na trešnjevci

U domu HTV-ove voditeljice i urednice: Oaza mira u srcu grada

HTV-ova novinarka i urednica Tamara Džebić Šaljan na zagrebačkoj je Trešnjevci pronašla životni prostor iz snova, u kojem joj je suprug napravio biblioteku po njenoj mjeri i u čijem se vrtu, orijentiranom prema sjeveru, može isključiti iz užurbanog ritma.

Kada se Tamara Džebić Šaljan, HTV-ova novinarka i urednica Vijesti iz kulture, sa suprugom Marijem Šaljanom i sinovima Jakovom i Lukasom prije dvije godine poželjela preseliti iz obiteljske kuće u zagrebačkim Šestinama bliže centru grada - kako bi si olakšali užurbanu svakodnevicu - imala je nekoliko uvjeta. Prioritet joj je bio da to bude kvart koji ima sve potrebne sadržaje do kojih može doći pješice - poput trgovine i ljekarne, što nije bio slučaj sa Šestinama, odakle je svuda morala automobilom. Važna joj je bila i blizina javnog prijevoza, ali željela je i veliku terasu ili vrt. Naizgled nespojive elemente pronašla je u urbanoj vili na Trešnjevci, gdje je sa suprugom kupila troetažni stan od sto četvornih metara unutarnjeg prostora te osamdeset vanjskog. Bila je to, kaže, ljubav na prvi pogled.

image

Kuhinja i dnevni boravak su međusobno povezani, a odande se izlazi na terasu

VEDRAN PETEH CROPIX

- Trešnjevka nam se činila idealnim kvartom jer se nekako nalazi u srcu grada i odlično je povezana sa svim dijelovima Zagreba, stoga nismo dugo dvojili. Isprva me, doduše, brinulo mnoštvo stepenica u stanu jer je mlađi sin imao samo četiri godine, no ubrzo smo se s tim pomirili. Ljubiteljica sam lijepo uređenih prostora, no nikako ne zanemarujem praktičnost i kvalitetu. Suprug i ja trudili smo se sve to pomiriti unutar zadanog budžeta. Volim minimalizam, bijele plohe, moderan skandinavski stil, volim umjetnost, književnost… Svega toga ima u mom domu i on je kombinacija različitih stilova i mojih osobnih interesa. Sve što volim ocrtava se u mom životnom prostoru - govori Tamara Džebić Šaljan.Od boja prevladavaju bijela i siva, kao neutralna baza za razne pomno odabrane detalje, ali bez stvaranja dojma pretrpanosti.

image

Ogledalo je uspomena iz obiteljske kuće u Šestinama

VEDRAN PETEH CROPIX

Usluge arhitekta i dizajnera nije koristila, već je svaki kutak osmislila sama. Konzultirala se s majkom Brankom Džebić, umirovljenom novinarkom i urednicom kulture u nekadašnjem Vjesniku, od koje je i naslijedila ljubav prema kulturi i umjetnosti. Bez umjetničkih slika koje prenosi iz stana u stan ne može zamisliti prostor u kojem živi, a većinu joj je poklonila majka. Dominantno je ulje na platnu akademskog slikara Vatroslava Kuliša koje se proteže cijelom dužinom zida u dnevnom boravku.

image

U dnevnom boravku dominira slika Vatroslava Kuliša

VEDRAN PETEH CROPIX

Njezin je suprug pak bio zadužen za praktičan rad i zaslužan je za izradu većine namještaja u njihovu domu. Svojim je rukama izradio sve ormare, ali i Tamarin najdraži dio prostora - biblioteku.

image

Tamara pored biblioteke

VEDRAN PETEH CROPIX

- Osmišljavala sam je mjesecima. Svaka polica, detalj i knjiga na njoj imaju svoju priču. Kad smo kupovali stan, prvo sam razmišljala o tome gdje ću smjestiti biblioteku. I ispala je fantastično, u njoj kao da je cijeli moj život - knjige, obitelj, putovanja, fotografije, uspomene. Najdraža knjiga mi je "Nepodnošljiva lakoća postojanja" Milana Kundere, a kako od 2018. jednom godišnje odlazim na daleko putovanje s prijateljicom, uvijek se vratim s ponekom uspomenom koju stavim na policu. Figure slonova donijela sam sa Šri Lanke, tu su i suveniri s Tajlanda, iz Dubaija, a u rujnu planiramo otići u Afriku - objašnjava Tamara.

image

Figure slonova kupljene na Šri Lanki

VEDRAN PETEH CROPIX
image

Poklon uspomena s vjenčanja

VEDRAN PETEH CROPIX

Njezina se kreativnost najviše izražava kroz želju da stalno nešto premješta i dopunjava, a ne sviđaju joj se stanovi koji izgledaju kao iz kataloga proizvođača namještaja. Kod nje je sve u znaku hyggea, danske filozofije koja se ogleda u ugodnosti, opuštenosti i pročišćenosti, a Tamara tu atmosferu pojačava ambijentalnom rasvjetom, raznim lampicama tople žućkaste nijanse i mirisnim svijećama. Ne pati na dizajnerske komade namještaja, ali voljela bi, priznaje, imati kultnu Le Corbusierovu ležaljku.

image

Suvenir u spavaćoj sobi: plakat iz muzeja Edvarda Muncha u Oslu

VEDRAN PETEH CROPIX

Tamara u ljepoti svog doma najviše uživa baš u ovo doba godine, kada se njihov zimski vrt pretvara u produžetak dnevnog boravka. No, da bi bio reprezentativan, na njemu se itekako treba raditi, zbog čega ona ili suprug vikendom kose travu, čiste i uređuju ga.

image

U ova doba godine, terasa i vrt se pretvaraju u ekstenziju dnevnog boravka

VEDRAN PETEH CROPIX

Ondje su posadili japanski javor, maslinu, mladu lovor višnju, a posebno se brinu o stablu limuna kako bi mu nadoknadili nedostatak sunčanih sati - jer je kuća orijentirana prema sjeveru. Stalno ga, kaže, premještaju i tako love sunce. Nedavno su počeli uzgajati i mini paprike u tegli. Tamaru boravak u vrtu opušta, povezuje ju s prirodom - iako se nalazi u jednom od najfrekventnijih zagrebačkih kvartova - a ondje i puni baterije za popodnevni odlazak na posao. Vijesti iz kulture na programu su tek oko 23 sata pa kući dolazi poslije ponoći. No, u svom poslu uživa jednako kao i prije osamnaest godina kada je nakon završenog Filozofskog fakulteta došla volontirati na Hrvatski radio.

- Odrasla sam s majkom uz taj posao i živim ga u potpunosti. Odmalena me mama vodila po koncertima, izložbama, promocijama. Svaki prilog koji napravim, javljanje uživo ili emisiju koju uređujem i vodim smatram svojim uspjehom. No, posebno ću se sjećati kako sam na radiju prenosila dio boravka pape Benedikta u Zagrebu te kada sam prešla na televiziju te vrlo mlada postala urednica Redakcije za kulturu u Informativnom medijskom servisu - govori Tamara Džebić Šaljan, kojoj ne postoji ništa draže nego se vratiti iz "treće smjene" suprugu i sinovima u njihovu oazu mira.

image

Detalji iz Lukasove dječje sobe

VEDRAN PETEH CROPIX
image

Soba starijeg sina Jakova ukrašena je njegovim slikama iz ranog djetinjstva

VEDRAN PETEH CROPIX
image

Detalj iz dječje sobe mlađeg sina

VEDRAN PETEH CROPIX
Linker
23. travanj 2024 09:08