UMJETNOST ŽIVLJENJA

Vodimo vas u zagrebački stan koji pršti vedrim bojama i hrabrim dizajnerskim rješenjima

Zagrebačka slikarica Jasmina Krajačić dom je pretvorila galeriju svojih radova, od kojih su mnogi inspirirani punk rock glazbom njezine mladosti, a kreativnost je pokazala i dizajnirajući za njega otkačeni namještaj po mjeri.

Umjetnost je igra, a jednako maštovito kao što se poigrava bojama i oblicima na svojim slikama, zagrebačka akademska slikarica Jasmina Krajačić odnosi se prema uređenju doma. Zato njezin stan u Cvjetnom naselju pršti vedrim bojama i odvažnim dizajnerskim rješenjima, koja u trenu običan komad namještaja pretvaraju u otkačenu, neobičnu stvar.

Primjerice, stolić u dnevnoj sobi izgleda poput prizemljenog oblaka, radni stol djeluje kao da lebdi, sve police u stanu su asimetrične, a takvo je i ogledalo koje izgleda poput golemog nepravilnog jajeta. Stan je ujedno i svojevrsna galerija Jasmininih slika, od kojih su mnoge posvećene njezinoj vječnoj inspiraciji - punk rocku. Kao vječna romantična buntovnica, ovjekovječila je na platnu svoje idole iz mladosti: bendove Sex Pistols, Ramones i The Clash, Davida Bowieja, Blondie...

image

Jasmina je kuhinju osmislila zajedno s prijateljem, dizajnerom Igorom Marčetom

BILJANA BLIVAJS/CROPIX CROPIX

"Dok slikam, glazba me potiče na kreativnost i razbija tišinu. Mnogi radovi inspirirani su refrenima pjesama, kao što su i citati pojedinih glazbenika ukomponirani u samu sliku kao vodeni žigovi. Izložba My Way, na kojoj sam predstavila slike glazbenika, bila mi je jedna od najemotivnijih. I danas imam sklonost prema glazbi, modi i ljudima koji su živjeli taj život, iskreno i dosljedno. Punk kao likovna tema je za mene medij kroz koji se vremeplovom vraćam u djetinjstvo", kaže Jasmina, koja je od malih nogu znala da će se jednog dana profesionalno baviti likovnošću.

image

Ogledalo nepravilnog oblika u hodniku je dizajnirala sama

BILJANA BLIVAJS/CROPIX CROPIX

Umjetnošću je "zarazio" pokojni otac, inženjer građevine i nesuđeni slikar. Uvijek je poticao u ostvarenju snova, a Jasmina je već u prvom razredu osnovne škole zamišljala kako slika na ogromnim platnima. Za njen rad bitan je i utjecaj Miroslava Šuteja, profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u čijoj je klasi diplomirala. Njegovu je filozofiju - da kreativnost treba doživljavati kao igru - zdušno prihvatila.

image

Od dizajnerskih komada tu su fotelja, stolac i tabure Moroso te stolić u obliku oblaka izrađen po njezinom nacrtu

BILJANA BLIVAJS/CROPIX CROPIX

"Moja je misija kroz tu igru postići harmoniju u kaosu boja i oblika te prenijeti pozitivnu energiju na promatrača. Uz glazbu, inspiriraju me odnosi među ljudima, emocionalne barijere i utjecaj društvenih trendova, sve to gledano kroz prizmu vlastitih iskustava. Vjerujem da se to vidi i u uređenju mog doma", kaže Jasmina.

U stan od sedamdesetak kvadrata njezina tročlana obitelj doselila se prije deset godina i to iz kuće koja se nalazi u neposrednoj blizini.

image

U blagovaonici dominira njezina slika punk legende Sida Viciousa i njegove djevojke Nancy Spungen, a na obližnjem zidu grafika omiljenog profesora s ADU Miroslava Šuteja

BILJANA BLIVAJS/CROPIX CROPIX

"Odrasla sam u velikom stanu u centru Zagreba, a ta mi je kuća od pedesetak kvadrata bila atelje i mjesto gdje sam tulumarila s prijateljima. S vremenom sam je toliko zavoljela da sam se potpuno preselila. Ima mali vrt i pozitivnu energiju koja se osjeti u svakom kutku. Iako je sve bilo staro i trošno, previše me uspomena vezalo za nju pa preseljenje na novu lokaciju nije bilo jednostavno. Zapravo sam odugovlačila selidbu, a na nju me na kraju natjeralo bučno gradilište u susjedstvu i činjenica da je naš sin rastao pa smo trebali više prostora", kaže Jasmina.

image

Jasmina u svom ateljeu u kućici u neposrednoj blizini stana

BILJANA BLIVAJS/CROPIX CROPIX

Novi dom trebao je zadovoljiti stroge kriterije: da je u blizini kuće (jer jedino tako je mogla uskladiti svoj posao, brigu o sinu i svakodnevne kućne obveze) te da ima terasu kao kompenzaciju za vrt. Srećom, našli su stan u susjednoj zgradi, a kompletna adaptacija trajala je više od godinu dana.

image

Autoportret i drage uspomene: obiteljske fotografije, minijature glazbenih junaka, keramička vaza koju je izradila u mladosti te skulptura Tatjane Bezjak

BILJANA BLIVAJS/CROPIX CROPIX

"Volim otvorene interijere s puno svjetla pa smo tako zamislili i naš novi dom. Sav namještaj rađen je po mjeri uz pomoć dizajnera Igora Marčete i njegovog Koncept Dizajna, a posebno je izazovna bila kuhinja s čistim geometrijskim plohama u crnoj, žutoj i svijetloljubičastoj boji. U početku je stan bio uređen minimalistički, no s vremenom se nagomilalo previše stvari. Među njima je i moja kolekcija od 70 sunčanih naočala, koje obožavam", kaže Jasmina.

Osim vlastitim djelima iz različitih ciklusa - s motivima od umjetnosti afričkih domorodaca do glazbenih idola i geometrijske apstrakcije - Jasmina je svoj dom ispunila i radovima dragih prijatelja i kolega. Među njima su slike Ivice Malčića, Marija Romode i Zoltana Novaka, skulpture Tatjane Bezjak i Antona Vrlića te jedna grafika omiljenog profesora Miroslava Šuteja.

image

Njezin rad iz serijala Closeups, koji propituje međuljudske odnose i konzumerizam

BILJANA BLIVAJS/CROPIX CROPIX

"Umjetnost je moj život i to se vidi u prostoru koji me okružuje. Tijekom dana slikam u ateljeu sve dok ima dnevnog svjetla. Svaki dan imam isti raspored: nakon jutarnje kave odlazim u atelje i radim dok nije vrijeme za kuhanje ručka. Nakon jela i odmora, vraćam se u atelje - i tako sedam dana u tjednu. Ako nemam neki poseban plan, radim i vikendom jer je atelje mjesto na kojem se osjećam potpuno opušteno i zaštićeno. Osjećaj je kao da sam ušla u zatvorenu kapsulu u kojoj vrijeme brzo prolazi, a sve brige i tjeskobe postaju nekako podnošljivije. Posljednje dvije godine u radu sam pronašla spas. Ne mogu reći da samo tako uspjela pobjeći od stvarnosti, ali potpuna usredotočenost na ono što radiš djeluje kao sedativ u ovim teškim vremenima pandemije, rata i krize", kaže Jasmina Krajačić.

image

Stolić iz 70-ih Jasmina je pronašla u vikendici svojih roditelja i udahnula mu novi život vedrim bojama

BILJANA BLIVAJS/CROPIX CROPIX







Linker
19. travanj 2024 05:56