Krem kolači

 Privatna arhiva
Inspirirani ljetom

Siniša Kravaršćan u svojoj Krem ponudi ima nekoliko noviteta: Sve smo ih isprobali, a za jedan od njih donosimo i recept

I dok se limun kolač ističe zanimljivom kombinacijom bosiljka i mousseom na bazi mascarpone sira, breskva je punjena pireom od breskve i mousseom od bijele čokolade s mentom.

I dok se limun kolač ističe zanimljivom kombinacijom bosiljka i mousseom na bazi mascarpone sira, breskva je punjena pireom od breskve i mousseom od bijele čokolade s mentom.

Nakon što je početkom godine otvorio vlastiti obrt za proizvodnju slastica "Krem", nakon više od deset godina rada u jednoj od najvećih informatičkih korporacija u Hrvatskoj, magistar računarstva Siniša Kravaršćan (39) u svojoj ponudi premium deserata ima nekoliko noviteta. Za nadolazeće ljeto predstavio je čak dva nova monoporcijska kolača - Limun i Breskva, a riječ je o desertima koji su lagani, aromatični i osvježavajućih nota, idealni za vruće dane.

image

Mašti Siniše Kravaršćana nema kraja

BILJANA BLIVAJS CROPIX

I dok se limun ističe zanimljivom kombinacijom bosiljka i mousseom na bazi mascarpone sira, breskva je bogato punjena pireom od breskve i mousseom od bijele čokolade s mentom. Oba deserta doslovno izgledaju kao pravo voće - limun i breskva, savršeno dočaravajući njihove prirodne oblike i boje, a cijena svakog iznosi 5,50 eura.

image

Limun se ističe zanimljivom kombinacijom bosiljka i mousseom na bazi mascarpone sira

PRIVATNA ARHIVA
image

Jedan od noviteta je i breskva - kolač bogato punjen pireom od breskve i mousseom od bijele čokolade s mentom

PRIVATNA ARHIVA

No osim ova dva kolača, Krem u ponudi odsad ima i ekskluzivnu kolekciju ručno rađenih čokoladnih pralina, dostupnih u pakiranjima od 12 i 24 komada. Selekcija okusa uključuje klasične favorite poput lješnjaka i mliječne čokolade, karamele i cvijeta soli, ali tu su i egzotične kombinacije poput praline s pastom od crnog sezama, kokosa i tonke te jagode i timut papra.

image

Krem u ponudi odsad ima i ekskluzivnu kolekciju ručno rađenih čokoladnih pralina, dostupnih u pakiranjima od 12 i 24 komada

PRIVATNA ARHIVA

Imali smo priliku isprobati sve novitete iz Krem asortimana i moramo priznati - bilo nam je izrazito teško odlučiti koji je bolji. Svaki proizvod donosi nešto posebno i jedinstveno, bilo da je riječ o bogatom okusu, kremastoj teksturi ili savršenoj svježini, a jedan od recepta, onaj za osvježavajući kolač od limuna, donosimo u nastavku.

LIMUN

Džem od limuna

Sastojci:

  • 300 grama limunovog soka
  • 150 grama šećera
  • 5 grama pektina
  • Naribana korica 2 eko limuna
  • 5 grama nasjeckanih listova bosiljka

Priprema: Pomiješati pektin sa šećerom. Zagrijati limunov sok na 40–50°C, dodati suhu smjesu pa kuhati sve do vrenja na 90°C. Pustiti da se lagano zgusne, zatim dodati limunovu koricu i bosiljak te sve zajedno uliti u silikonski kalup (polukugle) i zamrznuti.

Limun biskvit

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 60 grama šećera
  • 60 grama glatkog brašna
  • 29 grama otopljenog maslaca
  • 1 žlica limunove korice
  • Prstohvat soli

Priprema: Istući bjelanjke s polovicom šećera. Istući žumanjke s ostatkom šećera. U žumanjke umiješati prosijano brašno, sol i limunovu koricu. Nježno umiješati bjelanjke. Dodati otopljeni maslac, rasporediti po plehu, peći na 180°C oko 12 minuta., zatim izrezati krugove veličine dna kalupa pa na kraju sve zamrznuti ili ostaviti sa strane.

image

Sočan iznutra, a hrskav izvana

PRIVATNA ARHIVA

Mousse od bijele čokolade i mascarponea

Sastojci:

  • 300 grama bijele čokolade
  • 200 grama mascarponea
  • 300 ml hladnog slatkog vrhnja
  • Naribana korica 2 limuna
  • 4 listića želatine (oko 8 grama)

Priprema: Namočiti želatinu, otopiti bijelu čokoladu i umutiti mascarpone s limunovom koricom. Zagrijati 100 ml vrhnja, otopiti želatinu i dodati u čokoladu. Pomiješati čokoladu s mascarponeom, lagano umiješati preostalo tučeno vrhnje u 2–3 dodavanja.

Serviranje i dekoracija: Napuniti kalup mousseom do dvije trećine. Umetnuti smrznuti insert (džem), zatim dodati još moussea do vrha i završiti biskvitnim krugom. Sve potpuno zamrznuti. Ako koristite polusfere umjesto kalupa u obliku limuna, zamrznute monoporcije oblikovati da nalikuju limunu, potom ih nabosti na drveni štapić (ili mali nož). Nakon toga, uroniti u smjesu otopljene bijele čokolade i kakao maslaca u omjeru 50:50, pošpricati žutim baršun sprejom, a na kraju lagano “zapeći” fenom za efekt kore limuna. Dobar tek!

26. studeni 2025 09:00