NA KVARNERU

Vodimo vas u vilu s dva bazena, saunom i spektakularnim pogledom na more

Stomatolozi Vivian i Damir Jurković Glorijinoj su ekipi otvorili vrata svoje superluksuzne vile s pogledom na Kvarnerski zaljev, a inspiraciju za uređenje pronašli su tijekom brojnih putovanja - od Vijetnama do Dubaija.

Jednom kuća, uvijek kuća - slažu se supružnici iz Opatije, dr. med. dent. Vivian Jurković i dr. Damir Jurković, specijalist implantologije u njihovoj Klinici Dentalsan. Naime, oboje su rođeni i odrasli u kućama - ona u Opatiji, a on u Njemačkoj. Vršnjaci su se upoznali na studiju stomatologije u Rijeci kao 23-godišnjaci, a vjenčali su se na petoj godini fakulteta, očekujući rođenje jedinca Ivana. Isprva su bili podstanari u stanu u Matuljima, potom su kupili veliki stan u središtu Opatije, no svako malo vraćali bi se na priču o kući koju su oboje žarko željeli. I nakon dulje potrage pronašli su teren s pogledom na Kvarnerski zaljev, u blizini klinike, koju su otvorili odmah nakon studija. I napokon realizirali mladenačke snove.

image

Idejni projekt kuće napravile su Vivian i njena majka, umirovljena arhitektica

VEDRAN PETEH CROPIX

"Moja je majka arhitektica, a nakon završetka srednje građevinske škole za visoku gradnju, preko noći sam se predomislila i upisala studij stomatologije. Suprug je pak odrastao u obitelji građevinskih inženjera, tako da smo oboje odmalena bili upućeni u mnoge tajne arhitekture i gradnje pa smo najveći dio posla obavili sami - govori stomatologinja koja se dodatno educirala te prije 15 godina u sklopu Klinike otvorila estetsko-medicinski centar Eternity za lice i tijelo.

image

Oboje rade i do 12 sati dnevno i žao im je što ne mogu više boraviti u kući koju su uređivali tri i pol godine

VEDRAN PETEH CROPIX

Tako je Vivian s majkom nacrtala idejni projekt jer su i ona i suprug točno znali kakvu kuću žele - katnicu s podrumom, s vanjskim i unutarnjim bazenom u obliku slova L, okruženu vrtom sa svih strana. No, kako je njezina majka nakon toga s unukom Ivanom bila u Londonu, gdje je pohađao koledž, razradu projekta povjerili su Atrij Arhiteks Birou, projektantima paviljona za Expo u Dubaiju.

image
VEDRAN PETEH CROPIX
image

Vivian Jurković obožava vanjski bazen ispred kuće

VEDRAN PETEH CROPIX
image

U natkrivenom dijelu vrta domaćini i njihovi gosti najčešće uživaju uz dobar roštilj

VEDRAN PETEH CROPIX

Svoju kuću iz snova pronašli su u Vijetnamu, doduše manju od njihove 650 četvornih metara prostrane troetažne vile, ali osvojili su ih izgled i raspored prostorija. Bračni par oduvijek je puno putovao po svijetu, i zbog dodatnih edukacija u poslu i privatno. Odsjedali su u luksuznim hotelima, obilazili znamenitosti i fotografirali dijelove interijera i eksterijera koji bi ih privukli zbog nesvakidašnjeg oblika, materijala, teksture ili neobičnih rješenja u prostoru. I odlučili da će takvi dijelovi, izrađeni po narudžbi na osnovi fotografija, biti dio njihove buduće kuće.

image
VEDRAN PETEH CROPIX
image
VEDRAN PETEH CROPIX
image
VEDRAN PETEH CROPIX

"Interijer naše kuće je svijet u malom. Primjerice, u njoj su detalji izrađeni po snimkama u luksuznoj vili u resortu u Vijetnamu, metalna ograda koja vizualno dijeli jedinstveni prostor u prizemlju napravljena je po jednoj koja nam se svidjela u hotelu Four Seasons u Dubaiju", kaže Vivian Jurković, dok njezin suprug ističe da su gradnja i uređenje kuće zapravo bliski s njihovim poslovima.

