PROMO
Izniman uspjeh

Radni stol u stilu švicarskog nožića domaćeg studija među najboljima u Europi

Jedina su hrvatska tvrtka koja je ušla u finale četvrtog izdanja nagrada DesignEuropa što ih organizira Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo.

Jedina su hrvatska tvrtka koja je ušla u finale četvrtog izdanja nagrada DesignEuropa što ih organizira Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo.

Nagrade DesignEuropa što ih Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) organizira svake dvije godine prvi su put na četvrtom izdanju imale hrvatsku tvrtku kao finalista. Studio za dizajn Sobočan tako je ušao među četiri favorita za nagradu koja se dodjeljuje kao priznanje za istaknute zaštićene dizajne te utjecajnim dizajnerima u tom području.

Tvrtka Sobočan na natjecanju je sudjelovala s radnim stolom The Performer MOVO koji je najmanji od šest stolova MOVO linije namijenjene funkcionalnim kućnim uredima. Dizajnirao ga je Josip Fatović, a koncept ovog stola podsjeća na onaj "švicarskog noža" jer svaka od sklopivih površina ima određenu funkciju. Tako u jednom kompaktnom komadu namještaja visine svega 81 centimetar dolaze ploha za rad, ladica, ormar za registratore, pretinac za olovke te pretinac za smještaj električnih priključaka. Zbog dizajna koji na svakoj strani donosi po jednu plohu za rad istovremeno ga mogu upotrebljavati dvije osobe što je uz moderan i nenametljiv dizajn izvrsno rješenje za svaku home office potrebu. The Performer čine vanjski metalni okvir obložen bijelim iveralom zaobljenih uglova koji ga čine ugodnijim za korištenje te drveni unutarnji dekor koji mu daje dodatni karakter.

image
PROMO

Iako dimenzijama malen, The Performer MOVO, u potpunosti zadovoljava sve osnovne uvjete za rad, a to su prepoznali i iz EUIPO-a koji su ga stavili u s talijanskim dizajnom aparata za kavu Full Automatic Espresso Coffee Machine brenda Smeg kome je otišla nagrada za industriju, estonskim Cleveronom 402 koji nudi rješenje za samoposlužno primanje i slanje paketa te njemačkom WithME sjedalicom. Dodjela nagrada održala se u Berlinu na manifestaciji u Kongresnom centru Axica, a uz Talijane dobitnica je bio i izvanbrodski motor RemigoOne slovenske dizajnerice Ajde Bertok. Nagradu za životno djelo koja se dodjeljuje dizajnerima sa značajnim opusom proizvoda koje su razvili tijekom karijere i utjecali na područje dizajna osvojila je švedska dizajnerica Maria Benktzon, ujedno i prva žena koja je primila ovu nagradu.

image
MARIO PAVLOVIC

Tvrtka Sobočan inače je obiteljska tvornica iz Murskog Središća, a MOVO liniju kućnih ureda, odnosno uredskih stolova, dizajnirali su za vrijeme pandemije koronavirusa primijetivši da bi se rad od kuće mogao nastaviti i kad Covid-19 bude daleka prošlost. Kolekciju od šest stolova predstavili su 2020. na Zagreb Design Weeku, a tom prilikom za Gloriju su govorili Franjo Sobočan i njegovi sinovi Nikola i Dejan koji je za MOVO liniju rekao: "Razmišljali smo što bi u takvoj situaciji tržištu moglo zatrebati i meni je pala na pamet ideja o mobilnim kućnim uredima. Razradio ju je naš kreativni tim - produkt dizajnerica Anamarija Burazin te arhitekti Mirna Jović i Jakov Fatović. Svaki je opremljen strujnom utičnicom i USB priključkom te prostorom za fascikle i uredski pribor. Brzo smo shvatili da će takav način rada postati globalni trend, a ima puno društveno odgovornih tvrtki koje svojim zaposlenicima žele omogućiti dobre uvjete rada od kuće" objasnio je tada Dejan, inženjer građevine i izvršni direktor tvrtke Sobočan.

image
PROMO
Linker
27. travanj 2024 07:30