GRUNTOVNICA

Ovo je zgrada u Zagrebu kojom su oduševljeni i strani magazini o arhitekturi

Gruntovnica je od otvorenja početkom godine višestruko nagrađivana, a primijetili su je i cijenjeni strani magazini koji prate arhitekturu.

Početkom ove godine otvorena je nova zagrebačka Gruntovnica. Pod punim nazivom Zemljišnoknjižni odjel Općinskog građanskog suda u Zagrebu, nova se zgrada Gruntovnice nalazi u Prilazu baruna Filipovića, točno preko puta Laube. Smještena je u rekonstruiranoj zgradi Male Jašionice, djela nekadašnjeg austrougarskog vojnog kompleksa, a obnovljena zgrada istaknute crvene boje dobila je svoju stakleno-čeličnu nadogradnju.

image
BOSNIĆ-DOROTIĆ
image
BOSNIĆ-DOROTIĆ

Autor arhitektonskog projekta je Davor Bušnja iz ureda MORE arhitekture s nizom suradnika, a projekt je nagrađen najvažnijim domaćim arhitektonskim priznanjima u 2023. – nagradom „Vladimir Nazor“ Ministarstva kulture i medija RH u kategoriji arhitekture i urbanizama te nagradom „Viktor Kovačić“ Udruženja hrvatskih arhitekata, godišnjim strukovnim priznanjem za najuspješnije postignuće u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva. Važnost projekta prepoznata je i izvan granica Hrvatske te je Gruntovnica jedan od domaćih kandidata nominiranih za prestižnu nagradu Europske Unije za suvremenu arhitekturu - Mies van der Rohe Award 2024, a nedavno je objavljena i na najčitanijim svjetskim online magazinima za arhitekturu; Archdaily i Divisare.

image
BOSNIĆ-DOROTIĆ
image
BOSNIĆ-DOROTIĆ

Arhitekt Davor Bušnja naglasio je da je rekonstrukcija Male Jašionice iznimno složen projekt i uspješan pokušaj transformacije građevine iz 1903. godine u suvremeni prostor Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Zgrada je dio budućeg Trga pravde u Zagrebu, prvonagrađenog rješenja iz javnog natječaja, koji bi u budućnosti na jednom mjestu trebao objediniti sve zagrebačke sudove - općinski, trgovački, visoki trgovački, županijski, upravni i visoki upravni.

image

Autor: Davor Bušnja/Tvrtka: MORE arhitekture/Projektni tim: Zrinka Mrković-Mračić, Margareta Jelačić Jagodić, Ivan Milonja, Tomi Šoletić, Léa Quenet, Vedran Škopac, Davor Bušnja

BOSNIĆ-DOROTIĆ
image
BOSNIĆ-DOROTIĆ

Zgrada male natkrivene jašionice bila je dio austrougarskog vojnog kompleksa, a zbog svoje izvorne namjene vrlo je karakterističnih proporcija i tlocrtnih dimenzija. Opsežnost programa nove namjene, u kombinaciji sa specifičnim formatom zgrade, rezultirali su potrebom da se postojeći volumen poveća dogradnjom. Rekonstruirana zgrada s novim dograđenim objektom smještena je u južnom parku budućeg kompleksa Trga pravde te je, istovjetno s ostalim zaštićenim objektima unutar kompleksa bivše vojarne, tretirana kao paviljon u zelenilu. Visoko zelenilo oplemenjuje radni ambijent i implicira produžetak javnog parka u interijer zgrade.

image
BOSNIĆ-DOROTIĆ
image
BOSNIĆ-DOROTIĆ
image
BOSNIĆ-DOROTIĆ

Jedan od ključnih ciljeva projekta također je bio očuvanje suodnosa i specifičnog dijaloga između male i velike jašionice, također zaštićene i rekonstruirane zgrade smještene preko puta ceste, današnjim popularnim zagrebačkim galerijskim prostorom Lauba. Ove dvije povijesne građevine zajedno čine važan dio arhitektonske baštine Zagreba.

Programski zadatak za novu zgradu Općinskoga građanskog suda uključivao je velik broj radnih prostorija specifičnih zahtjeva po pitanju kontrole pristupa i dostupnosti te režima korištenja. Razina dostupnosti sadržaja varira od potpuno kontroliranih prostorija arhive, isključivo radnih prostora za referente, građanima povremeno dostupnih sudnica koje funkcioniraju istovremeno i kao uredi, pa do šalter sala s najvećom razinom dostupnosti za građane.

image
BOSNIĆ-DOROTIĆ
image
BOSNIĆ-DOROTIĆ
image
BOSNIĆ-DOROTIĆ

Prostor je organiziran fokusirajući se na svjetlo kao ključan element za radne prostore sudaca i zaposlenika. Postojeći zidovi od opeke stare Jašionice nalaze svoj pandan i svojevrstan odraz u servisnim kubusima zazidanim od glazirane opeke ili pak u translucentnoj opni raspravnih dvorana, koje su omeđene staklenom opekom. Uvođenjem transparentnih materijala, staklenih pregrada i zidova od staklenih cigli, postignuta je prirodna osvijetljenost i preglednost prostora.

Linker
21. studeni 2023 18:31