Povratak u Karlovac

Marinko Leš otvorio nam je vrata raskošnog doma od 90 kvadrata

Glumac i voditelj zamijenio je skupe zagrebačke kvadrate znatno povoljnijima u rodnom gradu: obnovio je derutni stan u zgradi iz 19. stoljeća te stvorio prostor koji odražava njegov hedonistički duh.

"Uživao sam odrastajući u Karl­­ovcu, cijelo djetinjstvo sam s bakom odlazio na rijeku Koranu. Bilo je predivno sve do moje 13. godine, kada je počeo rat, no, srećom, sva sam ratna sjećanja pospremio u jednu ladicu i nemam traume, a svoj grad danas gledam sasvim drugim očima", govori glumac, spiker i radijski voditelj Marinko Leš, koji je dobrih 13 godina proveo na HRT-u kao vo­­ditelj Vijesti i "Dobro jutro, Hrvatska", sve dok mu se 2010. nisu zahvalili na suradnji. Iako je nakon srednje škole došao u Zagreb, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu i Akademiji dramske umjetnosti te napravio karijeru, srce ga je sve ove godine vuklo u Karlovac. I u jednom je trenutku shvatio da mu više nije dovoljno samo ljeta provoditi u gradu na četiri rijeke, u kojem su, osim toga, stambeni kvadrati znatno jeftiniji nego u Zagrebu te je preklani kupio stan na glavnoj karlovačkoj promenadi. U zgradi koju je 1880. izgradio, i u njoj živio, tadašnji gradonačelnik Ivan Banjavčić.

image

Dnevni boravak ima 30 kvadrata i u njemu dominira golema kutna garnitura

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

"Stan je bio vrlo derutan i tražio je kompletnu adaptaciju. U prizemlju je, zbog čega sam dugo oklijevao, a kad sam ga napokon otišao pogledati, odmah sam imao viziju tog prostora u budućnosti. Moji su roditelji, doduše, bili zgroženi kada su vidjeli što sam kupio. Nekretnina je dio kulturnog dobra i čim sam dobio sve dozvole, krenuo sam u akciju. Sve sam radio sam, od grubih fizičkih radova do uređenja interijera od 90 četvornih metara. Restaurirao sam kompletnu stolariju jer nijedan stolar nije pristao to raditi: skidanje šest slojeva boje izuzetno je naporno i dosadno. Električara sam angažirao da postavi samo jednu utičnicu i cijelo vrijeme snimao to što je radio pa sam ostale riješio sam. S takvim stavom adaptacija je trajala samo tri mjeseca", govori Marinko.

image

Iz spavaće sobe pogled se prostire na dnevni boravak

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Od originalnih dijelova stana iz 1880. ostali su samo parket i dovratnici, koji stanu daju poseban šarm. U odabiru namještaja i detalja za uređenje spajao je naizgled nespojivo pa se tako u kutu njegova prostranog dnevnog boravka nalazi peć na drva dok sa stropa vise raskošni lusteri s kristalima te podne i stropne svjetiljke koje su u stilskom kontrastu s ostalim elementima.

Iako nije bio rastrošan tijekom uređenja te je stan lišen skupih dizajnerskih komada, na stropnoj rasvjeti nije štedio. Lustere je naručio iz Italije, dok je sav ostali namještaj nabavio u zagrebačkim trgovinama.

image

Luster od 20 kilograma savršeno pristaje na izvorni strop iz 1880. godine

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

"U oblikovanju prostora odredili su me visoki stropovi, velika dvostruka vrata i ostali elementi tipični za gradnju tog doba. Jer, da sam uređivao stan u novogradnji, sigurno bih odabrao drukčiji stil. Prioritet mi je ipak bila funkcionalnost, a tu sam nailazio na razne prepreke. Primjerice, tijekom uređenja radne sobe, koja je ujedno tonski studio pa zvučna izolacija mora biti besprijekorna s obzirom na to da u njoj snimam reklame.

Osim što je to najmanja soba u stanu, otvorenog je tipa jer je dio dnevnog boravka pa nisam htio spužve na četiri metra visokim zidovima, nego suvremeni izolacijski materijal koji je prebojan na isti način kao ostatak stana. Možda izgleda jednostavno, ali ta sobica zadala mi je najviše glavobolje", govori Marinko, koji i nakon dvije godine uživa u svakom kutku stana iz kojeg se pogled proteže na karlovačku šetnicu prepunu zelenila. A najviše ga razvesele reakcije prijatelja kad prvi put uđu u stan.

image

Marinko Leš u svom domu u Karlovcu

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

"Stan je odraz moje osobnosti - nije asketizam, ali nije ni kič. Rekao bih, čisti hedonizam! Svima se sviđa, čak i mami kojoj nije bilo jasno zašto sam ga kupio. Jedino je moj otac ostao ravnodušan", smije se glumac.

image

U hodnik je smjestio sliku Zdravka Pala ‘Trake‘

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Iako ne voli pretrpane prostore, Marinko Leš priznaje da ne može odoljeti lijepim svjetiljkama, svijećama, vazama i - cvijeću. Iz zagrebačkog je stana donio tri metra visok fikus te božićnu zvijezdu staru sedam godina. U spavaćoj sobi, koja je povezana s dnevnim boravkom, nalazi se golemi walk in ormar, a garnitura za sjedenje ispred televizora natrpana je jastucima - kojima su svoje pseće krevetiće zamijenila njegova tri jorkširska terijera, Ari, Porto i Pepi.

image

Ari, Porto i Pepi, psići koje je udomio uživaju u pogledu kroz prozor

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

U kuhinji, koju je opremio u Ikei, najviše voli pripremati kolače po francuskim recepturama, no kako pazi na svaki kilogram koji bi mu mogao smetati na sceni, bira zdrave i niskokalorične namirnice.

image

Kuhinja u domu Marinka Leša u kojoj dominira golemi hladnjak

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Naime, nakon dugo vremena vratio se na kazališne daske, i to na poziv Senke Bulić, intendantice HNK-a u Varaždinu. Ondje priprema predstavu "Buba u uhu", dramu Georgesa Feydeaua koju će režirati srpska redateljica Snežana Trišić. Iako mu nedostaje televizija i sa sjetom govori o danima provedenim na HRT-u, u fokusu mu je sada rad na predstavi zbog koje svakodnevno putuje iz Karlovca u Varaždin. I zbog koje sad rijetko boravi u svom lijepom domu.

U nastavku pogledajte još sjajnih fotografija naše Neje Markičević u dojmljivom stanu Marinka Leša.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image

Kuhinju je opremio u Ikei

NEJA MARKICEVIC/CROPIX
Linker
16. travanj 2024 07:06