Gloria.
Zagreb, 070923.
Burger festival, Deni Srdoc predstavlja Hidden bar novi bistro, i ostali burgeri.

 VEDRAN PETEH CROPIX
gastro vodič

Top 5 s Burger festa: Probali smo najzanimljivije burgere i izdvojili one koji su nas oduševili

Četrdesetak različitih burgera, pet besplatnih koncerata, Zagreb Street Art Festival s više od 165 umjetnika iz 33 zemalja, najpoznatiji hrvatski chefovi, dječje zone, kulinarske radionice, silent kino i natjecanje u spravljanju burgera - sve vas to čeka na Burger festu u Parku dr. Franje Tuđmana.

Gastro ulični festivali posljednjih su godina sve popularniji, a jedan od najomiljenijih - Burger fest otvorio je svoja vrata i traje sve do 17. rujna. Miris pljeskavica širio se po zagrebačkom parku dr. Franje Tuđmana, a poznati chefovi se na svojim kućicama trude ponuditi što originalniji i zanimljiviji burger. Na 20 kućica nudit će se četrdesetak vrsta, a odlikuju ih zanimljivi sastojci: od kozica, krušaka, borovnica, a za one koji nisu skloni eksperimentiranju s okusima već jednostavno traže mjesto za ugodno druženje uz slasni zalogaj, dostupan je i izbor klasičnih opcija. Mi vam donosimo top pet burgera koji su nas se dojmili.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

BURGER OD KOZICA

Prvi nam je za oko zapeo pravi dalmatinski burger. U nedostatku ribljih jela na street food festivalima, chef Vedran Božičev ponudio je burger s kozicama. Lagan je i osvježavajući, idealan za sve one koji od mesa više uživaju u ribi. Poslužuje se u brioche pecivu od krumpirovog tijesta s crnim sezamom, a uz kozice tu su još celer i salata za hrskavost i svježinu te sriracha mayo te kozji sir koji se topi u ustima. Idealno za ljubitelje mediteranske prehrane.

image

Burger s kozicama

VEDRAN PETEH CROPIX

STEAK HOUSE IZ BOOGIE LABA

Zagrebačka pekara i bistro, Boogie Lab na Burger festu predstavio se sa steak houseom koji za njih radi Mojmir Žuvela, zaljubljenik u roštilj i meso. "Jutros smo samljeli meso kako bi što manje oksidiralo i dobilo zraka", govori nam Mojmir. Osim kvalitetnog mesa, burger iz Boogieja ima posebnu mekoću i okus jer sadrži prženi maslac sa češnjakom i timijanom. Idealan je za one koji vole blage i nimalo ljute burgere.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

FAŠIRANAC OD PURETINE BY MELKIOR

"Cijelo sam djetinjstvo zapravo jeo burger, a da to nisam ni znao. Odnosno, faširanac s kečapom ili majonezom uz koji je išlo i neko varivo. Zato sam želio posjetitelje na festivalu vratiti u djetinjstvo kada su im kuhale bake, djedovi i roditelji", govori nam Melkior Bašić, poznati chef koji se prvi put predstavlja na Burger festu. Na njegovoj kućici možete probati četiri vrste burgera koje nose simbolična imena: Mamin, Tatin, Bakin i Dedin. Izbor su: basic, spicy, s gorgonzolom i barbecue umakom te pancetom - za svakoga ponešto. Meso je pureće, a Melkior se, kaže, nada da će širokim izborom zadovoljiti svačije nepce.

image

Burger iz ponude Melkiora Bašića

VEDRAN PETEH CROPIX

BURGER S BOROVNICAMA

Ako volite miksati slano i slatko ovaj će burger biti idealna opcija. S junetinom iz lokalnog uzgoja, chipotle papričicama i Raclette sirom bio bi samo još jedan u nizu, ali posebnost mu daje džem od borovnica koji se prelijeva iz burgera, pa svakako ponesite salvete. Uskoro ćete ih moći pronaći i u novom burger baru na zagrebačkoj Malešnici koji otvara ekipa koja se krije iza ovog slatko-slanog burgera.

image

Burger s džemom od borovnice

VEDRAN PETEH CROPIX

CREAMY POMODORO

Poznati hrvatski chef Ivan Pažanin na Burger festu se predstavio s više raznovrsnih burgera od kojih nam je za oko zapeo creamy pomodoro s krem sirom na bazi pesto umaka, svježim bosiljkom i rajčicama. Kažu to je iznenađenje festivala. Je li? Konačni sud ostavljamo vama, no imamo spoiler alert - jedan je od boljih koje smo kušali.

image
VEDRAN PETEH CROPIX
Linker
15. rujan 2023 15:25