obiteljsko gnijezdo

Prozračno, nježno i sa stilom: Zaljubit ćete se u ovaj maštovito uređen zagrebački stan

Iako je njen stan privukao veliku pažnju na Instagramu, vlasnica priznaje da postoje neke stvari koje bi promijenili

"Moderna klasika" riječi su kojima vlasnica upečatljivo uređenog zagrebačkog stana opisuje svoj životni prostor. Riječ je o trosobnom stanu sjeverno-južne orijentacije s dvije velike terase, a unutarnji dio stana čine ulazno stubište i hodnik, spavaća i dječja soba, kupaonica, WCi kuhinja otvorenog tipa s blagovaonom i dnevnim boravkom.

I prije nego što se bacila u koštac s uređenjem stana, vlasnica je jako dobro znala što želi, a što se nikako neće vidjeti u njenom stanu.

"S obzirom na to da smo stan tražili otprilike dvije godine, a i općenito me zanima uređenje interijera, u periodu do kupnje stana sam imala već mapu u mobitelu s popriličnim brojem inspiracijskih fotografija. Puno smo stvari odlučili u hodu, puno se toga mijenjalo kroz proces uređenja, međutim za neke elemente sam bila sigurna da će biti takvi i prije nego smo stan uopće pronašli i kupili. Naprimjer, znala sam da ćemo imati biblioteku, iako nisam znala gdje će biti smještena ni kako će točno izgledati. Kad bi stan imao radnu sobu, možda bismo je smjestili tamo", otkriva nam vlasnica stana.

Znala je i da će kuhinja biti zelena, a ormari izrađeni po mjeri, od poda do stropa, te da će imati profilacije. Ono što se neće vidjeti u stanu su radijatori, koje je odlučila zakloniti maskama. Na popisu "zabranjenih" komada u ovom stanu bila je i kutna garnitura, parket u kuhinji, pločice koje su imitacija parketa u bilo kojem dijelu stana, niski ormari, kratke zavjese, kuhinja koja bar u jednom dijelu nema elemente od poda do stropa, vidljivi hladnjak i preveliko spuštanje stropova.

Kako bi stropovi izgledali viši, izabrala je nešto duže zavjese koje se vuku po podu jer to vizualno izdužuje prostor, a uz njih je odlučila kombinirati zlatne detalje, poput pipa, kvaka i ručkica.

"Željela sam da je u dječjoj sobi veliki ormar s integriranom bibliotekom i željela sam da imamo tapetu ili u WC-u ili u kupaoni. Neke stvari sam pronašla nakon kupnje stana i odmah se zaljubila pa se sve ostalo moralo slagati s time. Primjerice, blagovaonski stol je meni lijep, poseban i definitivno drugačiji, ali i vrlo specifičan pa smo neke druge elemente birali upravo prema njemu. Na početku smo odlučili i da želimo staklenu vitrinu u kuhinji. Dakle, nešto davno prije, nešto kad smo vidjeli i osjetili stan, a ostatak smo onda pretraživali, birali i odlučivali u hodu", ispričala nam je.

U uređenju su se oslonili i na DIY, pa su tako fotelje iz dnevnog boravka godinama stajale na tavanu njenih roditelja sve dok ih vlasničin otac nije restaurirao. Tata je zaslužan i za izgled blagovaonskog stola - bravar je napravio metalnu konstrukciju, a tata se pobrinuo za gornju ploču.

Iako im se, kao i većini onih koji se upuste u adaptaciju stana, u tom trenutku činilo da radovi traju godinama, danas kad pogleda unazad shvaća da su zaista brzo uredili stan.

image

Vlasnica je jako dobro znala što želi, a što se nikako neće vidjeti u njenom stanu

PRIVATNA ARHIVA

"Riječ je o novogradnji, ali smo radili neke preinake, tako da smo od onoga što smo zatekli ostavili samo parket i zidne pločice u kupaonici i WC-u, a sve drugo smo demontirali, rušili i mijenjali. Sve zajedno trajalo je manje od pola godine s time da smo prva dva do tri mjeseca s dizajnericom osmišljavali razmještaj, pozicije instalacija, električnih izvoda i rasvjetu, razgledavali salone, pretraživali online shopove, a aktivno s uređenjem smo počeli tek u travnju ove godine. Uselili smo sredinom srpnja", ispričala nam je.

image

Znala je da će u stanu biti biblioteka

PRIVATNA ARHIVA

Dodaje da su bili svjesni da neće sve teći glatko, a to se u konačnici i dogodilo.

"Zapravo imam osjećaj da je svugdje gdje bi zagrebli bio neki neočekivani problem, ali smo uz pomoć dizajnerice i njenih ideja takve izazove relativno brzo rješavali", napominje.

image

U uređenju su se oslonili i na DIY, pa su tako fotelje iz dnevnog boravka godinama stajale na tavanu njenih roditelja

PRIVATNA ARHIVA

Sad kad je sve gotovo, kaže da ima osjećaj da su dosad naučili sve što se moglo naučiti.

"Kad govorimo o uređenju, obično svi u glavi imamo sliku rasporeda i komada namještaja, ali to je samo deset posto. Najteže je sve ono što se ne vidi, baš zato što o tome najmanje znamo. U svakom slučaju, puno smo naučili. Naučili smo koji majstor radi koji dio, koliko okvirno traju pojedini radovi, red veličina cijena, redoslijed izvođenja radova... I da nikad ne plaćamo sve unaprijed! Idući put kad ćemo nešto uređivati sigurno će nam biti lakše jer sad znamo te neke stvari koje ovaj put nismo znali. I uz sve to, ja sam se pronašla u tome i shvatila da me uređenje interijera veseli", naglašava.

Iako je njihov stan privukao veliku pažnju na Instagramu, vlasnica priznaje da postoje neke stvari koje bi promijenili.

"Neke smo već mijenjali, neke ćemo prije, neke kasnije, a s nekima ćemo živjeti", zaključuje na kraju uz osmijeh.

Linker
25. travanj 2024 09:26