NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX
TIPS & TRICKS

Stručnjakinja nam otkriva 3 najvažnija savjeta za renovaciju stana

Splićanka Anđela Mijić, koja već nekoliko godina živi i radi u Zagrebu, osmisila je priručnik koji će pomoći svima koji planiraju renovaciju stana, a s nama je podijelila nekoliko vrijednih savjeta.

Splićanka Anđela Mijić, koja već nekoliko godina živi i radi u Zagrebu, osmisila je priručnik koji će pomoći svima koji planiraju renovaciju stana, a s nama je podijelila nekoliko vrijednih savjeta.

"Prije svakog posla volim sve detaljno isplanirati, vodim bilješke koje se ponekad i zagube pa sam odlučila olakšati si posao i osmislila planer renovacija u kojem će sve - od prve do zadnje faze - biti objedinjeno", objašnjava inženjerka građevine i dizajnerica interijera Anđela Mijić koja je u godinu dana osmislila 300 stranica ispunjenih nacrtima, popisima radova, planovima uređenja, dekoracija... Uglavnom, sve što vam može zatrebati u procesu renovacije stana koji dolazi uz popriličan sres.

"Diplomirala sam na potresnom inženjerstvu, tako da sam najviše posla imala netom nakon zagrebačkog potresa kao statičarka. No, u tom periodu uvidjela sam da obožavam starogradnju zbog prekrasnih fasada, zanimljivih stubišta i samih stanova te da želim zaokružiti priču i osim statike ponuditi klijentima cijelu priču i posvetiti se i uređenju interijera", otkriva Anđela koja tako sada nudi uslugu ključ u ruke i renovacije stana ima u malom prstu. Donosimo vam nekoliko njezinih savjeta kako bi si olakšati težak proces renovacije.

GRAĐEVINSKA DOZVOLA

Prije nego što počnete s renovacijom, u slučaju da planirate veće radove koji zahtijevaju intervencije u samu konstrukciju, posavjetujte se sa stručnim osobama. Za neke projekte se ispostavi da je potrebna građevinska dozvola, za neke je potrebno raditi glavne projekte, dok neki ne traže ništa od navedenog. Svakako, provjerite odmah u startu, tako da se taj problem ne bi javio u sredini ili pri kraju izvođenja radova, kada postoji opasnost od zatvaranja gradilišta u slučaju da netko od susjeda pozove inspekciju.

image

Snimljeno u trgovini Union drvo

NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

DEFINIRAJTE BUDŽET

Detaljno isplanirajte budžet. Neka on bude realan jer se tijekom renovacije uvijek jave dodatni troškovi. Sami sa sobom definirajte razloge zbog kojih idete u renovaciju (samo uljepšavanje prostora, potreba za dodatnom prostorijom radi prinove, bolja funkcionalnost prostora itd) i imajte ih na umu cijelo vrijeme tijekom izrade nacrta i odabira namještaja. U slučaju da želite angažirati projektanta ili dizajnera interijera, dajte detaljne smjernice i obavezno neka vam izradi moodboard tako da dobar dio definirate u samome startu. Balansirajte između funkcionalnosti i estetike. Naravno da želite da vaš dom bude lijep, ali prije svega je bitna funkcionalnost. Odabir materijala je jako važna stvar s obzirom na namjenu i način korištenja, stoga se posavjetujte oko materijala sa stučnim osobama.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

DOBAR PLAN KAO TEMELJ

O početku radova obavezno obavijestite susjede. Želite s njima ostati u dobrim odnosima. Birajte izvođača radova po preporuci ili zatražite reference radova koje su izveli. Pripremite se na neočekivane situacije, planirani rokovi neka uvijek budu malo duži od očekivanoga jer se često dogode neočekivane situacije koje produže rok izvođenja, ali i kašnjenja u isporuci kada se radi o opremanju objekta. U slučaju da niste u mogućnosti angažirati nekoga za planiranje prostora i uređenje te ćete sve sami raditi, informirajte se o standardima u struci i praksi, jer ne želite da kasnije duplo plaćate tu cijenu. U tom slučaju radije platite samo savjetovanje i na njega dođite s unaprijed definiranim pitanjima. Vodite bilješke o renovaciji, s datumima i iznosima uplata, planiranim montažama i isporukama. Budite upućeni u svoju renovaciju jer morate imati stvari pod kontrolom. I tu će vam Planer renovacije uvelike pomoći.

image
NEJA MARKICEVIC CROPIX
Linker
01. svibanj 2024 20:09