INTERIJERI

Domaći glazbenik derutnih 56 kvadrata pretvorio je u stan iz snova s pogledom na Zagreb

Arhitekt i frontmen grupe Detour Nenad Borgudan otkriva kako je derutnih 56 kvadrata u zgradi u širem centru Zagreba pretvorio u funkcionalan životni prostor, a potom ga je njegova supruga Nastja transformirala u topao dom.

Možda zvuči neobično s obzirom na to da je po struci arhitekt, ali frontmen i gitarist grupe Detour Nenad Borgudan je sve do kraja 2017. bio podstanar. Godinama je tražio idealno mjesto gdje će se trajno skrasiti i pronašao ga u dvosobnom stanu na sedmom katu zgrade u širem centru grada, u kojem danas živi sa suprugom Nastjom, inženjerkom elektrotehnike, njihovom 11-mjesečnom kćeri Leiom i mješankom Yoko.

image

Nenad u širem centru grada živi živi sa suprugom Nastjom, inženjerkom elektrotehnike, njihovom 11-mjesečnom kćeri Leiom i mješankom Yoko

VEDRAN PETEH CROPIX
image

Nenad ima veliku kolekciju ploča

VEDRAN PETEH CROPIX

"Iako je stan kad sam ga prvi put vidio bio u vrlo lošem stanju, odmah sam znao da je savršen izbor za mene zbog odličnog tlocrta, dvosmjerne orijentacije i visine. Želio sam puno svjetla i lijep pogled, a to sam i dobio: s južne strane se vide gradske vizure, a sa sjeverne Medvednica. Stan je bio toliko derutan da ga, da nisam arhitekt, vjerojatno ne bih kupio. No ja sam u njemu vidio veliki potencijal", kaže Nenad Borgudan.

image

Kutak s fotografijom s vjenčanja, koje su zbog karantene slavili u parku

VEDRAN PETEH CROPIX

Da bi se taj potencijal ostvario, stan je adaptiran iz temelja: zamijenjeni su podovi, keramika, stolarija, instalacije... Strop je spušten za pet centimetara da bi rasvjetu mogao postaviti gdje želi, a kako bi dobio na prostornosti, srušen je zid između dnevne sobe i kuhinje. Na južnoj strani prema balkonu je postavljena velika staklena stijena s harmonika vratima pa ljeti dnevna soba postaje produžena lođa.

image

Dom glazbenika i arhitekta Nenada Borgudana

VEDRAN PETEH CROPIX

Na sjevernoj strani kuhinja se nadovezuje na malu biblioteku i prostor za čitanje odijeljen rolo paravanom, koji se spušta uz pomoć daljinskog upravljača. Nenad je želio svih 56 četvornih metara stana iskoristiti do maksimuma pa je srušio i zid koji dijeli spavaću sobu od kupaonice i umjesto njega postavio staklenu stijenu, što je rješenje tipično za hotele.

image

Dnevni boravak oplemenjen je slikama Marija Romode i Nede Dečak

VEDRAN PETEH CROPIX

"Stan sam uredio u industrijskom stilu, u kombinaciji drva, crnog metala i crvene opeke. Koristio sam prirodne materijale, a dojam prirode u domu pojačan je mnoštvom biljaka. Najdraže mjesto mi je naš obiteljski kutak sa slikama i fotografijama te gramofonom. Imamo dosta ploča, od Arctic Monkeysa, Muse i Arcade Fire do Elvisa Presleyja, Plattersa, Franka Sinatre, Milesa Davisa, Arsena Dedića... Nastja i ja si svake godine tradicionalno za Božić uzajamno darujemo po dvije ploče, jednu za koju znamo da je onaj drugi želi, a druga je nešto novo što smo otkrili", kaže Nenad, koji je suprugu upoznao prije mnogo godina, jer je bila dio zajedničkog glazbenog društva. Prijateljstvo je preraslo u ljubav 2018., a vjenčali su se dvije godine kasnije.

