BILJANA BLIVAJS/CROPIX
INTERIJER

Pogled koji oduzima dah: Zavirite u vilu iznad Mošćeničke Drage

Bajkovita vila na četiri etaže iznad Mošćeničke Drage, čiji su vlasnici Desanka i Mladen Cupać, posve je stopljena s okolišem: u interijerima prevladavaju prirodni materijali, a tri impresivne terase te unutarnji i vanjski bazen primjer su pritajenog luksuza.

Bajkovita vila na četiri etaže iznad Mošćeničke Drage, čiji su vlasnici Desanka i Mladen Cupać, posve je stopljena s okolišem: u interijerima prevladavaju prirodni materijali, a tri impresivne terase te unutarnji i vanjski bazen primjer su pritajenog luksuza.

Nove, osobito su­­vremene građevine u mjestima tradicionalne gradnje izazivaju divljenje, ali i kritike, te potaknu raspravu između struke i susjeda u čijoj su blizini sagrađene. No, unikatna četveroetažna moderna kuća u obliku trokuta iznad Mošćeničke Drage sjedinila se sa suhozidima, šumom i okolnim kućama, Kvarnerskom obalom i morem te obližnjim otokom Cresom, tvoreći gotovo nestvarnu cjelinu pa je domaćinima postalo normalno da se na strmoj planinskoj cesti svako malo zaustavi neki automobil kako bi putnici uživali u pogledu na neobičnu građevinu.

image

Gornje etaže kuće su u obliku trokuta kako bi iz svake prostorije pogled bio ist

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

A najljepši kompliment dobili su od susjede iz obližnjeg mjestašca Sveta Jelena, koja svakodnevno prolazi tim putem. Zagovornica autohtone gradnje i čuvanja iskonskog krajolika svoj je komentar ostavila na Facebook profilu riječkog arhitektonskog studija R.M.A., čiji projektanti Igor Rukavina, Saša Meničanin i Antony Jozef stoje iz ovog modernog zdanja.

"Kad je počela gradnja, susjeda je bila ljuta smatrajući da će kuća biti "šaka u oko" s obzirom na ostale i po više od stoljeća stare kuće u tom kraju. Potom bi svako malo dolazila pogledati kakvo to čudovište niče. I kad je 500 četvornih metara prostrana kuća bila gotova, željela ju je, priznaje, mrziti i kritizirati. No, jednostavno se zaljubila, i kad se god vozi tuda, jedva čeka da dođe do nje i iznova se divi građevini koja je, umjesto da strši, posve stopljena s okolinom", kaže ekonomistica Desanka Cupać, koja se više od 15 godina sa suprugom Mladenom, pomorcem, u njihovoj tvrtki M.C. Grupa smještenoj u Opatiji, gdje imaju stan, bavi turizmom.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Dvije kuće za turiste u dva istarska sela projektirao je također njihov dugogodišnji prijatelj Igor Rukavina, pa kad su se prije dvije godine, odlučivši turistima pružiti potpuni doživljaj Kvarnera - od prirode do arhitekture, jela i umjetnosti do energije tog podneblja - te pokazati da i u Hrvatskoj, na rubu Europe, postoji svjetski objekt, ponovno su ga pozvali. Vidjevši zemljište koje su kupili u trenu je rekao da je to mjesto gdje će se najbolje uklopiti nešto posve drukčije, okolne kuće dopuštaju moderan objekt i zamolio ih da ga puste da napravi nešto po svojem.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Kad je projekt bio gotov, bili smo oduševljeni. Bez riječi. Jer, ovako nešto nismo zamišljali ni u snu. Malo smo strahovali da će trokut biti agresivan u prostoru, no objasnio nam je da je etaža u obliku trokuta kako bi svaka prostorija imala isti jedinstven pogled na Kvarner. I najvažnije, stopio se u okoliš", govori Desanka Cupać, dodajući da i njihova djeca, Marko (16) i Petra (10), kad nemaju školskih obaveza, svaki slobodan trenutak s roditeljima dolaze u kuću. I dok se gradila, i sada kad je gotova. Uživaju u vanjskom i unutarnjem bazenu, ljetnoj kuhinji, wellnessu, a stariji Marko se oduševio kad je shvatio da do tamo može i gradskim autobusom - s društvom i bez roditelja.

