Super hrana

Savjeti za lakše snalaženje: Provjereno dobre veganske zamjene za ‘klasične‘ namirnice

Osim što su ukusne, često su i zdravije, a osiguravaju da već poznati recepti dobiju svoju poboljšanu verziju.

Nakon objave članka u kojem sam opisala svoj 30-dnevni eksperiment s plant based prehranom, shvatila sam koliko mnogo ljudi razmišlja o istom. Svatko ima određen vlastiti odnos prema mesu u prehrani, no nekako se ispostavilo, čak i oni zakleti mesojedi što su stariji uglavnom shvate da im ne trebaju velike količine, niti da im godi jesti ga svaki dan. Također sve više ljudi osvještava i promišlja o tome kakvu hranu unosi u sebe, njeno porijeklo i nutricionističku kvalitetu. Također mnogo ljudi shvaća da im mlijeko i mliječni proizvodi škode, no svejedno ih koriste jer su potrebni u brojnim receptima. No postoje vege zamjene, koje osim što su ukusne, često su i zdravije. Iako sam većinu ovih namirnica koristila godinama, neke sam se potrudila nabaviti kada sam odlučila izbaciti sve namirnice životinjskog porijekla s jelovnika.

image

Eksperimentiranje u kuhinji

VALERIJA BEBEK

Soja: gotovo svako jelo koje u sebi sadrži mljeveno meso (bolonjez umak, lasagne, punjene paprike, ćufte...) bez imalo muke možete napraviti u vege verziji sa sojinim ljuskicama. Odvojite željenu količinu u zdjelicu i namočite ih na nekoliko minuta (otprilike koliko vam treba da pripremite ostatak namirnica) i zatim ih takve nabubrene koristite kao što biste meso, uz sve začine koje volite.

image

Vjerujte mi, isplati se probati

VALERIJA BEBEK

Namazi: sve grahorice idealne su za pripremanje ukusnih i zdravih namaza. Da se hummus radi od slanutka to svi znaju, po istom principu slanutak možete zamijeniti grahom ili lećom. Zatvorite ga u staklenku i nekoliko dana imate prefini namaz za doručak, ili "dip" za krekere za kućna druženja.

image

Gulaš od gljiva

VALERIJA BEBEK

Zaželjeli ste se gulaša, nema problema - tu su gljive. Jesen je njihovo vrijeme, uz pregršt recepata koji postoje online, uz mnogo manje kuhanja, možete dobiti zasitan obrok u zdravijoj verziji.

Kajgana, ali od tofua. Ako nemate ambicija niti želja raditi pitu, tofu se može pretvoriti u "kajganu". Pakiranje od 200 grama dovoljno je za 2 obroka. Odrežete željenu količinu, narežite ga i izmrvite vilicom, na tavi i malo ulja ga "ispecite" kao što biste jaje i začinite po ukusu.

image

Spanakopita - tradicionalno je grčka pita s feta sirom i špinatom, u ovoj verziji su tofu i humus umjesto sira

VALERIJA BEBEK

Zamjene za mliječne proizvode

Tofu kao biljni (svježi) sir. Još i prije mog dugogotrajnog staža veganstva od niti dva mjeseca, često sam tofu koristila umjesto svježeg sira u pitama, odnosno štrudlama. Idealno se slaže s, primjerice, špinatom. Jednostavno ga je pripremiti: uzmite 2 pakiranja od 200 grama, prvo usitnite "na grubo" uz malo (biljnog) mlijeka i pomoću štapnog miksera postaje kremasta smjesa koju zatim začinite po ukusu. Za bolji okus možete tofu obogatiti s nekoliko žlica hummusa, sezamom, chia sjemenkama, sjeckanim peršinom ili vlascem, dimljenom paprikom... I vaša smjesa za nadjev pite "od sira" je gotova.

U svakom jelu u kojem je potrebno mlijeko - savršena zamjena su biljna. Od mnogih odaberite ono koje vam je najviše po ukusu.

Postoje i biljne verzije sireva, u običnim marketima nađe se barem (a najčešće i samo) jedna vrsta. Jedino što treba uzeti u obzir pri termičkoj obradi jest, da mu treba dosta manje vremena nego običnom siru da se rastopi.

image

Veganska verzija sira divno se topi u pećnici

VALERIJA BEBEK

Zobeno ili sojino vrhnje za kuhanje: odlična su zamjena za ono klasično, čak i ako obožavate mliječne proizvode, i jedete ih, kuhanje s vrhnjem može biti dosta teško. Biljna verzija vrhnja za kuhanje je dosta lakša, okusom u jelima ne odskače, a opet im da kremastu gustoću.

image

Biljno vrhnje idealno je za rižota, juhe i umake

VALERIJA BEBEK

Biljni jogurti nešto su slatkijeg okusa nego onaj mliječni, ali sigurno vam neće uzrokovati uobičajene (gastro) probleme.

Zamjena za "ribani" sir za tjesteninu može se nabaviti u drogeriji na odjelu zdrave prehrane, a napravljena je od mljevenih oraščića. Okusom komplimentira paštu, baš onako kako se očekuje od takvog posipa.

Linker
15. travanj 2024 13:44