U gradu, a zeleno

Pametno ulaganje u budućnost: Zavirite s nama u ‘nevidljivi‘ dom Bobe Blašković

Urednica portala za interijere i dizajn piše o preseljenju svoje obitelji u novu kuću, koju su iz temelja adaptirali te je opremili smart sustavima i dizalicom topline što je energetski isplativije i bolje ekološko rješenje.

U prvom stanu sretan si što si se preselio u svoj novi dom, u drugom već želiš nešto više i spreman si uložiti u poneki dizajnerski komad, a u trećem počinješ ulagati u dugotrajnost, kvalitetu, tehnologiju, smart sustave i ono “nevidljivo”. Otprilike to su moja zapažanja u 15 godina bavljenja interijerima i obilaska stotine domova… I naša priča je slična. Suprug Dražen Banković je arhitekt i godinama se bavi projektiranjem kuća, hotela, ureda i interijera, ja sam godinama u medijima u tematici uređenja interijera i urednica sam portala za interijere i dizajn Dblog.hr. Ovo nam je treća zajednička nekretnina i odlučili smo da u njoj uložimo u ono “nevidljivo”.

image

Dnevnim boravkom dominiraju sofa Calligaris i fotelje Miniforms

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Naime, naša priča je klasična. Živjeli smo u malom stanu kao par, dobili smo djecu, sinove Fabijana i Lovru, i preselili se u dvostruko veći stan. Djeca iz godine u godine rastu, imaju sve veće potrebe za prostorom i znali smo da ćemo morati tražiti nešto veće. Odluku o preseljenju požurio je lockdown, korona i potres te naša spoznaja da želimo živjeti bliže prirodi, u zele­nilu, a istovremeno ipak u gradu. Shvatili smo da ne želimo trošiti vrijeme na prometne gužve i da nam odgovara rad od kuće. Zato smo odlučili potražiti kuću u kojoj ćemo moći sve smjestiti na jednu adresu - i dom i ured, studio, hobije…

image

Iz dnevnog boravka ulazi se direktno u vrt

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Kada nešto jako želiš i imaš jasnu viziju o tome, obično se sve nekako posluži i to se dogodi. Tako se nama dogodilo da smo nakon prvog poziva iz oglasnika pronašli kuću u širem centru Zagreba u kojoj sada živimo.

Kuća nije bila idealna, ali smo u njoj vidjeli veliki potencijal.

image

Pomoćni stolići talijanskog brenda Calligaris

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Svidjela nam se lokacija, vizure i pogledi, obilje dnevnog svjetla, divno okuženje i mali vrt koji neće iziskivati puno obaveza. Svidjelo nam se što kuća ima četiri etaže, pa možemo jasno funkcionalno odvojiti cjeline. Na jednoj etaži ured, na drugoj dnevna zona s dnevnim boravkom, blagovaonicom i kuhinjom, na trećoj etaži spavanje, a na četvrtoj dječje tinejdžersko carstvo. No, morali smo napraviti neke kompromise te podijeliti uređenje po fazama.

image

Komodu potpisuje bosanski brend Gazzda

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Znali smo da moramo odustati od sna o dvoetažnom dnevnom boravku s galerijom, od mini wellnessa sa saunom, da ćemo neke stvari morati malo odgoditi… No, zapravo to sve nije ni važno. Ne možeš uvijek sve imati, tko zna, možda to ostavljamo za neki drugi projekt…

No, s obzirom na to da imamo mnoga tuđa i vlastita iskustva, znali smo da s kućom ne želimo žuriti i ugrađivati “privremena” rješenja. Privremeno često postane trajno, zato smo mi sve što se ugrađuje napravili maksimalno kvalitetno.

Kuću smo ogolili do nosive konstrukcije i napravili kompletno nove podove, sve instalacije, prozore, vrata, sustav grijanja i hlađenja…

image

Blagovaonica je opremljena stolom i stolcima Miniforms te Grupinom visećom lampom iz kolekcije Arigato

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Budući da sam zimogrozna te sam navikla živjeti u stanovima s centralnim grijanjem u kojima se hoda cijele godine u kratkim rukavima, važno mi je bilo da kvalitetno riješimo sustav grijanja i hlađenja.

