Kreativna zona

Na istarskoj obali otvorena nova galerija koja podržava umjetnice koje žive more

U Rovinju je concept store i galerija koja nudi raznovrsni izbor predmeta te umjetnina inspiriranih velikim plavetnilom.

U bajkovitom ozračju centra Rovinja nedavno je otvorena prodajna galerija Moje more koja će oduševiti sve ljubitelje domaćeg dizajna i ručnog rada. Iza projekta stoje dvije sestre, umjetnice Ira i Rina Barbarić, koje naglašavaju da je galerija osmišljena kao jedinstveni prostor koji na jednom mjestu okuplja radove i proizvode "kreativnih žena koje žive od mora, s morem i uz more", promičući tri njima važna načela - kreativnost, autentičnost i održivost.

image

Brend ESTON TECO Tanje Blašković

GORAN SEBELIC CROPIX

U galeriji se mogu naći razni uporabni i ukrasni predmeti poput lampi, šalica, vaza, posteljina, ukrasnih jastuka, podložaka, ručnika, parea, naušnica i ostalih radova umjetnica iz cijele Hrvatske, među kojima su i same vlasnice. Naime, Ira i Rina su osim galerije pokrenule i brend Moje more, koji je ime dobio prema nazivu Rinine izložbe održane prije godinu i pol. Etablirana ilustratorica i dizajnerica tijekom lockdowna je napravila seriju radova "Moje more", izloženu prije godinu dana u zagrebačkoj galeriji 36 Mountains. Nastala je, kaže, tako što je u jednom potezu tintom ispisivala kao mantru na papirima riječi moje more.

image

Iza figurica stoji brend LUCIKA od umjetnice Lucije Lesić

GORAN SEBELIC CROPIX

"S ispisivanjem tih riječi prikazuje se konstantno vraćanje moru i meditativno stanje koje nas preplavljuje dok smo uz njega. Sve se to može vidjeti na dizajnu i uzorcima koji se protežu kroz naš brend. Rodom smo iz Kostrene, more je naš dom i mislim da je ovo jedan od lijepih načina kako da izrazimo svoju ljubav prema njemu", govore Rina i Ira, koja je dugo sanjala o vlastitoj galeriji.

image

Ukrasne jastučnice su djelo same vlasnice Rine Barbarić koja stoji iza brenda ‘Moje more‘, a u galeriji se mogu kupiti i dječje slikovnice zadarske književnice Anđele Rončević

GORAN SEBELIC CROPIX

"Budući da imam udrugu za promicanje kulture i umjetnosti u Zagrebu, u sklopu koje sam održavala izložbe i umjetnička druženja u svom stanu, počela sam razmišljati o toj opciji i presretna sam što se ostvarila", kaže Ira. "Osim proizvoda njihovog brenda, u galeriji se mogu razgledati i kupiti radovi riječkog brenda DORA, Earth Wind Desire i Bioeterica, Ane Cvitić, Josipe Krolo i Lucije Lesić, a o tome da podržavaju svaki aspekt umjetnosti govori i činjenica da je zadarska spisateljica Anđela Rončević kod njih imala predstavljanje svoje dvije dječje slikovnice, "Smokve za Oliveru" te "I will swim and my daughter will swim too!".

image

Keramičke figurice brendova ‘Moje more‘ i ‘Lucika‘

GORAN SEBELIC CROPIX

Svoju ponudu planiraju proširiti radovima i nekih novih stvaralaca koji kroz svoje radove održavaju tradiciju i kulturnu baštinu primorskih krajeva.

Linker
17. travanj 2024 20:54