 2023 10:39