Kuća je prije imala plinsko centralno grijanje koje smo odlučili maknuti i prebaciti se na energetski puno isplativije i više ekološko rješenje - dizalicu topline. Prema proračunima prije poskupljenja energenata, takvo ulaganje isplati se za pet do sedam godina, ovisno o podneblju i načinu korištenja. Budući da energenti sve više poskupljuju, dileme su se svodile samo na to koji model dizalice topline odabrati te kojeg proizvođača. Naime, postoje dizalice topline za 50.000 i 150.000 kuna, a razlika prvenstveno ovisi o kapacitetu, snazi grijanja i hlađenja, renomiranosti proizvođača, energetskoj učinkovitosti…

image

Bobi je suprug Dražen za jedan rođendan darovao Vitrinu skulpturu ptice koja ima posebno mjesto u novoj kući

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Tjednima smo istraživali opcije, razgovarali s mnoštvom stručnjaka za grijanje, napravili strojarski projekt, fiziku zgrade i na kraju odabrali Bosch dizalicu topline zrak - voda te s njom riješili grijanje, hlađenje i toplu vodu. Laički rečeno, ova dizalica topline nam omogućava da se za jednu uloženu kunu, grijemo (a ljeti hladimo) kao za četiri. To znači da su nam trenutačno režije za kuću od 170 kvadrata jednake kao što su nam bile u našem prvom stanu od 37 kvadrata.

Nevjerojatno. Svaki mjesec se suprug i ja čudimo i sa smiješkom na licu uspoređujemo tablice s režijskim izdacima. Tu treba naglasiti da mnoge stvari i dalje u kući nismo dovršili do kraja - nismo napravili novu fasadu, niti dodatno izolirali krov, niti ugradili solarne panele (što sve planiramo u budućnosti), no očito da su kvalitetni trostruki prozori i ulazna vrata s toplinskom izolacijom te dizalica topline već postigli značajne energetske uštede. Naime, podcrtala bih riječ kvalitetno. Kod odabira prozora, staklenih stijena i vrata, ali i ostalih elemenata u interijeru, jako smo pazili na kvalitetu, tehničke karakteristike, dugotrajnost i finoću detalja.

image

‘Odluku o preseljenju, požurili su u lockdown, korona i potres te spoznaja da želimo živjeti bliže prirodi, a ipak u gradu‘, ističe urednica portala za interijere i dizajn

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Kako smo oboje veliki ljubitelji prirodnih materijala i drva, odlučili smo se za drvo-aluminij prozore s trostrukim staklom te kombinacijom žaluzina i roleta iz hrvatske tvornice Lokve iz Gorskog kotara. Sobna i ulazna vrata su Hӧrmann, i to modeli s izvrsnim toplinskim karakteristikama koje štede energiju. Za podove smo odabrali paket hrvatske tvornice Mopar, i to chevron u dnevnoj zoni, a riblju kost u spavaćim sobama. U uredskom dijelu koji ima doticaj s izlazom na vrt odabrali smo mikrocement u svijetloj boji, koja je pridonijela osjećaju prostornosti.

Po istom principu - kvalitetno, dugotrajno, energetski štedljivo, ekološki te po mogućnosti hrvatsko - odabrali smo i druge komade u domu.

Većina namještaja je talijanskog brenda Calligaris, koji ima tvornicu prerade drva u Gorskom kotaru. Imamo komade namještaja hrvatskih dizajnera Grupe, Numena i Prostorije, Regular Company, bosansko-hercegovačkog brenda Gazzda, vintage komade Nike Kralja, Thoneta... Te poneki dizajnerski predmet s potpisom Vitre, Morosa, Miniformsa, New Worksa, Haya, Normann Copenhagena… Veliku pažnju posvetili smo i rasvjeti te odabrali klasike talijanskih dizajnera iz 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća.

S obzirom na ljubav prema dizajnu, većinu tih komada godinama sakupljamo, tako da smo puno stvari preselili iz prošlih stanova.

image

‘Od početka smo znali da s kućom ne želimo žuriti i postavljati privremena rješenja jer ona često potraju‘, rekla nam je Boba

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

No, jako važno nam je da ne živimo u muzeju arhitekture i dizajna, nego da je naš životni prostor posve opušten, normalan, prirodan te odraz naših karaktera i životnog stila.

Jer dom su ljudi, prisnost, opuštenost, a ne komadi namještaja i tehnike.

image
GLORIA PRODUKCIJA
Linker
25. travanj 2024 22:33