dom slikarice

Umjetnička oaza Mirne Sišul na Kvarneru

Dom riječke slikarice Mirne Sišul pršti bojama i zanimljivim detaljima, odišući boemskim duhom svoje vlasnice.

Akademska slikarica Mirna Sišul riječki je dom u potkrovlju obiteljske kuće od sto četvornih metara na Vojaku u kojem živi sa suprugom i dvoje djece uredila poput svoje galerije. U trosobnom stanu dominiraju boje i mnoštvo detalja među kojima su glavne zvijezde Mirnine slike. "Živim umjetnost svaki dan, to je moja ljubav. Slikam, dizajniram ili barem promišljam više od dva desetljeća. Tako odiše i prostor u kojem živimo, potpuno je u skladu s mojom osobnošću, zbog čega se u njemu osjećamo opušteno i mirno. Bitna mi je pozitivna vibracija u prostoru. Spajam nespojivo, volim detalje i boje, preferiram žutu i zelenu. Iako, u našem domu ima mnoštvo boja, a svijetli pod omogućio je njihovu igru u prostoru. Sve to u naš stan unosi sreću i dobru vibraciju prostora zbog koje se i naši prijatelji osjećaju ugodno kada dođu na druženja", kaže Mirna Sišul. Kada je prije deset godina uređivala stan na tavanu, baza joj je bila otvorenost prostora te sklad boja, cilj je bio izbjeći tamne boje te pretrpanost elementima jer voli tople interijere. Kao omiljeni kutak u stanu Mirna izdvaja dnevni boravak s pogledom na more. - S terase imamo neodoljiv pogled na Kvarnerski zaljev. Rijeka je moj grad, moja neraskidiva veza. Tu sam rođena, tu sam odrasla, tu veselo radim, živim, stvaram. Blizu je centar grada i Trsat. Volim što sam tu - govori Mirna.

image

Dom Mirne Sišul

JOSIP CEKADA CROPIX

Kao omiljene komade namještaja izdvaja onaj koji je naslijedila, pa je tako starom stolu i stolicama te noćnom ormariću dala novo ruho obojivši ih, no zbog potkrovlja koje ima specifične zahtjeve za većinu namještaja ipak je morala naručiti izradu po mjeri. Osim za stari namještaj, ona i suprug emotivno su vezani i za obiteljske fotografije.

image

U dnevnom boravku ne nedostaje boja

JOSIP CEKADA CROPIX

"Najviše uživam sa svojom veselom, najdivnijom ekipom - suprugom i djecom kada se u večernjim satima svi okupimo kod kuće. S obzirom na to da je u vrtu kuće moj kreativni paviljon, tamo provodim najviše vremena. Veličine je četrdeset četvornih metara i potpuno je u staklu pa dok stvaram, mogu uživati u pogledu na vrt, cvijeće i more. Dok radim, uvijek slušam glazbu jer ima velik utjecaj na mene. Stvarati bez glazbe u mom svijetu nije moguće. Uživam dok stvaram, pretačem glazbu na platno, s kista na podlogu, boje izviru u nekom ritmu", govori Mirna.

image

U svakom kutku stana osjeća se Mirnina kreativnost

JOSIP CEKADA CROPIX

Upravo je tijekom dugogodišnje slikarske karijere počela primjećivati interijere u kojima slike žive, a s vremenom se upustila i u njihovo uređenje - prvo intervencijama slikarstvom, restauriranjem komada namještaja, a zatim i cijelim interijerom. Kroz taj segment 2014. se rodila ideja za produkcijom art printova, a četiri godine kasnije na red su došle tapete. "Imala sam potrebu prenijeti svoju sliku na cijeli zid, dobiti veći dojam i efekt, a to može samo tapeta ili print velikog formata", objašnjava.

image

Kreativni kutak riječke slikarice

JOSIP CEKADA CROPIX

U trenutnom životnom fokusu joj je predstavljanje novog brenda Sophie MonteCristo design, koji je osmišljen kao odgovor na svakodnevno praćenje i osluškivanje želja ljubitelja Mirnina prepoznatljivog izričaja, a motiviran suradnjom s dizajnerima interijera i arhitektima čiji klijenti žele u svojim prostorima nešto potpuno drugačije i unikatno.

image

U vrtu kuće je Mirnin kreativni paviljon

JOSIP CEKADA CROPIX

"U pomno osmišljenim kolekcijama stvaramo tapete i art printove velikih dimenzija. Do sada su moji radovi bili prepoznatljivi po jarkim bojama i motivima, a u Sophie MonteCristo designu predstavit ću nešto sasvim drugačije - printove i tapete koje odaju mirniji dojam, eleganciju i prozračnost u zemljanim i pastelnim tonovima, no i dalje s vrlo prepoznatljivim potpisom", zaključuje umjetnica.

image
JOSIP CEKADA CROPIX

Linker
25. travanj 2024 03:36