Kelli Nikolac

Tko je mlada vlasnica restorana Draga di Lovrana koja ne želi Michelinovu zvjezdicu

Christian Nikolac, vlasnik Drage di Lovrana, posao je prepustio 23-godišnjoj kćeri Kelli Nikolac koja odustaje od koncepta fine dininga koji im je donio Michelinovu zvjezdicu i kreće u smjeru finog i dostupnog a la carte restorana koji ih je i prije nepunih dvadesetak godina svrstao među vodeće gastro destinacije na Kvarneru.

Dok se mnogi hrvatski restaurateri i chefovi bore da dospiju na prestižnu listu restorana s Michelinovim zvjezdicama, s Kvarnera stiže nevjerojatna vijest za domaći pa i inozemni gastro svijet. Vlasnici restorana Draga di Lovrana, koji je prije pet godina dobio Michelinovu zvjezdicu pod vodstvom chefa kuhinje Denija Srdoča, odlučili su se odreći ovog prestižnog priznanja. O tome što ih je nagnalo na tu nevjerojatno odluku popričali smo s mladom vlasnicom Kelli Nikolac koja je za kormilom kvarnerskog restoran i hotela zamijenila oca Christiana Nikolca.

image

Draga di Lovrana pod vodstvom mlade Kelli kreće u novom smjeru

ROBERT PICHLER

‘‘Kada smo sredinom listopada prošle godine zatvorili cijeli objekt, moj otac više nije vidio smisla u konceptu koji smo do tada vodili. Postalo je jednostavno preskupo i neisplativo. Posao je u potpunosti prepustio meni, a moja je želja bila da se vratimo restauratorskim korijenima koji su nam i donijeli vidljivost i prepoznatljivost na domaćoj gastro sceni. Što znači fini restoran u kojem se mogu pojesti jela po narudžbi, gdje su dobrodošli izletnici, djeca, psi… Opuštajuća atmosfera, fina i raznolika hrana uz birana vina, ali i vino kuće po pristupačnim cijenama. A taj koncept nije onaj koji nam je donio Michelinovu zvjezdicu stoga smo ju odlučili vratiti‘‘, objašnjava nam 23-godišnja Kelli koja ima preciznu viziju kako treba izgledati novi smjer neopterećen priznanjima i zvjezdicama.

image

Kelli Nikolac čvrsto je ulovila kormilo restorana i nada se povratku starih, ali i dolasku novih gostiju

ROBERT PICHLER

A ona, iako vrlo mlada, dobro zna što radi. U restoranu je praktički odrasla, u njemu radi od srednjoškolskih dana, puno je naučila o svim segmentima o kojima će od sada brinuti i želja joj je vratiti prvenstveno domaće goste koji su se osipali od kada su dobili Michelinovu zvjezdicu. Hotel i restoran Draga di Lovrana, naime, nalazi se iznad Lovrana na obroncima Učke i godinama je bio mjesto gdje su se okupljali izletnici ili gdje se dolazilo na obiteljski ručak što se s prestižnom zvjezdicom i menijem s nekoliko sljedova - promijenio.

image

Vrhunske namirnice i dalje su prioritet Drage di Lovrana

ROBERT PICHLER

‘‘Michelinova zvjezdica koju naravno, iznimno poštujemo kao priznanje za naš rad, donijela nam je dodatnu popularnost i vidljivost, ali kao da je pomalo zastrašila domaći svijet. A to je taj koncept fine dininga za koji se treba lijepo odjenuti, gdje se jedu sljedovi, piju skupa vina i dugo sjedi u restoranu. Naravno, u inozemstvu je ta priča sa zvjezdicama potpuno drugačija jer ih dobivaju primjerice i tapas barovi i restorani u kojima se jede a la cart‘‘, govori Kelli koja je i sama ljubiteljica restorana nalik na talijanske tratorije gdje se može fino pojesti, popiti čaša vina, uživati u druženju i sve to za razumnu cijenu. A kako kaže, od kada joj je otac prepustio posao, odlučila je raditi po svom.

image

Osvježeni interijer restorana s najljepšim pogledom na Kvarneru

ROBERT PICHLER

‘‘Ne mogu voditi restoran s konceptom koji ne podržavam i koji nam je donio puno briga i problema. Zato sam preokrenula priču, vratila ju, rekli bismo na tvorničke postavke, odnosno period kada smo 2006. kretali u posao. Ne želim biti opterećena zvjezdicama i nagradama već voditi pošteni restoran s vrhunskim namirnicama u kojem će se svatko osjećati ugodno. Zato smo kao šefa kuhinje angažirali Harija Benića koji je kod nas radio jedanaest godina kao sous chef uz Zdravka Tomšića koji je kreirao jela i koncept Drage di Lovrana u samim počecima i koji nas je smjestio među poželjne kvarnerske gastro destinacije.‘‘

Kelli Nikolac svoje je želje predstavila Hariju Beniću, a on ih je pretvorio u meni na kojem će se nuditi jela od mesa i ribe poput Fiorentina, mariniranog bifteka, jela s talijanskim salaminama, brodeta, škampi na žaru, raznih rižota…Naravno, koristit će vrhunske namirnice što je oduvijek bila odlika Drage di Lovrana jer su riba i morski plodovi stizali izravno s obiteljskih koćarica, a sada su pronašli i vrhunske mesare, a vodit će se idejom sezonskih namirnica poput šparoga koje obiteljski beru u Lovranskoj Dragi.

image

Svježi kvarnerski škampi sa skutom

ROBERT PICHLER

Kako je rekla, za svakog ponešto, a novost je i dječji meni da i najmlađi mogu pojesti nešto po svom ukusu, što u prijašnjem konceptu nije bilo moguće.

Osim novog gastro koncepta, restoran je dobio i novo ruho, a da li mlada Kelli s kojom u restoranu radi i njezina sestra Paola kao glavna konobarica te sestrična Emma zadužena za marketing i administraciju, ide u dobrom smjeru vrijeme će pokazati. No ne treba sumnjati u ovu žensku priču na jednom od najljepših mjesta na obroncima Učke, a može ju se provjeriti odmah jer je restoran otvorio svoja vrata s prvim danom ožujka.

Linker
16. travanj 2024 15:17