ZA BAJKOVITI ODMOR

Arhitektonska čarolija u srcu Like: Zavirite u kuću za odmor Oak House

Kuća za odmor Oak House u selu Rizvanuša idealna je za sve one koji čeznu za bajkovitim odmorom - osim užitka u suvremeno opremljenom interijeru i eksterijeru, taj je objekt polazna točka za prirodne i urbane znamenitosti u okolici

Organskog oblika, okružena stoljetnom šumom, kuća za odmor Oak House u ličkom selu Rizvanuša, nadomak Gospiću, doima se kao iz bajke. Kako i ne bi, kad se netaknuti, veličanstveni okoliš Parka prirode Velebit savršeno nadopunjuje s oku ugodnim, a duhu i tijelu udobnim interijerom u kojem prevladavaju prirodni materijali te smirena, decentna paleta boja. Umjesto da objekt opreme u stilu tipičnih ličkih kuća, vlasnici su se u dogovoru sa stilisticom interijera Anom Krznarić iz Studija AM odlučili za suvremeni skandinavski minimalizam, koji se besprijekorno uklopio u tu hrvatsku gorsku regiju.

image

Materijali za gradnju tradicionalnih ličkih kuća - drvo i kamen - upotrijebljeni su na suvremen način

PRESS

Veličine 130 četvornih metara koji se protežu prizemljem te galerijom na katu, prostorije kuće neprimjetno se pretapaju jedna u drugu zbog svog ujednačenog uređenja, pa se čini da prostor “teče” poput jedne od ličkih rijeka. Kuća može primiti do osam gostiju. Ima glavnu spavaću sobu s bračnim krevetom (i dječjim krevetićem, ako je potrebno) te vlastitom kupaonicom s tušem, jednu spavaću sobu s bračnim krevetom i kaučem na razvlačenje te drugu spavaću sobu s krevetom za jednu osobu. Te dvije spavaonice imaju zajedničku kupaonicu, dok je u prizemlju i odvojeni toalet.

image

Glavna spavaća soba s bračnim krevetom ima zasebnu kupaonicu, a gostima je na raspolaganju i finska sauna

PRESS
image
PRESS

Svaka od tri sobe, kao i dnevni boravak, blagovaonica te kuhinja, imaju drvene podove i namještaj, tepihe grubog tkanja od špage i vune, pamučne navlake na stolicama i dvosjedu te lanene i pamučne zastore i posteljinu. Draž prostoru u skladnim bež i bijelim tonovima daju detalji poput čupavih dekorativnih jastučića, krznene dekice te mnoštva unikatnih slika i fotografija kojima su oplemenjeni zidovi svake prostorije.

image
PRESS
image
PRESS
image
PRESS
image
PRESS
image
PRESS

I premda interijeri izgledaju vrlo prirodno i domaće, ne nedostaje im dosega suvremene tehnologije, a to uključuje besplatnu internetsku vezu, tri pametna televizora te zvučnike Acton II, poznate audiotvrtke Marshall. Za potpuno opuštanje gostima je na raspolaganju i finska sauna koja može primiti do šest osoba. Oni pak kojima priroda pobuđuje tek svoje kulinarske vještine mogu pokazati u kuhinji opremljenoj različitim suvremenim uređajima - od standardne i mikrovalne pećnice do cjedila za voće.

image

U PROSTORU VELIČINE 130 ČETVORNIH METARA DOMINIRA SKANDINAVSKI MINIMALIZAM, KOJI OSTAVLJA DOJAM TOPLINE, UDOBNOSTI I PROFINJENOSTI

PRESS
image
PRESS

A kako je kuća na raspolaganju tijekom cijele godine, ima ugrađeni klima-uređaj, kao i sustav centralnog grijanja. No, eksterijer kuće jednako je primamljiv kao i interijer, pa se teško odlučiti gdje provesti vrijeme - ušuškani u mekom krevetu s pogledom na šumu ili u ležaljci ispred kuće, na besprijekorno uređenom travnjaku s kojeg se pruža pogled na zelenu udolinu okruženu moćnim planinskim vrhovima. I dok će odrasli uživati na kamenom popločanoj terasi, uz specijalitete s roštilja marke Kamado suvremenog oblika jajeta, klinci će višak energije potrošiti na travnatom igralištu u sklopu pošljunčanog dvorišta (s mjestima za parking), koji je opremljen toboganom i ljuljačkom te malom drvenom kućicom. Takvo vanjsko i unutarnje uređenje omogućuje da gosti sa sobom povedu i kućne ljubimce.

OAK HOUSE OTVORENA JE CIJELE GODINE PA GOSTI UVIJEK MOGU ISTRAŽIVATI LOKALNE ATRAKCIJE - GOSPIĆKE MUZEJE, NACIONALNE PARKOVE TE SLIKOVITA SELA GDJE SU ROĐENI VELIKANI NIKOLA TESLA I ANTE STARČEVIĆ

Avantura se nastavlja čim se zakorači izvan drvene ograde koja okružuje imanje - gosti pritom imaju na raspolaganju četiri bicikla, dva za odrasle te dva dječja. Praktički odmah do kuće nalazi se eko kamp Rizvan City, pustolovno-izletnički centar koji nudi brojne atraktivne pustolovne aktivnosti kao što su paintball, penjanje po umjetnoj stijeni, streličarstvo i streljaštvo, zip line, tradicionalne igre poput potezanja užeta... Na izlazu iz sela počinje planinarska staza prema vrhu Visočica, koji se smatra jednim od najljepših vidikovaca na Velebitu - pogled s 1615 metara nadmorske visine vrijedi svakog koraka i svake kapi znoja. Dvadesetak kilometara od Oak Housea, u blizini mjesta Perušić, nalazi se Pećinski park Grabovača, jedini takve vrste u Hrvatskoj, a šezdesetak kilometara dalje, pokraj Gračaca, Cerovačke špilje, naš najveći špiljski kompleks. Vrijedi posjetiti i vrelo rijeke Une, kod mjesta Donja Suvaja, čija ljepota oduzima dah. U široj okolici su i dva nacionalna parka - Sjeverni Velebit i Plitvička jezera koja, svaki za sebe, nude nezaboravni doživljaj netaknute prirode.

image

Kuća Oak House okružena je gustom šumom, a ima i čaroban pogled na dolinu i velebitske vrhunce

PRESS

No, postoje sadržaji i za one koji vole posjetiti gradove i uživati u njihovim kulturnim i povijesnim sadržajima. U obližnjem Gospiću može se posjetiti Muzej Like Gospić, s najcjelovitijom zbirkom dinarske tradicijske kulture u Hrvatskoj, a smješten je u zgradi kasnobaroknog stila. Nezaobilazan je i posjet Memorijalnom centru “Nikola Tesla” u Smiljanu, selu sedam kilometara od Gospića, gdje se može vidjeti građa vezana uz život i djelo tog hrvatskog znanstvenika od svjetske važnosti. Na udaljenosti od četiri kilometara je selo Veliki Žitnik, gdje je memorijalna kuća znamenitog hrvatskog povjesničara Ante Starčevića, ‘‘Oca domovine’’. A kako su Gospić i Rizvanuša blizu jadranske obale, gosti mogu skoknuti na jednodnevni izlet u Karlobag i Senj, udaljene pedesetak kilometara sjeverno od Oak Housea, ili u Zadar, sto kilometara južnije.

Linker
24. travanj 2024 12:16