BILJANA BLIVAJS CROPIX
U ZELINI

Slikarica nam je otvorila vrata svog čarobnog doma koji oduzima dah

Umjetnica Nikolina Šimunović govori o novom životu u Svetom Ivanu Zelini, gdje je nekadašnju obiteljsku vikendicu preuredila u šarmantan stambeni prostor - pun njenih rukotvorina i platna velikog formata.

Umjetnica Nikolina Šimunović govori o novom životu u Svetom Ivanu Zelini, gdje je nekadašnju obiteljsku vikendicu preuredila u šarmantan stambeni prostor - pun njenih rukotvorina i platna velikog formata.

"To je bila vikendica u kojoj su godinama uživali roditelji mog supruga, a sada u njoj mi gradimo život s našom djecom", govori akademska slikarica Nikolina Šimunović, Dubrovkinja koja je više od pola života provela u Zagrebu, a jesenas je metropolu zamijenila kućom okruženom šumom u Svetom Ivanu Zelini. Na radikalnu promjenu okoline - jer su dosad živjeli u širem središtu grada, u jednom od njegovih najprometnijih dijelova - motivirala ih je želja za mirom i neposrednim kontaktom s prirodom. Nikolina i njezin suprug Vlado preuredili su vikendicu u kuću za stanovanje od 150 četvornih metara, a uskoro planiraju renovirati i jednako veliko potkrovlje koje će postati njen atelijer. Kuću okružuje 1500 kvadrata zelene površine, a imaju i prostranu terasu koja im je u toplijem dijelu godine dnevni boravak na otvorenom.

image

Nikolina i jednogodišnji pas Gris

BILJANA BLIVAJS, CROPIX

Do tada je centralno mjesto za obiteljsko okupljanje dnevna soba s panoramskim prozorom odakle se pruža pogled na krošnje stabala. To je svojevrsna živa slika koja se mijenja u skladu s godišnjim dobima i vremenskim prilikama. Drugi zid pak krasi Nikolinina "Slika vrta" iz ciklusa Lapis Lazuli: prostire se na tri metra širine i dva metra duljine. Toplinu tom središnjem prostoru u domu daje kamin na drva.

image

Kamin dnevnom boravku daje poseban ugođaj, a vintage fotelje vraćaju ih u osamdesete

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Golemi otvor u dnevnom boravku pruža pogled u voćnjak

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Zatekli smo neodoljive vintage fotelje koje su se savršeno uklopile u dnevni boravak i unijele dašak osamdesetih u naš dom. Cijela kuća je kombinacija modernog i retro namještaja. No, stalno nešto dorađujem i mijenjam pa naši prijatelji kažu kako uvijek imaju dojam da su došli u neku drugu kuću. Nedavno sam kompletno restaurirala stari kuhinjski ormarić i njegovu boju uskladila s novim elementima. Prostore u kojima boravim volim prilagoditi sebi i unijeti u njih dio svog opusa. Tako sam učinila i sada", govori Nikolina Šimunović, čija se kreativnost ogleda u svakom centimetru kuće.

image

Kuhinja u domu Nikoline Šimunović

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Kuhinja u domu Nikoline Šimunović

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Od debla lipe, koju su morali posjeći zbog predubokog korijenja, napravila je dva stolića za dnevni boravak, prelakirala ih i dodala im kotačiće. Na kuhinjskom zidu visi pak prešani cvijet "zamrznut" u epoksi smoli, a izvađen iz herbarija koji je svojedobno radila s kćeri Elom i sinom Nikolom. Stari pisaći stol završio je kao postolje za umivaonik...

image

Herbarij koji je slikarica izrađivala s djecom zaštitila je epoksi smolom i pozicionirala na zid kuhinje

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Na zidu kuhinje je Nikolinina slika "Zvuk i dimenzija" iz novog ciklusa te zdjela za voće koju je napravila kaširanjem kartona

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Detalji iz kuhinje

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

U kuhinji prevladavaju zeleno crne nijanse, a šarm joj daje stari ormarić koji je slikarica osvježila novom bojom

BILJANA BLIVAJS CROPIX

U spavaću sobu, kuhinju i hodnik postavila je tri slike iz svojeg novog ciklusa. Ispod slike "Zvuk" smjestila je zdjelu za voće koju je izradila od mješavine kartona. Nakon kaširanja i sušenja, izbrusila ju je kako bi dobila glatku površinu te je obojila i postavila na metalne nožice. Ima tu, dakako, i detalja iz njihova donedavnog zagrebačkog doma. Primjerice, slika Dimitrija Popovića "Majka i dijete" koju je dobila od prijatelja Andrije Seifrieda kad je rodila sina.

image

Stolić za dnevni boravak slikarica je izradila od drva lipe

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Volim se izražavati u prostoru, bilo da uređujem vlastiti ili tuđi. Jednak su mi izazov mali i veliki interijeri, kuće i stanovi, poslovni prostori pa i hoteli. U renoviranje našeg doma uložili smo mnogo ljubavi i energije. Djeca su rado sudjelovala u uređenju jer su i sami kreativni. Napravili su slike za svoju sobu, sami su birali boje zidova, a ja sam s guštom obojila cijelu kuću. Na zidovima prevladavaju zemljane nijanse jer me inspirirao krajolik koji nas okružuje", govori slikarica, dodajući da su ovdje daleko od gradske vreve, ali da im je s druge strane zapravo sve blizu. Puno vremena provode na otvorenom, u šetnji s jednogodišnjim portugalskim vodenim psom Grisom, voze bicikle, a vikendom prošeću kroz šumu do planinarske kuće Kladeščica.

image

Skulptura od gipsa portret je prijateljice koji je Nikolina izradila na prvoj godini akademije, dok su skulptura Venere i grafika na zidu djela autora Petra Hranuellija

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

U hodniku je stara odbačena klupa koju je umjetnica restaurirala i osvježila novim bojama, a iznad njezina slika "Crvena ptica"

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"U potpunosti živimo u skladu s prirodom. Zato jedva čekamo proljeće kada u našem vrtu sve procvate, od ruža, voćki pa do mediteranskog bilja kao što su ružmarin i lavanda. Boraviti u našem vrtu pravo je meditativno iskustvo", govori Nikolina. Sličan umirujući učinak na nju ima i rad u atelijeru. Ispunjava je proces stvaranja, promišljanja. S druge strane, dnevnu dinamiku daje joj i posao nastavnice likovne kulture u jednoj zagrebačkoj školi gdje je stalno u kontaktu s velikim brojem učenika. U posljednjih godinu dana bavila se mnogim projektima: bila je tu izložba "Herbarij" u Kninskom muzeju, postavila je vlastitu instalaciju naziva "Sve me vodi k sebi", a radove je predstavila i na izložbi moderne umjetnosti Arte Padova u Italiji. Sudjelovala je u projektu uređenja jednog hotela u Dalmaciji, a s umjetnicom Anom Barbić Katičić pod brendom Art Niana izrađuje unikatne keramičke pločice i tapete... Kao krunu svoje karijere izdvaja izložbu "Lapis Lazuli" u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku 2021. kojom je proslavila dva desetljeća umjetničkog stvaralaštva. Trenutačno radi na novom ciklusu, prvom koji će nastati na novoj, inspirativnoj lokaciji daleko od zagrebačke vreve.

image

Na zidu spavaće sobe nalazi se slika iz Nikolininog novog ciklusa

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Šarmantni detalji iz spavaće sobe

BILJANA BLIVAJS CROPIX
Linker
26. travanj 2024 08:42