PRESS
DESET GODINA

Jubilarno izdanje: Zagreb Design Week donosi bogati i zanimljivi program

Program ispunjen izložbama, predavanjima, panelima, koncertima i revijama održava se na Zagrebačkom velesajmu od 26. rujna do 1. listopada. Dodijeljena će biti ZGDW nagrada, a tjedan neće proći bez gostovanja inozemnih brendova.

Program ispunjen izložbama, predavanjima, panelima, koncertima i revijama održava se na Zagrebačkom velesajmu od 26. rujna do 1. listopada. Dodijeljena će biti ZGDW nagrada, a tjedan neće proći bez gostovanja inozemnih brendova.

Na Zagrebačkom velesajmu od 26. rujna do 1. listopada održava se jubilarno deseto izdanje Zagreb Design Weeka, a obilježit će bogat i raznovrstan program ispunjen izložbama, predavanjima, panelima, modnom revijom, koncertima, zabavama. Zagreb Design Week ne može proći bez tradicionalne dodjele ZGDW nagrada, a najavljene su promocije i 20 izlagača dizajnerskog namještaja Jugoistočne Europe koji će u paviljonu 8 predstaviti najnovije trendove.

image
PRESS

Velika pažnja dizajnerskom namještaju posvećena je zbog obilježavanja desete godišnjice prvog izdanja održanog u Laubi kada je hrvatski dizajn bio tek u povojima. U godinama koje su uslijedile događaj je rastao, mijenjao lokacije, a uvedeni su noviteti. Razvojem Zagreb Design Weeka, rasla je hrvatska industrija dizajnerskog namještaja čiji je razvoj festival vjerno pratio.

Sve više domaćih tvrtki odlučilo je zakoračiti u sferu dizajna i tržištu ponuditi kvalitetan i originalan gotovi proizvod, a neki od njih, poput primjerice Prostorije, kao jedan od pionira, ili vrbovečkog brenda Milla & Milli, postigli su nezapamćen uspjeh i prepoznatljivost kako na domaćoj, tako i na inozemnoj sceni.

image
PRESS

Danas na ZGDW-u svoje će proizvode predstaviti i drugi renomirani hrvatski proizvođači poput marke dizajnerskog namještaja od masivnog drveta Metoda, koja je na prošlogodišnjem izdanju festivala imala premijeru, te marka Nunc koja iz godine u godinu osvaja sve više ljubitelja minimalističkog i multifunkcionalnog namještaja. Osim vrhunskog dizajnerskog namještaja i razina predstavljanja bit će na najvišem svjetskom nivou. Prostoria i Milla & Milli predstavit će se na štandovima s milanskog Salone del Mobile, a Metoda s, netom završenog, pariškog Maison et Objeta. Broj izlagača i njihova raznovrsnost, ali i uvid u najnovije trendove i inovacije predstavljene na najprestižnijim svjetskim sajmovima, poslužit će kao sjajan pokazatelj napretka, kako samog festivala, pa tako i domaće industrije namještaja koja je u svega deset godina postigla nevjerojatan uspjeh.

image
PRESS

Na platformi Zagreb Design Weeka svjetskoj javnosti će se premijerno predstaviti i tri nove hrvatske marke Terrazza, Fjakka by Belina i Conture koje će svojim jedinstvenim dizajnom obogatiti najveće izdanje festivala. Pronaći će se i nekoliko stranih brendova dizajnerskog namještaja koji će na jubilarnom izdanju ZGDW-u doživjeti hrvatske premijere. Tako će se na ovogodišnjem ZGDW-u pojaviti Volumen, Woak, Garda, Mobello, Rinocca uz već afirmirane dizajnerske brendove poput Artisana, Tokia, Evolute, Bokarta, BoConcepta, Luminisa, Iverpana, Bluetaga, Luminisa, Filipa Gordona Franka, Tabushija i Good Placea.

image
PRESS © CHRISTIAN B // YELLOWS STUDIO

Izložba finalista ZGDW nagrade održava se u paviljonu 7, dok su proglašenje pobjednika i dodjela nagrada organizirani na dan otvorenja u 20:30 h. Posjetitelji će ovdje moći vidjeti i izložbu suvremenog bugarskog dizajna, radove studenata devet fakulteta i škola te ZGDW market na kojem će sami dizajneri prodavati svoje proizvode.

Srijeda je posvećena modi i počinje projekcijom dokumentarnog filma o Dries van Notenu, nastavlja se panelom o uličnoj modi koji organizira Ali Mirza Mulabegović i završava ZGDW modnom revijom koja osim hrvatskih dizajnera predstavlja i Ljubljana Fashion Week. Dokumentarni film o Romanu Artioliju i razgovor s režiserom Thomasom Perathonerom, planiran za četvrtak, organiziran je u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu. Petak poslijepodne razgovarat ćemo o umjetnoj inteligenciji o dizajnu. Sanja Rotter će održati predavanje o kultnom brendu Sebastian, koji je 1980-ih osmislila Ljuba Gamulin.

image
PRESS

Paralelno s programom ZGDW-a na Velesajmu, u drugim će se paviljonima odvijati komplementarni sajmovi: Art Zagreb (7), Ambienta (8A i 9), Hotel&Gastroteh (11D) i Arhibau (10A i 11). Zajednički program uključuje koncerte Porto Morto, Denis & Denis, te Auf Auf Wiedersehen. Sve informacije od jubilarnom izdanju Zagreb Design Weeka možete pronaći na službenoj stranici festivala i društvenim mrežama Instagramu i Facebooku.

Linker
28. travanj 2024 20:13