Malo carstvo

Kako urediti dječju sobu: Stvorite kutak za kreativnost i učenje

Osim prostora za igru, dječja soba treba imati dio namijenjen pisanju zadaće i kreativnom izražavanju.

Uređenje dječje sobe nije lak zadatak, pogotovo kad vaš mališan krene u školu. Tad ona prestaje služiti samo za igru i treba je opremiti novim namještajem - radnim stolom i stolicom, policama za knjige, organizatorima za pisaći i crtaći pribor, adekvatnom rasvjetom za čitanje, ali i brojnim drugim sitnicama koje će boravak u radnom kutku djetetu učiniti što ugodnijim i poticajnijim, jer samo će tako ondje rado boraviti.

image

Kutak za učenje i kreativnost.

SEREZNIY/DPPHOTO/PROFIMEDIA

Osim za ispunjavanje školskih obaveza, taj bi mu dio trebao služiti i za zadovoljavanje vlastitih kreativnih impulsa, bilo da je o crtanju, pisanju, modeliranju ili nečem drugom riječ. Najvažniji komad namještaja koji valja pažljivo odabrati za dječji radni kutak je radni stol.

image

Pisaći stol Juniro, 720 kn, Prima

PRESS

Njegova ploha treba biti dovoljno velika da na nju stane sve što je školarcu potrebno za učenje ili pisanje domaće zadaće, a poželjno je da ima i prostor za pohranu u kojem će mu se sve što treba nalaziti nadohvat ruke.

image

Retro radni stol 899 kn, Zara home

PRESS

Važno je voditi računa i o visini stola kako bi za njim mogao sjediti u udobnom položaju, što neće biti slučaj ako mu radna ploha bude previsoko ili prenisko. Kako dijete bude raslo, stari stol će trebati zamijeniti novim i višim, no postoji način da izbjegnete taj trošak. Na tržištu se danas nudi širok izbor podesivih stolova čija se visina može prilagođavati, a prilikom kupnje takvog rješenja odlučite se za kvalitetnije modele koji će moći potrajati dulji niz godina.

image

Stolac od brezinog drveta 299 kn, Ikea

PRESS

Drugi ključan komad namještaja je radna stolica koja treba biti ergonomski oblikovana, udobna i po mogućnosti također podesive visine odnosno naslona. Dok sjedi na njoj, djetetu stopala trebaju biti na podu, a koljena savijena pod pravim putem jer pravilan položaj sjedenja esencijalan je za zdravlje kralježnice. Neka dijete odabere onu koja mu je najudobnija i čija mu se boja najviše sviđa, jer to što je riječ o radnom dijelu ne znači da treba biti lišen šarenila tipičnog za dječju sobu.

image

Radni stol Dream i stolica Bunny, cijena na upit, www.circu.net

PRESS

To se odnosi i na zidove, a one u radnom dijelu preporučljivo je obojiti u nježnije nijanse, jer bi one previše jarke mogle ometati koncentraciju. Element razigranosti unijet će razni zidni ukrasi i drugi detalji koji će oraspoložiti dijete i motivirati ga za učenje i stvaranje.

Svakako ga uključite u uređenje njegova radnog kutka pa zajedno birajte namještaj i detalje kojima ćete ga opremiti.

Linker
16. travanj 2024 03:59