One vole vlagu

Biljke u kupaonici? Može, ako je riječ o ovim zelenim ljepoticama

Možda ste i vi željeli unijeti malo života u svoju wellness oazu, ali niste znali kako ili niste bili dovoljno hrabri. Nema razloga, donosimo prijedlog onih koje će preživjeti te zahtjevne uvjete.

Ne samo da su kupaonice obično prilično male, već moraju biti i funkcionalne - i kao takve, može biti prilično teško smisliti način da oplemenimo taj prostor, a da si pritom ne zakompliciramo život. Međutim, to ne znači da nije moguće. Doista, jedan jednostavan način za početak je uvođenje nekoliko biljaka u kupaonicu. To je, naime, savršen način da u svoju kupaonicu unesete dašak boje bez pretjeranog truda. A dodavanje biljaka također je sjajan način da vaša kupaonica odiše opuštajućom atmosferom, što je idealno za prostoriju u kojoj biste se barem na tren trebali isključiti i opustiti.

image
UNSPLASH

Naravno, neće sve biljke sretno živjeti u kupaonici, pa ćete ih morati pažljivo odabrati. Iako kupaonice mogu biti vruće i vlažne dok se koriste, ponekad mogu postati i prilično hladne (posebno ako morate otvoriti prozor da se riješite viška vlage), pa ćete trebati biljke koje se mogu nositi s tim temperaturnim fluktuacijama. Osim toga, mnoge kupaonice obično imaju malo ili nimalo prirodnog svjetla, pa će i to biti odlučujući faktor za odabir. Međutim, ako stavimo ove činjenice na stranu, dodavanje malo zelenila u kupaonicu fantastičan je način da unesemo malo stila u svoj prostor. Ako vam je to ideja već neko vrijeme, donosimo popis zelenih ljepotica koje će vam biti vjerne prijateljice i uživati ​​u visokoj vlažnosti i toplini vaše kupaonice.

Lubeničasta Peperomia (Peperomia argyreia)

U divljini ova biljka raste ispod drveća, pa uživa u neizravnom svjetlu ili laganoj sjeni. Morat ćete je zalijevati samo kada se zemlja u potpunosti osuši.

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)

Biljka pauk može podnijeti malo zanemarivanja, ali ako želite da vam uspije, pustite tlo da se malo osuši između dva zalijevanja. Ova biljka također može podnijeti slabo svjetlo, ali će biti puno sretnija kada ima pristup jakom, ali neizravnom svjetlu.

Kineska biljka novca (Pilea peperomioide)

image

Pilea peperomioide

PEXELS

Poznata po svojim jedinstvenim, okruglim listovima, ova biljka može podnijeti malo zanemarivanja i raste prilično brzo, što znači da ćete biti nagrađeni s puno novih listova i prije nego što primijetite. Osim toga, proizvodi mladice koje možete odrezati i razmnožiti. Kineska biljka novca voli neizravnu svjetlost, stoga je držite podalje od prozora. Dajte joj malo vode kada se tlo malo osuši.

Kovrčava paprat (Nephrolepis exaltata)

image

Nephrolepis exaltata

PEXELS

Poznata i kao Bostonska paprat, ova biljka je porijeklom iz sjenovitih, vlažnih šuma i džungli tropskih regija diljem svijeta, što je čini savršenom za kupaonice sa slabim osvjetljenjem. Njezini dugi, šiljasti listovi izgledali bi sjajno postavljeni na rub kade ili viseći u praznom kutu.

image

Kovrčava ili bostonska paprat odličan je izbor za kupaonice

UNSPLASH

Poput većine paprati, i ova voli vlažne prostorije, stoga pazite da joj tlo bude vlažno (ali ne mokro) i dajte joj dodatnu vlagu kad se tuš ne koristi. Bostonskoj paprati također ne smeta sjenovitije mjesto.

Zlatni puzavac (Epipremnum aureum)

image

Ovu je biljku, kažu entuzijasti, teško ubiti

UNSPLASH

Još jedna sjajna biljka za ovu prostoriju u stanu je zlatni puzavac ili vražji bršljan, koji izgleda fantastično dok pada s police ili visi sa stropa. Poznat je po tome što je nevjerojatno izdržljiv (nadimak ‘đavolji bršljan‘ dobio je jer ga je gotovo nemoguće ubiti), a na malo ljubavi reagirat će s puno rasta.

image

Epipremnum aureum

UNSPLASH

Zlatni puzavac voli neizravnu svjetlost gdje je to moguće (može preživjeti uvjete slabog osvjetljenja, ali njegova šarolikost može izblijedjeti) i preferira da mu se tlo malo osuši između dva zalijevanja.

image

Epipremnum aureum

UNSPLASH

Linker
18. travanj 2024 14:53