image

Kuhinja, blagovaonski stol te svi drveni komadi i zidne obloge izrađeni su po narudžbi kod stolara (

BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image

Sjedeća garnitura Samoa, stolac-fotelja Prostoria i talijanski stolići u boravku čiji neobrađeni betonski zid ukrašavaju slike Jasne Šikanje, spajajući umjetnost i suvremenu arhitekturu

BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Luksuzna kuća, koja je napravljena i za na­­jam i za život obitelji Cupać, imala je i ne­­sva­­kidašnje otvorenje, baš kakvo ovakvo zda­­nje i zaslužuje. Naime, Daniela Urem i Ig­­or Rukavina, osnivači organizacije Rijeka Underground koja okuplja suvremene likovne umjetnike iz tog kraja, za otvorenje kuće organizirali su izložbu njihovih radova - slika, skulptura, umjetničkih intervencija u prostoru, videouradaka i zvučnih instalacija. Na taj su način - prvi put u Hrvatskoj - uzvanicima pokazali koliko je važno da suvremena likovna umjetnost bude u suvremenim arhitektonskim objektima, pa je kuća za stanovanje, odnosno suvremeni životni prostor postao su­­vremena galerija. Na taj se način, objasnili su, izbjegava unošenje predmeta koji ne odgovaraju stilu i ambijentu ili nisu na razini projekta.

image

Skulpturu kipara Gorana Nemarnika vlasnici su otkupili na izložbi postavljenoj prilikom otvorenja kuće, koju je projektirao riječki arhitektonski studio R.M.A

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Za interijer smo bili zaduženi suprug i ja, znali smo što želimo pa je većina namještaja i zidnih obloga napravljena po narudžbi. Ostatak smo dugo tražili, obilazili trgovine u zemlji i Italiji, a suprug je pomoću programa za uređenje svaki komad prvo stavio u prostor da vidimo kako bi se uklopio, a tek potom bismo ga kupili. To je veliko istraživanje, vrlo je lako pogriješiti. Treba biti dosljedan osnovnoj ideji, bojama", objašnjava vlasnica.

Na prvoj etaži, gdje je i ulaz u kuću, smješteni su garaža i prostorija s tehničkim postrojenjima, od onog za podno grijanje i vodu do rashladnog sistema i komore koja održava vlažnost zraka. Iznad je suvremeno opremljen wellness, u kojem su bazen s dijelom za hidromasažu, finska sauna, teretana te ležaljke na terasi, a pomična vrata od vlaknasto-cementnih ploča omogućavaju i privatnost i sunčanje.

image

Dio luksuznog wellnessa su i finska sauna te unutarnji bazen s dijelom za masažu i ležaljkama

BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Na trećoj su etaži dnevni boravak s blagovaonicom i kuhinjom, ljetnom kuhinjom i natkrivenom terasom s bazenom, a na četvrtoj četiri sobe s terasama. Sve su etaže povezane i liftom jer nositi kofere do soba ili hrpu namirnica do kuhinje baš i nije lako pješice, po stepenicama obloženim drvetom.

image

Jedinstven pogled iz spavaćih soba osiguravaju staklene stijene, a privatnost pomični paravani od alubonda

BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Najbolje se osjećam na terasama na trećoj ili četvrtoj etaži. Ona na trećoj posve je otvorena, natkrivena, no kako je Igor mislio na sve, pa i na vremenske uvjete te gdje izlazi i zalazi sunce, postavljena je tako da smo stalno u zavjetrini pa zavaljeni u garniture za sjedenje bez problema gledamo u zapjenjeno more i kišu. A bazen je pak od jutra do večeri osunčan. Ipak, još mi je draža najgornja terasa gdje uz kavu mogu sjediti satima. Kao da sam na vrhu svijeta. Šuma u čijim se krošnjama prelijeva barem 30 nijansi zelene, more, mir, tišina, pogled na cijeli Cres, Unije... Odmor za tijelo i dušu", otkriva Desanka Cupać, dodajući da se, kad ju je suprug doveo do tog terena, u njega zaljubila na prvi pogled.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image

Garnitura za najvišu terasu izrađena je po narudžbi

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Bio je to onaj osjećaj kad u dućanu ugledam cipele ili torbicu i već s ulaza znam da je to ono što želim", kaže, sretna što je njezin suprug pronašao ovakvo zemljište s bajkovitom pogledom.

Linker
27. travanj 2024 07:10