INTERIJERI

Za ljubitelje skandi dizajna: Ovo su komadi s kojima ćete postići hygge u domu

Jednostavne linije, neutralne nijanse, drvo i ostali prirodni materijali okosnica su skandinavske estetike koja je već duže vrijeme popularna i na našim prostorima, a uz savjete stručnjaka Marija Prizmića Vurdelje otkrivamo kako postići "hygge" u svom domu.

Oduvijek vam se sviđao skandi stil, ali niste bili sigurni kako ga postići u svojem domu? Skandinavski komadi namještaja i dekoracije jednostavni su, minimalistički i jedinstveni pa ih je lako uklopiti u uređenje, a dovoljan je i samo jedan komad kako bi se unijela promjena. Kako postići skandinavski hygge u domu otkrio nam je Mario Prizmić Vurdelja, osnivač showrooma i online trgovine namještajem Soba - priuštite si novu sofu, tepih ili stolić za kavu, upalite svjećice i svoj dnevni boravak pretvorite u najdražu oazu u domu.

SOFA

Centralno mjesto svakog dnevnog boravka zauzima kvalitetna sofa. Ništa drukčije ne razmišljaju ni Skandinavci. No, oni se neće zadovoljiti najobičnijom sivom ili bež kutnom garniturom kao ni kožnim kaučem, što najčešće viđamo u našim domovima. Ako vam budžet dopušta odvažite se na promjenu sofe. Odaberite modularnu s jasnim linijama i udobnim sjedištem ili ako želite jeftiniju opciju pretapecirajte vaš kauč kvalitetnim materijalom. Prilikom tapeciranja, baš kao i prilikom odabira sofe, pažljivo birajte materijale koji će s vremenom ostati jednako lijepi kao i prvog dana, a to su najčešće tkanine koje su po sastavu mješavine poliesterskih vlakana, vune i pamuka. Jedna od takvih tkanina, a koju izuzetno vole skandinavski domovi je Barnum Boucle.

image

Detalj Barnum Boucle 24 tkanine

PRESS
image

Modularna sofa Savina by Victor Carrasco za Viccarbe

PRESS
image

Modularna Studio Sofa by Kristian Sofus Hansen and Tommy Hyldahl za NORR11

PRESS

TEPIH

Tepih je, kako to vole reći dizajneri, duša prostora zbog toga je on u skandinavskoj varijanti zanimljive, no ne nametljive teksture i u toplijim tonovima. Tepih je istovremeno i prostorno najveći površinom i samim time vizualno neupečatljiviji. S obzirom na njegovu površinu bitan je faktor za usmjeravanje smjera interijera. Idealan odabrani primjer bio bi kukičani tepih, takozvani "gravel rug" koji najčešće dolazi u boji slonovače i uklapa se u gotovo sve domove pa čak i kada vam skandinavska estetika nije tako bliska.

image

Gravel tepih by Nina Bruun za Audo Copenhagen u boji slonovače

PRESS
image

Gravel tepih by Nina Bruun za Audo Copenhagen u boji slonovače

PRESS

STOLIĆ ZA KAVU

Kao centralni detalj u prostoru, stolić za kavu postaje više od mjesta na kojem držimo šalicu kave ili poslužujemo grickalice i postaje pozornica za naše omiljene stvari poput vaze s cvijećem, najdraže knjige ili posebne dekorativne detalje koji odražavaju našu osobnost. Plinth u varijanti Calcatta Viola mramora ili Atlas u travertinu postaju ne samo funkcionalni komadi namještaja već i umjetnički izričaj kroz njihovu materijalnost - prirodne šare mramora ili imperfekcije travertina.

image

Plinth stolić za kavu u varijanti Marble Calacatta Viola mramora by Norm Architects za Audo Copenhagen

PRESS
image

Atlas stolić za kavu u varijanti Unfilled travertine by John Astbury za New Works

PRESS
image

Atlas stolić za kavu u varijanti Unfilled travertine by John Astbury za New Works

PRESS

BLAGOVAONICA

Blagovaonica je čarobno mjesto gdje se ljudi spajaju kroz kuhanje i razgovor. Drveni okrugli stol s jednostavnim dizajnom i tapecirane stolice dodaju toplinu prostoru, stvarajući skladnu atmosferu skandinavskog minimalizma i udobnosti. Bez obzira na priliku, ovo je mjesto gdje svaki obrok postaje nezaboravan doživljaj. Suzdržano sofisticirani i beskrajno prilagodljivi, blagovaonski stolovi Androgyne definiraju umjetnost okupljanja. Izrađeni s pažljivim pozornostima na detalje, ovi stolovi besprijekorno spajaju modernu estetiku s vječnim dizajnom dok stolci japanskog branda Karimoku Case Study pružaju udobnost za duga druženja za stolom.

image

Androgyne blagovaonski stol by Audo Copenhagen

PRESS
image

NSCO1 blagovaonski stolac by Norm Architects for Karimoku Case Study

PRESS

RASVJETA

Za potpuno uživanje još samo fali pokoja svjećica i dobra rasvjeta za ugodnu atmosferu. Skandinavci obožavaju podne lampe, ali i prijenosne svjetiljke koje donose svjetlost tamo gdje je vama potrebno. Ambijentalna rasvjeta igra ključnu ulogu u stvaranju raspoloženja, a skandinavski interijeri cijene više izvora svjetlosti prilagođenih potrebama. U ovom kontekstu, odabrali bismo lampu s prilagodljivim sjenilom poput Arum podne lampe ili JWDA podne lampe s opalnim staklenim sjenilom i dimabilnošću za savršeno prilagođavanje atmosfere. Uz statične podne lampe, sve češće se koriste i prijenosne svjetiljke poput Kizu portable. Ova sinergija rasvjete stvara prostor u kojem svjetlost postaje plesni partner raspoloženja, stvarajući ambijent idealan za opuštanje i uživanje u trenucima.

image

Plinth stolić za kavu u varijanti Marble Calacatta Viola mramora by Norm Architects za Audo Copenhagen

PRESS
image

JWDA podna svjetiljka by Jonas Wagell Audo Copenhagen

PRESS
image

Arum podna svjetiljka by ferm Living u varijanti travertine - cashmere

PRESS

DEKORATIVNI DETALJI

Dekorativni detalji koje je lako zavoljeti baza su hygge interijera. U svoj dom unesite pomno odabrane detalje poput Collapse ili Verso vaze, Interconnect svijećnjaka ili pak bezvremenske zdjele od mjedi Brass Bowl. Usudite se pomiješati staro s novim i neka vam odlazak na Britanac ili Hrelić ne bude stran. Pronalazak detalja koji su stariji, interijeru će dodati dozu dugovječnosti i ispričati priču o ljepoti koja ne pita za godinu proizvodnje. Vaze, svijećnjaci, vintage detalji s Britanca ili Hrelića tako će unijeti dašak originalnosti.

image

Brass Bowl by Colin King za Audo Copenhagen

PRESS
image

Verso vaza by ferm Living u cream boji

PRESS
image

Interconnect svijećnjak u crnoj boji by Coling King by Audo Copenhagen

PRESS

Bez obzira na kilometre koji nas dijele od sjevernih zemalja, nadamo se da će vam ovi dragocjeni savjeti poslužiti kao izvor inspiracije za oblikovanje prostora ispunjenog ne samo toplinom, već i autentičnom skandinavskom dušom. Dopustite svakom detalju da odrazi vašu jedinstvenu priču i neka vaš dom postane oaza gdje se osjećate potpuno svoji.

Linker
03. ožujak 2024 07:09