"Oboje smo esteti, a stomatologija i kirurgija kojima sam se posvetio zapravo su svojevrsna "statika" u ustima. I tako smo nekako godinama radeći i prateći novosti u svom poslu razvili i specifičan ukus koji oboje volimo, a zbog roditelja smo puno znali i o materijalima, pa smo i njih sami odabirali", kaže Damir Jurković, koji je u vrijeme korone otvorio stomatološku kliniku u Bresci, zbog brojnih klijenata iz Italije. Otada dva dana radi u Klinici u Opatiji, tri u Italiji, a do oko 350 kilometara udaljene Brescie svaki se tjedan vozi oko četiri sata automobilom. Oboje rade i po 12 sati dnevno pa im zbog poslovnih obaveza na kraju nedostaje kuća koju su završili i uredili prije tri i pol godine.

image
VEDRAN PETEH CROPIX
image

Kroz staklenu stijenu u spavaćoj sobi pruža se spektakularan pogled na more

VEDRAN PETEH CROPIX
image

U podrumu se nalazi vinoteka Damira Jurkovića

VEDRAN PETEH CROPIX
image
VEDRAN PETEH CROPIX
image
VEDRAN PETEH CROPIX
image

Luksuzna kupaonica sa saunom i bazenom cijela je u mramoru, a nalazi se na katu, tik uz spavaću sobu domaćina

VEDRAN PETEH CROPIX
image
VEDRAN PETEH CROPIX
image
VEDRAN PETEH CROPIX

Damir je u njihovu domu uglavnom nedjeljom i ponedjeljkom, a Vivian, koja uz estetski dio Klinike ima i vlastitu liniju preparata Dr Vivian Estetics, odlazi rano ujutro, a vraća se kasno uvečer. Dok ona obožava plivanje pa najviše koristi i vanjski i unutarnji bazen ili pak čita knjigu uz kamin Focus u boravku, Damir je najsretniji kad već u pola sedam ujutro sjedne za ručno rađeni stol od drveta, inače rad umjetnika s Mykonosa, pa uz kavu uživa gledajući surfere na Preluci, u plavetnilu Kvarnerskog zaljeva i brodica te zelenilu otoka.

image
VEDRAN PETEH CROPIX
image
VEDRAN PETEH CROPIX
image

Dizajnerske zvijezde u dnevnom boravku su točkasti stolac kuće Seletti, viseći kamin brenda Focus i kultni naslonjač Charlesa Eamesa

VEDRAN PETEH CROPIX
image
VEDRAN PETEH CROPIX

"S Mykonosa smo iz njegovog atelijera naručili nekoliko predmeta, primjerice, unikatni luster u boravku pa naslonjače od drveta i špage za jednu terasu. U kući su uglavnom prirodni materijali, drvo i kamen. Zid u hodniku prekriven je rijetkim irskim zelenim mramorom, koji se nalazi samo na atlantskoj obali Irske, a kao i ostale mramorne detalje i ploče, pronašli smo ga u dućanu u Vicenzi. Najteže je zapravo bilo pronaći majstore koji će realizirati naše ideje. Kad je stigla mramorna ploča za blagovaonski stol za osam osoba, uvjeravali su me da je to nemoguće unijeti u kuću. A kako ih onda unesu u svaki luksuzni hotel u svijetu? Bila sam uporna i snašli su se", govori Vivian Jurković, dodajući da je zid u boravku, na kojem su vrata radne sobe i biblioteke, prekriven - kožom. Zahvaljujući njenom suprugu.

image

Blagovaonski stol s mramornom pločom izrađen je po narudžbi u Vicenzi

VEDRAN PETEH CROPIX
image

Kućnoj ljubimici, 13-godišnjoj Chiari, na raspolaganju je cijela kuća, a najviše boravi u kuhinji s namještajem izrađenim po mjeri

VEDRAN PETEH CROPIX
image
VEDRAN PETEH CROPIX
image
VEDRAN PETEH CROPIX
image
VEDRAN PETEH CROPIX
image
VEDRAN PETEH CROPIX

"Ne pušim, ali volim zapaliti cigaru i ovakvom istom kožom, u istoj boji, obloženi su zidovi mog najdražeg cigar bara u Four Season Hotelu u Dubaiju", objašnjava Damir Jurković. U z teretanu, saunu, kupaonicu, bazen, poveću sobu za garderobu - u kojoj je na kraju više mjesta zauzeo njezin suprug pa Vivian razmišlja gdje da ga "iseli" - nalazi se i soba s terasom i kupaonicom njihovog sina. No, nažalost, Ivan rijetko koristi taj svoj prostor jer je nakon Londona živio prvo u Firenci, gdje je završio studij videografike i specijalnih efekata, a potom je otišao na master u Houston. I uz ovakav radni tempo, bračni je par svako malo na putovanju, odlaze na brojna događanja, posebno humanitarna, gdje su jedni od većih donatora, a prijatelji s raznih strana svijeta dolaze k njima i rado prespavaju u toplom domu Vivian i Damira Jurkovića, u kojem je svaki detalj pomno odabran i ima svoju priču.

Linker
13. studeni 2023 09:29