image

Između dnevne sobe i balkona je staklena stijena

VEDRAN PETEH CROPIX

"Bilo je to usred karantene pa je na obredu u Gradskoj vijećnici bilo samo troje uzvanika. Ispred nas je čekalo još tridesetak članova obitelji i prijatelja, a slavili smo u parku na Ksaveru kako bi sve bilo po propisima držanja distance. Nismo tako zamišljali svoje vjenčanje, ali je ispalo super. S nama je slavila i moja bivša supruga Gea, s kojom imam 21-godišnju kći Jonu, studenticu psihologije u Nizozemskoj. Ostali smo u odličnim odnosima, a Nastja i Gea su dobre prijateljice", otkriva Nenad.

image

Nenadov radni kutak

VEDRAN PETEH CROPIX

Kći Leia dobila je ime po legendarnoj princezi Leiji iz serijala "Ratovi zvijezda". I Nenad i njegova supruga veliki su obožavatelji znanstvene fantastike i fantasyja, pa su u njihovoj biblioteci svi nastavci priče o malom čarobnjaku Harryju Potteru, "Gospodar prstenova", ali i mnoštvo stripova, knjiga o arhitekturi, glazbi, jedrenju te vinu. Oboje su ljubitelji finih vina pa je Nenad zajedno sa suprugom isprojektirao minimalističku grafiti sivu kuhinju s vinskim kutkom.

image

Dom glazbenika i arhitekta Nenada Borgudana

VEDRAN PETEH CROPIX

"Nastja je u ovaj stan unijela dušu i učinila ga domom. Prije nje je to bio pravi muški stan", kaže Nenad, koji najviše vremena provodi u svom radnom kutku s kompjutorom i elektroakustičnom gitarom Fender. Na njoj su nastale prve verzije brojnih pjesama Detoura, koje poslije dorađuje u studiju.

image

Elektroakustična Fender gitara na kojoj su nastali mnogi fitovi Detoura

VEDRAN PETEH CROPIX

Glazbom ga je u djetinjstvu zarazio otac Zlatko, inženjer strojarstva, koji i danas rado zasvira gitaru. Smisao za estetiku naslijedio je od majke Ruže, diplomirane ekonomistice, no u mladosti se činilo da će krenuti drugim putem i karijeru posvetiti - sportu. Naime, godinama je trenirao tae kwon do i ima crni pojas te je kao sedamnaestogodišnjak bio prvak nekadašnje Jugoslavije u kategoriji do 64 kilograma. Danas se tim sportom bavi rekreativno, a dnevni boravak ukrasio je slikom Bruce Leeja, svog idola iz djetinjstva, kojeg je naslikao Mario Romoda.

image

Kuhinju su zajedno dizajnirali Nenad i supruga Nastja

VEDRAN PETEH CROPIX

Nakon sporta, arhitektura je postala njegova velika ljubav, a najpoznatija građevina koju je projektirao je zagrebačka Arena. Arhitekturu je napustio kad je nakon velike krize prije deset godina ostao bez posla. Tada se zaposlio kao scenograf na Hrvatskoj televiziji, gdje radi na najvećim projektima, a najnoviji je "Qatara", emisija posvećena Sportskom prvenstvu u nogometu. Paralelno s time od 2006. gradi glazbenu karijeru u grupi Detour, čemu je u njegovom domu posvećena polica s brojnim trofejima - nagradama Rock&Off, Porin, Music Pub Zlatka Turkalja, sa Zagrebačkog festivala...

image

Dom glazbenika i arhitekta Nenada Borgudana

VEDRAN PETEH CROPIX

"U bendu ima puno novosti: nedavno smo objavili novi single "Karavan", a početkom 2023. izlazi digitalno izdanje našeg novog albuma "Master Blaster". Šalimo se da će to biti naš apokaliptični album, koji je nastajao u vrijeme pandemije i potresa. Već sad mogu najaviti da ćemo se s naslovnom pjesmom natjecati na Dori, hrvatskom izboru za našeg predstavnika na Euroviziji. Detour će na proljeće objaviti album na vinilu, što me posebno veseli", otkriva Nenad Borgudan.

Linker
24. travanj 2024 13:09