Jedna od najpopularnijih hrvatskih food blogerica Adrijana Bručić dokazala nam je kako blagdanski okusi mogu biti savršeni i bez glutena.
Adrijana Bručić, autorica bloga Bezglutenska radost, postala je jedno od najprepoznatljivijih domaćih lica kada je riječ o životu bez glutena i kreativnoj kuhinji. Njezin put započeo je osobnim izazovom - iznenadnom promjenom prehrane koja je zahtijevala potpuno izbacivanje glutena. Umjesto da prihvati ograničenja, odlučila je dokazati da bezglutenska prehrana može biti jednako bogata, mirisna i raznolika kao i ona tradicionalna. Tako je nastao blog koji je mnogima postao siguran izvor provjerenih recepata, savjeta i podrške.
Adrijana piše iskreno i praktično. Svaki recept testira više puta, prilagođava ga stvarnim uvjetima u kuhinji i otvoreno dijeli i uspjehe i neuspjehe. Upravo ta autentičnost izgradila je njezinu veliku, vjernu zajednicu. Na blogu se ne nalaze samo recepti, već i korisni vodiči, preporuke proizvoda te savjeti koji olakšavaju svakodnevni život osobama s celijakijom i intolerancijama.
Posebnu vrijednost Bezglutenska radost dobiva u adventsko vrijeme. Dok mnogi misle da se blagdanski klasici ne mogu napraviti bez brašna koje poznajemo, Adrijana dokazuje suprotno: bezglutenski medenjaci, linzeri, vanilin kiflice ili mekane rolade mogu biti jednako ukusni, mirisni i raskošni. Njezin pristup vraća osjećaj pripadnosti blagdanskom stolu svima koji se hrane drugačije.
Zahvaljujući njezinom trudu, bezglutenski advent više nije kompromis nego nova, jednako slatka tradicija kojoj ne treba ni trunka glutena da bi bila - savršena!
Orahnjača
SASTOJCI ZA TIJESTO:
- 540 grama MIX B brašna + za brašniti radnu površinu
- 100 g rastopljenog maslaca
- 2 jaja
- 3 do 4 jušne žlice šećera
- korica limuna (naribana)
- prstohvat soli
KVASAC:
- 1 kocka svježeg kvasca
- 1 čajna žlica šećera
- 1 čajna žlica brašna
- 300 ml toplog mlijeka
PREMAZ:
- 1 žumanjak s malo mlijeka
NADJEV:
- 400 grama mljeveni oraha
- 3 jušne žlice šećera
- 300 ml vrućeg mlijeka
- rum (količina po želji)
PRIPREMA:
U veću zdjelu stavite toplo mlijeko, kvasac, 1 čajnu žlicu šećera i 1 čajnu žlicu brašna izmiješajte i pokrijte krpom te ostavite na toplom da se kvasac digne. Kad je kvasac spreman zamijesite tijesto prvo dodajte rastopljeni maslac, 2 jaja, a zatim brašno pomiješano sa šećerom, malo soli i naribane korice limuna.
Tijesto je mekše zato miješate s mikserom koristeći spiralni nastavak, tako ćete puno lakše izraditi tijesto. Ostavite tijesto na toplom 30 minuta da se digne pokriveno krpom. Kada je tijesto spremno zamijesite ga još kratko, brašnite radnu površinu dok to činite. Tijesto razvaljati na debljinu od 1 centimetar, nakon toga napravite nadjev mljevene orahe stavite u veću zdjelu dodajte šećer, rum te prelijete s vrućim mlijeko sve dobro izmiješajte da se sastojci povežu.
Stavite na razvaljano tijesto nadjev od oraha ravnomjerno ga razmažite te zarolajte tijesto u roladu. Prebacite roladu u kalup te ostavite da se diže još 30 min. Premažite sa žumanjkom i mlijekom i stavite peć na 180 stupnjeva, 30 do 35 minuta ovisno o jačini pećnice.
Vanilin kiflice
SASTOJCI:
- 240 grama omekšalog maslaca
- 280 grama MIX C brašna, plus 30 grama brašna za zamijesiti tijesto
- 70 grama šećera u prahu
- 100 grama mljevenih lješnjaka
POSIP:
- šećer u prahu i vanilin šećer
PRIPREMA:
Izmiješati mikserom maslac i šećer dok ne dobijete kremastu teksturu. Zatim dodati brašno i mljevene lješnjake sve i dalje miješati mikserom dok se svi sastojci ne povežu. Nastaviti mijesiti tijesto ali sada rukom dodati i ostatak brašna. Prebaciti tijesto na radnu površinu i još ga kratko izmijesiti. Tijesto podijeliti na dva dijela omotati ga pvc folijom te staviti tijesto u hladnjak da se maslac stisne na 30 minuta.
Kad je tijesto spremno oblikovati kiflice staviti ih u kalup obložen papirom za pečenje. Peći na 180 stupnjeva, 10 minuta. Kad ih izvadite iz pećnice odmah vruće kiflice posipati šećerom u prahu i vanilin šećerom ostaviti ih tako na kalupu da se u potpunosti ohlade. Inače ako ih dirate dok su vruće bit će lomljive.
Linzeri
SASTOJCI:
- 260 grama MIX C brašna + 30 g za brašniti radnu površinu
- 100 grama maslaca
- 2 jaja
- 1 jušna žlica arome vanilije
- 95 grama šećera u prahu
PRIPREMA:
Od navedenih sastojaka umijesite čvrsto i glatko tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela i stavite ga u hladnjak na 15 minuta. Kad je tijesto spremno razvaljate ga na debljinu 4 do 5 milimetara. Pazite da dobro pobrašnite radnu površinu. Uzmite željene modlice za kekse i izrežite kekse. Posložite ih u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C, 10 do 12 minuta dok ne dobiju lijepu boju. Pustite kekse da se dobro ohlade te spojite po dva keksa s džemom od jagoda. Po želji kekse možete dodatno posipati šećerom u prahu. Čuvajte ih u metalnoj kutijici za kekse.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....